În urma celor 79 de percheziții domiciliare efectuate la data de 26 martie a.c., de către polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și ai Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Arad, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Timișoara, la datele de 26 și 27 martie 2024, a fost dispusă măsura reținerii față de 11 persoane (liderii și principalii membri ai grupurilor infracționale, din care 4 având calitatea de funcționar).
De asemenea, a fost dispusă măsura controlului judiciar față de alte 3 persoane, cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, deţinere de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 10.000 de țigarete, contrabandă în formă agravată, spălare a banilor ( în autorat și complicitate) și complicitate la nerespectarea regimului materiilor explozive.
Din cercetările efectuate a rezultat că, în perioada 2022 – 2024, membrii ai două grupuri infracționale ar fi procurat bunuri accizabile din afara României, le-ar fi introdus fraudulos în țară (cu complicitatea sau susținerea unor funcționari din cadrul autorităților publice) și depozitat, în scopul valorificării pe piața neagră.
Astfel, persoanele aflate pe palierele de coordonare ar fi identificat furnizorii produselor de interes pentru grupurile infracționale și ar fi lansat comenzile ocupându-se ulterior de organizarea transportatorilor și livrarea bunurilor accizabile sau de contrabandă, către clienți.
De asemenea, în mod repetat, liderii ar fi inițiat și participat la mai multe întâlniri cu membrii, în cadrul cărora, ar fi fost analizate modul de acțiune, aspectele de natură financiară și măsurile de protejare a activităților ilicite.
Pentru a se asigura de reușita activităților infracționale, aceștia ar fi ținut legătura cu alte persoane, aflate în palierul de protecție (funcționari), care ar fi acționat pentru facilitarea intrării în țară a transporturilor și apoi, pentru livrarea în siguranță a bunurilor accizabile, inclusiv prin furnizarea de informații în legătură cu acțiunile poliției, amplasarea dispozitivelor de supraveghere și accesul la date din bazele centralizate.
Destinatarii sau beneficiarii transporturilor cu bunuri accizabile sau de contrabandă situați pe teritoriul național ar fi reprezentat un alt segment important, aceștia contactându-i periodic pe lideri pentru comenzi de bunuri accizabile.
Ulterior, ar fi ascuns marfa în depozite clandestine și ar fi distribuit-o către propria clientelă de pe piața neagră.
Urmărind să elimine dependența de producătorii și furnizorii de produse accizabile din afara țării și precum și riscurile pe care le-ar fi presupus introducerea ilicită a acestora pe teritoriul național, membrii ar fi acționat pentru dezvoltarea unor facilități proprii de producere a bunurilor accizabile, investind sume importante de bani obținute din activitățile infracționale (ar fi construit o hală de producție unde urmau să fie instalate linii de fabricație pentru prelucrarea tutunului și producerea de țigarete, care ar fi fost găsite într-o localitate, din județul Suceava, pe parcursul unei percheziții efectuate anul trecut).
În urma perchezițiilor domiciliare efectuate, au fost ridicate bunuri de interes pentru cauză.
Astăzi, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Timiș, cu propunerea de arestare preventivă a celor 11 persoane reținute, pentru 30 de zile.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și de Biroul Tehnic și de Criminalistică al D.I.I.C.O.T.
Acţiunea a beneficiaat de sprijinul polițiștilor Inspectoratului General al Poliției Române și structurilor subordonate din teritoriu, jandarmilor Inspectoratului General al Jandarmeriei Române și specialiștilor Direcției Generale Antifrauda Fiscală și Autorității Vamale Române.
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
Știre inițială – https://www.politiaromana.ro/ro/stiri-si-media/stiri/79-de-perchezitii-la-doua-grupari-specializate-in-contrabanda-cu-ramificatii-internationale