Combaterea traficului și consumului de droguri

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, la emisiunea „Vocile care contează”, difuzată de postul de televiziune Euronews Romania

Moderator: Vitalie Cojocari

Invitat în platou: Cătălin Predoiu, Viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne

 

Vitalie Cojocari: Pentru că nu mai avem timp, dar avem ultimul subiect și aș vrea să vă întreb despre traficul de droguri. A fost o mare problemă la un moment dat, chiar și ați anunțat că veți reorganiza Inspectoratul de Poliție Județean Constanța, s-a încheiat, apropo?

Cătălin Predoiu: Mai sunt măsuri în curs până la aceste măsuri, inclusiv de echipare cu personal…

Vitalie Cojocari: Polițiștii erau nemulțumiți, au și protestat în fața…

Cătălin Predoiu: Revin imediat, stați puțin că lămurim și asta cu protestul.

Vitalie Cojocari: Vă rog!

Cătălin Predoiu: Toate aceste măsuri se întind pe o plajă de timp până la sfârșitul primăverii 2024, adică inclusiv cu suplimentarea de personal, logistică și așa mai departe. A fost o nemulțumire legată de program și nu toți polițiștii, ci o parte dintre ei. Sunt discuții în curs, am si explicat, e  un proiect pilot, formula pe care să mergem va fi reevaluată la sfârșitul lui ianuarie, începutul lui februarie, dacă ajungem la concluzia că trebuie schimbat puțin programul, o s-o facem, nu e nevoie să-mi protesteze cineva, pentru că știu că există două opinii aici: a fost, într-un fel programul, nu prea a funcționat, s-a mers pe… Nu din capul meu sau, doar din capul meu a venit această soluție, un colectiv mai larg care a gândit-o, sunt și altele. Eu repet, un proiect pilot, dar care, mă rog, oricum va fi altceva decât…

Vitalie Cojocari: În primăvară ar trebui să se termine.

Cătălin Predoiu: Sunt multe măsuri de implementare, dar el trebuie să funcționeze și dacă lucrurile merg bine, așa cum eu sunt convins că vor merge, el va servi către bază în anii care vin, pentru reorganizări similare, pentru că, vedeți, noi mergem pe o structură foarte rigidă și pe o concepție foarte rigidă și, în general, toată concepția asta de organizare a structurilor Ministerului de Interne datează de 20 – 30 de ani. Lumea s-a mișcat mult de atunci. Provocările sunt diferite, amploarea lor e diferită, structura lor e diferită și diferă de la un județ la altul, de la o regiune la alta.

Ori, structura căsuței, dacă vreți, modul de organizare a unui inspectorat, e cam la fel, e standard, dacă vreți. E ca și când vrei să îmbraci același costum pe 100, pe 40 și ceva de persoane care au conformație diferită. Nu va funcționa. Evident, cineva se va simți mai strâns sau prea larg în costumul respectiv. La fel și aceste forme organizaționale, nu-i totuna în județul Constanța, cu un alt județ din cealaltă parte a țării, nu-i totuna județul Cluj, cu un altul din partea de… Specificitățile sunt diferite, fenomenul infracțional e diferit. De ce nu, cultura locală cu privire la respectarea legilor…

Vitalie Cojocari: E mult de discutat despre asta.

Cătălin Predoiu: Cu siguranță, putem face o teză de doctorat pe ea.

Vitalie Cojocari: Așa este. Și câteva emisiuni. Referitor la traficul de droguri, care este până la urmă, filiera, cum ajung drogurile în România? De ce nu avem scannere, de pildă, pentru că s-a discutat și despre asta și o să vă dau o cifră care este din strategia națională în domeniul drogurilor, în vigoare această strategie, 80 % în ultimii patru-cinci ani dintre capturi vizau cantități sub cinci grame de droguri.

Cătălin Predoiu: Dar eu pot să vă dau exemplu. Lucrurile s-au mișcat și aici. Știu că am fost citat și răscitat parțial  cu o declarație

Vitalie Cojocari: Ca să înțeleagă și cei care se uită. Citatul este în felul următor: bătălia cu drogurile la categoria adulți este pierdută.

