Comunicat de presă

Joi, 18 martie a.c., a avut loc o întâlnire a reprezentanților conducerii Ministerului Afacerilor Interne cu cei ai Sindicatului Europol, în cadrul căreia au fost discutate aspecte menite să eficientizeze activitatea polițiștilor.

În cadrul întâlnirii, a fost discutată problema salarizării polițiștilor, în special în condițiile în care Ministerul Muncii și Protecției Sociale a prezentat recent un memorandum în baza căruia toate ministerele vor trebui să prezinte propria viziune în privința salarizării în sistemul public.

În acest sens, s-a convenit înființarea unui Grup de lucru, din care să facă parte și reprezentanți ai sindicatelor, care să poată da un răspuns eficient pe această temă, dar și în cazul altor subiecte complexe de interes.

Un alt subiect al întâlnirii a fost pregătirea fizică, tactică și profesională a polițiștilor, domeniu în care s-a apreciat că este necesară o mai mare implicare din perspectiva instituțională, inclusiv în ceea ce înseamnă raporturile dintre manageri și subordonați, dar și din perspectivă personală, a modului în care polițistul – în calitate de furnizor de serviciu public –  se poziționează în relația cu cetățeanul.

Totodată, a fost abordată problema concursurilor organizate la nivelul structurilor MAI pentru trecerea în corpul ofițerilor, fiind aduse în discuție aspecte procedurale. S-a menționat faptul că, până la acest moment, concursurile s-au desfășurat cu respectarea normelor legale, criteriu care va fi respectat și în continuare.

În cazul dotărilor pentru posturile de poliție din mediul rural (alimentare cu apă, igienizare, grupuri sanitare), reprezentanții MAI au subliniat faptul că au fost deja alocate sumele necesare urmând ca, în cel mai scurt timp, această alocare bugetară să producă efectele așteptate.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne au subliniat faptul că echipa managerială a instituției cunoaște problemele cu care se confruntă structurile subordonate, pentru remedierea acestora fiind elaborat deja un calendar cu obiective clare și termene pentru îndeplinirea acestora. În context, s-a menționat faptul că, prin comparație cu alte perioade, în anul 2020, structurilor MAI le-au fost alocate mai multe dotări tehnice și mijloace de intervenție.

În același timp, reprezentanții sindicatului au menționat că nu doresc ca protestul lor să fie interpretat ca fiind adresat unei persoane anume sau strict unei instituții, ci se constituie într-un protest cu caracter mai larg, menit a atrage atenția tuturor – instituții și societate civilă – asupra necesității urgentării rezolvării problemelor din sistem. De asemenea, Sindicatul Europol se propune ca partener serios de dialog cu MAI pentru rezolvarea problemelor din sistem în numele unui interes comun: siguranța cetățeanului.

La întâlnire au participat secretarii de stat chestor general de poliție Bogdan Despescu și Aurelian Păduraru, precum și președintele EUROPOL, Cosmin Andreica și secretarul general al sindicatului, Marius Iconaru.

 


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Peste 85% din testele efectuate preliminar cu aparatul DrugTest Dräger 5000 au fost confirmate. Citiți aici

Percheziții într-un dosar ce vizează infracțiuni de furt și corupție. Detalii aici

28.538 de verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale. Detalii aici 

30 de persoane salvate de angajații MAI. Detalii aici

6.024 de evenimente la care s-a intervenit operativ. Detalii aici 

Sari la conținut