AUTOTURISM OPRIT FORȚAT CU UTILIZAREA DISPOZITIVULUI SPIKE

Deși polițiștii au atras atenția cu privire la riscurile și consecințele în plan juridic, dar și personal asociate încălcării legislației rutiere prin neoprirea la semnalul regulamentar, în continuare sunt situații în care șoferii aleg să își pună viața în pericol și să pună în pericol viața și siguranța rutieră a celorlalți participanți la trafic.

În noaptea de 22 spre 23 martie 2024, echipajele de ordine publică și rutiere din cadrul Poliției Municipiului Rădăuți, împreună cu polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Marginea, au reușit oprirea, în condiții de siguranță, a unui autoturism cu utilizarea dispozitivului de oprire forțată tip Spike.

În seara de 22 martie 2024, jurul orei 22.30 polițiștii unui echipaj de ordine publică aflat serviciul de patrulare, pe bulevardul central, din municipiul Rădăuți, au observat un autoturism, existând indicii cu privire la faptul că șoferul acestuia are exercitarea dreptului de a conduce vehicule suspendată.

Polițiștii au efectuat imediat semnalul regulamentar de oprire cu utilizarea semnalelor acustice și luminoase ale autospecialei, însă șoferul nu s-a conformat și a mărit viteza de deplasare, încercând să beneficieze de avantajul tehnic al vehiculului condus.

În aceste condiții, echipajul de poliție a intrat în urmărirea autoturismului, concomitent, prin stațiile de lucru fiind alertate celelalte echipaje din zona și fiind transmise semnalmentele autoturismului urmărit și toate aspectele de interes operativ în dinamică, cu indicarea locațiilor de deplasare.

Pe parcursul urmăririi, polițiștii au reușit distingerea în habitaclul vehiculului urmărit a mai multor siluete de tineri, aspect ce a impus o analiză obiectivă a posibilității utilizării armamentului sau unui stil agresiv de abordare prin evaluarea posibilelor urmări.

În momentul în care autoturismul urmărit s-a apropiat de centura ocolitoare de la ieșirea din municipiul Rădăuți, au fost transmise prin stație toate datele necesare, în timp util, unui echipaj din cadrul Secției de Poliție Rurală Marginea, care a desfășurat pe partea carosabilă dispozitivul de oprire forțată din dotare.

Astfel, s-a reușit perforarea tuturor celor 4 anvelope ale vehiculului urmărit, fără incidente, acesta reușind să își continue deplasarea doar câteva sute de metri, fiind ulterior blocat de echipajul aflat în urmărire.

De la volanul mașinii a ieșit șoferul, care a încercat să se sustragă, fiind însă identificat de polițiști în persoana unui tânăr, de 21 de ani, din comuna Dornești, județul Suceava.

De asemenea, în interiorul mașinii au fost identificați alți 3 tineri, cu vârste între 18 și 20 de ani.

Niciuna dintre persoanele implicate nu a suferit leziuni sau vătămări.

Șoferul a fost testat cu aparatele drugtest și etilotest, rezultatele fiind negative.

După verificarea în bazele de date, s-a constatat faptul că șoferul deține permis, însă are exercitarea dreptului de conducere suspendată în perioada 17 martie – 14 iunie 2024, ca urmare a săvârșirii unor abateri la regimul rutier.

În cauză, a întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere (cu permisul suspendat), urmând a se dispune procedural, prin unitatea de parchet competentă.

Deși mesajul de fermitate în aplicarea legii este unul cât se poate de clar și obiectiv, în continuare șoferi iresponsabili încalcă legea și pun în pericol viața proprie, dar și a altor persoane, prin gesturi ce nu respectă măcar o proporționalitate logică între gravitatea abaterii rutiere, urmările în plan juridic și potențialele consecințe tragice.

Neoprirea la semnalul regulamentar al polițistului rutier nu este doar o contravenție și un act de sfidare a legii și autorității, ci poate atrage consecințe din cele mai grave pentru șoferul care încalcă legea, pasagerii din vehiculul acestuia, alți participanți la trafic (șoferi sau pietoni) și chiar pentru polițiștii care vor desfășura activități de interceptare și oprire.

Urmărirea vehiculului care nu oprește la semnalul polițistului generează riscuri suplimentare pe fondul dezvoltării unor viteze superioare de deplasare, presiune psihică suplimentară în condiții asociate de multe ori și consumului de alcool sau substențe interzise de către șoferi.

Polițiștii reiterează un apel către toți participanții la trafic, în special către cei predispuși la încălcarea legislației. Respectați legea! Nu vă puneți în pericol sănătatea, viața și libertatea!


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Bărbat bănuit de furtul unui autoturism, prins în flagrant de polițiștii Capitalei

Pompierii își sporesc capacitatea de intervenție în județul Galați

Au fost dislocate, de la nivelul IGSU, 80 de mijloace tehnice: 1 Volă, 19 camioane de intervenție, 43 de microbuze, 9 buldoexcavatoare, 6 autospeciale de primă intervenție și comandă și 2 autocare în zonele afectate de inundații. Detalii aici 

În sprijinul pompierilor de la ISU Galați, au ajuns, în această dimineață, 960 de pompieri din cadrul a 24 de inspectorate județene pentru situații de urgență, ISU București-Ilfov, Școala Boldești, Unitatea Specială de Intervenție în Situații de Urgență. Detalii aici

34 de cetăţeni străini, opriţi la frontiera cu Ungaria

Sari la conținut