Cătălin Predoiu: Numai că este o citare incompletă, a existat o virgulă acolo și urmare care spunea, trebuie să ne organizăm ca să o câștigăm. Iar fraza respectivă, nu am spus-o la televizor prima dată, am spus-o prima data în sediu IGPR, la prima mea întâlnire cu activul de comandă al IGPR, în care am spus niște lucruri dureroase, pe nume, acolo, și i-am spus ca să înțelegem de unde plecăm și să ne mobilizăm. Și oamenii s-au mișcat. E adevărat că mai sunt lucruri de făcut. Dar să știți că, anul trecut au avut loc nu mai puțin de 842 de acțiuni operative pe droguri, pe trafic de droguri. Nu vorbim de consum. Trafic 842, încă o dată, repet 842.

Vitalie Cojocari: Înțeleg cifra este impresionantă, dar capturi?

Cătălin Predoiu: Vă dau cifrele oficiale ca să nu greșesc, nici să nu par cumva că sunt… 800 de kilograme de droguri în total, anul trecut, 1.300.000 de diverse comprimate, 58 de culturi, 6,1 tone masă verde desființată, 3 tone de precursori. Sunt mii de persoane trimise în judecată, arest la domiciliu 1200, control judiciar alte 400 și așa mai departe. Deci sunt în jur de 2 – 3000 de persoane care au intrat în acțiunea Poliției pe parcursul acestor 800 de acțiuni operative.

O acțiune operativă, cine știe, cunoaște domeniul, știe ce înseamnă. Înseamnă pregătire, înseamnă strângerea de probe, înseamnă acțiune, înseamnă respectarea de proceduri, înseamnă multe lucruri care duse la bun sfârșit, contribuie la un succes. Cantități mari, uitați, numai în luna august a fost o speță, nu în august, în octombrie, mă iertați, 186 de kilograme de heroină în portul Constanța. Că s-a spus că nu se scanează portul, uitați a fost caz în octombrie 2023. Poate trebuie să vorbim mai des despre asta!

Vitalie Cojocari: Dar scanere?

Cătălin Predoiu: Trebuie să avem mai multe scanere. Sigur ne ocupăm și de asta. Nu se pot face toate peste noapte. Am lansat acest program de creștere a echipării. Pot să vă spun însă că scanerul Poliției funcționează, nu-i defect și e pus la treabă, e altceva. Mai sunt și alte instituții acolo care trebuie să-și pună scanerele în funcțiune. Nu-i treaba mea asta, treaba mea să mă ocup de Poliție. Și pot să vă spun că nu las această temă deoparte. Ați început cu Schengen, nu mi-a absorbit toată atenția Schengen. E adevărat că în ultima săptămână din ianuarie, aproape non-stop am fost concentrat pe ea, din decembrie, pardon, anul trecut, dar tema drogurilor, a traficului de persoane rămân prioritare și am atras atenția aceasta șefilor din Poliție și nu numai din minister.

Însă aici trebuie muncit pe termen lung și muncit puțin altfel. După părerea mea, eu mă bucur că există un grup de lucru la nivelul Consiliului Suprem de Apărare a Țării și că acest grup de lucru include mai multe instituții și acolo se lucrează la un plan mai complex, holistic, cum se spune, de acțiune. Această activitate de combatere a traficului de droguri în România va avea succes în momentul în care vom conecta mai multe instituții pe o un plan de acțiune coerent și să nu lucreze fiecare în colțuri său, și în momentul în care o să strângem mai bine cooperarea internațională. Subliniez acest lucru, cooperarea internațională.

Vitalie Cojocari: O întrebare, precizare, vreau să știu totuși cum ajung drogurile? V-ați lămurit, care este filiera, cum ajung ele?

Cătălin Predoiu: Sunt filiere care se cunosc, care vin practic din exterior, cum spuneam, multe intră, e adevărat,  și prin portul Constanța, dar nu numai, se intră și cu mașina.

