Centenarul Marii Uniri


19 aprilie 2018

A fost lansat proiectul O viață cât un Centenar, în cadrul unei ceremonii organizate la sediul MAI, la care au participat ministrul afacerilor interne Carmen Dan și ministrul culturii și identității naționale, George Ivașcu.

Proiectul are ca scop mediatizarea poveștilor de viață ale unor români născuți în anul Marii Uniri. Astfel, angajații MAI vor ajunge la cele 250 de persoane care au împlinit sau vor împlini în anul 2018 vârsta de 100 de ani pentru a-i cunoaște, a le asculta poveștile și pentru a învăța din experiența unui centenar trăit în România.

La eveniment au fost invitați cinci români născuți în anul 1918, respectiv Elena Bică, Constanța Petre, Steliana Bardaș, Simion Gîrlea și Vasile Ghiață. Aceștia au primit din partea ministrului afacerilor interne simboluri naționale, printre care și un Tricolor, cu invitația de a-l purta aproape de inimă așa cum au purtat și România.19 aprilie 2018

În colaborare cu Arhivele Naționale ale României, Ministerul Afacerilor Interne a organizat o expozitie cu tema: 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Documente originale, emblematice pentru momentul Unirii Basarabiei cu România au putut fi vizionate în holul central al sediului MAI în zilele de 19 și 20 aprilie.


12 - 15 aprilie 2018

Ministerul Afacerilor Interne a fost inclus în premieră, în anul centenar, în evenimentul Spotlight-Bucharest International Light Festival. Festivalul incluzând clădiri cu semnificație istorică și culturală cuprinse între Biblioteca Centrală Universitară şi Splaiul Independenţei din București.

Mii de bucureșteni și turiști au putut viziona proiecția de pe palatul Ministerului Afacerilor Interne, în perioada 12 – 15 aprilie, între orele 20:00 – 23:00.


27 martie 2018

La împlinirea a 100 de ani dela unirea Basarabiei cu România, Ministerul Afacerilor Interne a prezentat, în social media, povestea lui Simion Gârlea, patriotul roman născut în Basarabia, în anul Unirii, care trăiește în fiecare zi cu România și valorile naționale în suflet.


24 ianuarie 2018

Ministerul Afacerilor Interne a sărbătorit românește Unirea Principatelor Române prin orgnizarea unui flashmob susținut de artiștii Ansamblului “Ciocârlia” la primele ore ale dimineții în Aeroportul Internațional “Henri Coandă” București.

Cei prezenți în terminalul aeroportului s-au prins în Hora Unirii alături de dansatorii Ansamblului Ciocârlia și de studenții Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” și au avut posibilitatea să se fotografieze alături de colegii noștri polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră lângă un panou intitulat sugestiv “România în dreptul inimii”.


1 decembrie 2017

Intrarea în anul centenar a fost marcată de Ministerul Afacerilor Interne la defilarea din 1 Decembrie 2017 prin desenarea tricolorului pe fața polițiștilor și militarilor care au alcatuit blocurile de defilare ale MAI.