Acțiune a polițiștilor de la transporturi pentru siguranţa navigaţiei pe fluviul Dunărea

În perioada 22 – 28 aprilie a.c., polițiștii de la transporturi au desfășurat, la nivel național, operațiunea „WATERSEC 2024”, pentru creşterea siguranţei navigaţiei pe fluviul Dunărea, protejarea ecosistemului de pe tot cursul Dunării, combaterea evaziunii fiscale, prevenirea şi combaterea pescuitului ilegal şi a migraţiei ilegale.

Această operațiune s-a realizat concomitent, în mai multe state riverane fluviului Dunărea, precum Germania, Bulgaria, Ungaria, Austria, Slovacia, Ucraina, Croația și România.

Acțiunile comune au vizat respectarea regimului juridic al frontierei de stat, prevenirea și combaterea migrației ilegale, verificarea legalității funcţionării societăţilor care desfăşoară activităţi de transport cu bacurile, prevenirea şi combaterea consumului de alcool la bordul navelor, controlul documentelor navelor și persoanelor aflate la bordul navelor, prevenirea şi combaterea pescuitului ilegal, a deţinerii şi folosirii uneltelor de pescuit interzise, precum şi a valorificării fără documente legale a peştelui şi produselor piscicole.

Au fost desfășurate 325 de acțiuni și controale, fiind verificate 13.478 de persoane (pasageri și membri de echipaj).

Totodată, au fost verificate 30 de societăţi comerciale, 3 persoane juridice autorizate să desfăşoare activităţi de agrement nautic, 619 autorizaţii, licenţe sau permise de pescuit și 1.880 de nave.

În urma activităţilor desfăşurate, au fost constatate 52 de infracţiuni la regimul transportului naval, migrației ilegale și Legii apelor, pescuitului și acvaculturii, fiind aplicate 169 de sancţiuni contravenţionale.

De asemenea, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, 2 ambarcațiuni, un motor de ambarcațiune, 34 de unelte de pescuit și 880 de kilograme de produse piscicole.

Exemple:

1. La data de 26 aprilie 2024, polițiștii Biroului de Poliție Transporturi Navale Galați, împreună cu reprezentanți ai Căpităniei Portului Galați, au efectuat un control la bordul unei nave, iar, la testarea cu aparatul alcooltest a unui mecanic, care făcea parte din echipajul minim de siguranță al navei, a rezultat o îmbibație alcoolică de 0,30 mg/l în aerul expirat.

Persoana în cauză a fost condusă la o unitate medicală, pentru prelevarea de probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei din sânge.

A fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de exercitarea atribuțiilor de serviciu sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe interzise.

2. La data de 23 aprilie 2024, polițiștii Biroului de Poliție Transporturi Navale Galați, împreună cu un reprezentant al Căpităniei Portului Galați, au efectuat verificări pe linia măsurilor de pază și siguranță a navelor și ambarcațiunilor din zona portuară, iar, în urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că, la bordul unei nave, nu se afla întrunit echipajul minim de siguranță al navei, prevăzut de art. 20 din O.M.T. 434/2009 privind stabilirea echipajului minim de siguranță la navele de navigație interioară care arborează pavilion român.

A fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de punerea în navigație a unei nave fără a avea echipaj minim de siguranță.

3. La data de 26 aprilie 2024, polițiștii Biroului Județean de Poliție Transporturi Tulcea au descoperit, pe malul drept al fluviului Dunărea, canal Sulina, în orașul Sulina, județul Tulcea, o platformă construită din fier, care se întinde până în albia Dunării, ce ar fi fost realizată de un bărbat, fără aviz din partea Apelor Române sau Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării.

În cauză, a fost întocmit dosar penal.

4. La data de 27 aprilie 2024, polițiștii Postului de Poliție Transporturi Navale Fetești au depistat un bărbat, de 54 de ani, din municipiul Fetești, județul Ialomița, în timp ce desfășura activități de pescuit comercial dintr-o ambarcațiune din lemn, tip lotcă, fără motor, folosind o plasă de pescuit, tip setcă, interzisă la deținere, în care erau capturate mai multe exemplare de pește din specia caras și un exemplar de pește din specia cegă.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că bărbatul nu mai este autorizat ca pescar comercial. Plasa de pescuit, în lungime de 50 de metri și ambarcațiunea din lemn, apreciate la valoarea de aproximativ 7.000 de lei, au fost indisponibilizate, în vederea continuării cercetărilor.

În cauză, a fost întocmit dosar penal cu privire la infracțiunile de pescuitul comercial sau sportiv fără licență sau autorizație de pescuit, pescuitul comercial în habitatele piscicole naturale, prin orice metode și mijloace, al peștilor, în perioada de prohibiție, deținerea sau folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate a uneltelor de pescuit comercial și pescuitul sturionilor din habitatele piscicole naturale.

5. La data de 25 aprilie 2024, polițiștii Serviciului Județean de Poliție Transporturi Călărași, cu sprijinul specialiștilor Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Călărași și jandarmilor Inspectoratului de Jandarmi Județean Călărași, au efectuat verificări la 2 centre de primă vânzare, pentru comercializarea capturilor de pește, din municipiul Oltenița, județul Călărași.

În urma verificărilor, au fost constatate două infracțiuni de comercializare de produse alterate prevăzute de art. 358 Cod Penal, fiind aplicate 4 sancțiuni contravenționale, în valoare de 35.000 de lei.

Totodată, au fost ridicate, în vederea confiscării, 735 de kilograme de produse piscicole.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Bărbat bănuit de furtul unui autoturism, prins în flagrant de polițiștii Capitalei

Pompierii își sporesc capacitatea de intervenție în județul Galați

Au fost dislocate, de la nivelul IGSU, 80 de mijloace tehnice: 1 Volă, 19 camioane de intervenție, 43 de microbuze, 9 buldoexcavatoare, 6 autospeciale de primă intervenție și comandă și 2 autocare în zonele afectate de inundații. Detalii aici 

În sprijinul pompierilor de la ISU Galați, au ajuns, în această dimineață, 960 de pompieri din cadrul a 24 de inspectorate județene pentru situații de urgență, ISU București-Ilfov, Școala Boldești, Unitatea Specială de Intervenție în Situații de Urgență. Detalii aici

34 de cetăţeni străini, opriţi la frontiera cu Ungaria

Sari la conținut