Vitalie Cojocari: Cu mașina pe unde? Prin Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria?

Cătălin Predoiu: În Ucraina să știți că nu avem, adică acolo în acest moment nu avem…

Vitalie Cojocari: Pe unde? Republica Moldova?

Cătălin Predoiu: Și Republica Moldova și Bulgaria, nu e nici o frontieră, ocolită dacă vreți să mă întrebați pe mine. Dar, e adevărat, că una dintre principalele porți, punct de atenție pe care trebuie să ne concentrăm în acest an e portul Constanța. Dar acolo aș vrea să mai subliniez ceva. Iar e vorba de un complex de instituții cu atribuții acolo și de legislație. Poate puțină lume știe, dar nu e în atribuția Poliției securizarea portului Constanța, paza lui, ci este în atribuția instituției care îl administrează. Iarăși legislația, ceea ce nu prevede este ca Poliția să facă un vetting, cum se spune, sau un veto, o cenzură, dacă vreți, pe companiile care sunt angajate să facă paza portului. Poliția nu controlează cu nimic modul în care se păzește portul și traficul de droguri nu se combate prin patrule care scanează de sus, sunt importante și patrulele astea, evident, dar  aici este un efort informațional în amontele operațiunii.

Cooperare polițienească internațională, să primești informații, pentru că traficul este internațional, înseamnă echipe mixte de acțiune și polițiști români și străini, înseamnă un plan coordonat, înseamnă filaj și investigații, ani de zile până când documentezi o rețea și se ia decizia de către anchetatori că e momentul operativ perfect.

Înseamnă foarte bună cooperare cu procurorii, pentru că, potrivit legislației noastre, Poliția are o marjă destul de limitată în a lua inițiative pe tema combaterii drogurilor. Nu este cum se întâmplă în alte state, de exemplu, în America, unde, potrivit sistemului lor de drept, e alt sistem altă filozofie, Poliția are o foarte mare plajă de libertate în a gândi, a structura operațiuni. Sunt agenții specializate știm, acolo, DEA, în primul rând.

Și cooperarea cu procurorul se leagă strict sub acceptul structurării inculpării, dar altfel inițiativa aparține Poliției. Deci, sunt foarte multe lucruri de discutat, cert este că în portul Constanța, că s-a tot vorbit de port, sunt lucruri de făcut, dar atenție, nu sunt de făcut doar de către Poliție.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Operațiunile de instalare a taberei din Județul Iași continuă. Imagini aici

Lucrări pentru operaționalizarea taberei din satul Zberoaia, Județul Iași. Imagini aici

Tabere operaționalizate pentru găzduirea persoanelor care au nevoie de adăpost temporar – Județul Vaslui. Imagini aici

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu: Intervențiile de căutare-salvare continuă. Detalii aici

Intervențiile structurilor MAI- 14.09.2024, ora 14.00/ Măsurile dispuse pentru gestionarea situațiilor înregistrate. Detalii aici

Cătălin Predoiu: Continuăm intervenția cu toate mijloacele noastre. Situația este relativ stabilizată. Detalii aici

Recomandări generale pentru a evita situațiile de risc cauzate de fenomenele meteorologice. Detalii aici

Intervențiile structurilor MAI, 14 septembrie 2024, ora 13.00. Detalii aici

Cătălin Predoiu: În acest moment suntem cu toate mijloacele și forțele în acțiune. Detalii aici

Cătălin Predoiu: IGSU, Poliția și Jandarmeria în stare de alertă pentru a suplimenta forțele în locurile critice. Detalii aici

Cătălin Predoiu: Se intervine cu toată tehnica din dotare. Se intervine cu toate efectivele din regiune. Detalii aici

Cătălin Predoiu: Tehnica este utilizată la maximum, am dislocat tot ce avem în zona inundațiilor, de la bărci până la elicoptere. Detalii aici

Rezultate înregistrate la frontieră în ultimele 24 de ore. Detalii aici

Efecte meteo înregistrate în data de 14 septembrie 2024, interval orar 07:00-10:00. Detalii aici

Sari la conținut