Comunicat de presă

În urma acțiunilor întreprinse la nivel național, în intervalul 12 martie – 18 martie a.c., zilnic, peste 17.000 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri, reprezentanți ANSVSA, ANPC, specialiști din Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii, Ministerul Transporturilor și reprezentanți ai autorităților publice locale au gestionat peste 10.500 acțiuni punctuale de verificare a modului în care au fost respectate măsurile pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

În urma acestor acțiuni, echipele mixte de control au verificat peste 32.000 de operatori economici, aproximativ 1.400 de operatori transport persoane, peste 61.000 de locații de interes, dintre care aproximativ 25.000 de restaurante, terase, fast food-uri. De asemenea, au fost verificate aproape 500.000 de persoane cu privire la  respectarea măsurilor de protecție sanitară.

În total, în ultima săptămână, au fost aplicate 37.292 de sancțiuni în valoare de peste șapte milioane de lei.

Dintre acestea, 30.856 de sancțiuni, în valoare de aproape 5 milioane de lei, au vizat nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea, nepurtarea măștii de protecție și nerespectarea distanțării fizice. Cele mai multe sancțiuni, peste 30.000, au fost aplicate persoanelor care nu purtau mască de protecție.

De asemenea, au fost aplicate peste 6.000 de sancțiuni contravenționale agenților economici, instituțiilor publice sau persoanelor fizice pentru organizarea sau participarea la evenimente publice sau private, organizarea programului de lucru sau a transportului de persoane ori nerespectarea restricțiilor privind deplasarea persoanelor, în cuantumul de peste 2 milioane de lei.

În același interval, angajații MAI au întocmit zece dosare penale, în care sunt cercetare 12 persoane pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

La linia telefonică TELVERDE 0800.800.165 au fost primite 73 de apeluri, care au fost direcționate pentru verificări la nivelul municipiului București și a 17 județe, fiind semnalate în special nereguli privind purtarea măștii de protecție și păstrarea distanțării fizice.

Angajații MAI, alături de personalul celorlalte instituții implicate în gestionarea efectelor pandemiei, vor desfășura, și în perioada următoare, acțiuni de prevenire și combatere a activităților care favorizează răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Recomandăm în continuare cetățenilor și operatorilor economici să respecte măsurile de protecție sanitară și să adopte o conduită socială responsabilă.


Alte articole:
Sari la conținut