Acțiuni ale Poliției Române, în unitățile de învățământ și în zona acestora

În perioada 14 – 21 iunie 2024, Poliția Română a continuat acțiunile pe linia siguranței școlare în unitățile de învățământ preuniversitar. Acțiunile în sistem integrat vor continua pe tot parcursul anului școlar.

Pentru organizarea și coordonarea activităților desfășurate de structurile cu atribuții și responsabilități în creșterea gradului de siguranță școlară, în anul școlar 2023-2024, au fost derulate activitățile circumscrise consolidării climatului de siguranță în mediul preuniversitar, în conformitate cu prevederile Planului Național Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară.

În perioada 14 – 21 iunie 2024, pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și cadrelor didactice, la nivelul structurilor Poliției Române, peste 7.200 de polițiști au acționat în dispozitivele de menținere a ordinii și siguranței publice, prin includerea unităților de învățământ preuniversitar în itinerariile de patrulare, în special pe timpul venirii și plecării, la și de la cursuri, a elevilor.

Au fost angrenați 5.233 de polițiști în activități de menținere a ordinii și siguranței publice în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar.

Totodată, pentru fluidizarea traficului rutier, în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, au acționat 896 de polițiști.

În această perioadă, s-a asigurat intervenția la 58 de evenimente sesizate în incinta sau zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, 15 fiind sesizate de cetățeni prin S.N.U.A.U. – 112.

De asemenea, au fost organizate 175 de acțiuni pe linia siguranței în școli, fiind derulate 1.299 de activități de prevenire și de informare, în cadrul a 724 de unități de învățământ preuniversitar, la care au participat 35.275 de beneficiari.

Dintre acestea, la 447 de ore de curs au fost abordate tematici pentru prevenirea infracțiunilor comise cu violență, având ca scop creșterea gradului de conștientizare a efectelor negative ale fenomenului de tip bullying și a celui de violență școlară.

Totodată, pentru conștientizarea riscurilor, vulnerabilităților și consecințelor în ceea ce privește consumul și traficul ilicit de droguri/substanțe interzise, au fost derulate 255 de activități, precum și 357 de activități pentru instruirea personalului de pază cu privire la modul de intervenție în diferite situații.

De asemenea, au fost controlate 625 de unități de învățământ preuniversitar pentru verificarea modului de asigurare cu pază, în conformitate cu prevederile H.G. nr. 301/2012 privind normele metodologice de aplicare ale Legii nr. 333/2003 pentru paza bunurilor, valorilor, obiectelor și protecția persoanelor.

În urma verificărilor efectuate, au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale, constatată o infracțiune și adresate 33 de informări și solicitări autorităților și instituțiilor publice cu atribuții specifice privind siguranța în unitățile de învățământ.

În cadrul planului, au participat 441 de polițiști la întâlnirile Grupului de acțiune constituit la nivelul unităților de învățământ preuniversitar pentru facilitarea comunicării în vederea adaptării măsurilor necesare pentru creșterea gradului de siguranță în mediul școlar.

Au fost organizate și desfășurate 312 activități pentru verificarea respectării normelor privind circulația pe drumurile publice de către pietoni și conducătorii autovehiculelor în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, precum și pentru verificarea conducătorilor auto care asigură transportul școlar.

În cadrul activităților derulate, au fost verificați 1.637 de conducători auto, dintre care 268 care asigură transportul școlar, fiind aplicate 423 de sancțiuni contravenționale.

Pentru celebrarea Zilei Internaționale pentru Nonviolență în Școală, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General al Poliției Române, și Ministerului Educației, a fost demarată Campania pentru conștientizarea consecințelor asociate faptelor de violență școlară în unitățile de învățământ preuniversitar – ,,Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!”.

Campania se derulează la nivel național, atât în mediul urban, cât și în mediul rural, în perioada ianuarie – iunie 2024, conform Calendarului anului școlar pe module, pentru anul 2023-2024, și are ca scop informarea elevilor cu privire la noțiuni din domeniul juridic, dar și a părinților pentru identificarea comportamentelor de risc și a situațiilor vulnerabile la care pot fi expuși elevii în vederea reducerii victimizării.

Pentru identificarea și implementarea celor mai bune soluții, necesare asigurării unui climat optim pentru elevi și cadrele didactice în unitățile de învățământ preuniversitar, în scopul creșterii gradului de siguranță în mediul școlar, polițiștii vor continua derularea acțiunilor și activităților specifice pe tot parcursul anului școlar 2023 – 2024.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Peste 85% din testele efectuate preliminar cu aparatul DrugTest Dräger 5000 au fost confirmate. Citiți aici

Percheziții într-un dosar ce vizează infracțiuni de furt și corupție. Detalii aici

28.538 de verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale. Detalii aici 

30 de persoane salvate de angajații MAI. Detalii aici

6.024 de evenimente la care s-a intervenit operativ. Detalii aici 

Sari la conținut