Comunicat de presă

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a participat astăzi, 8 iunie, la Luxemburg, la secțiunea afaceri interne a Consiliului Justiție și Afaceri Interne, organizat de Președinția portugheză a Consiliului Uniunii Europene.

Pe agenda evenimentului au figurat subiecte precum Regulamentul de modificare a Regulamentului (UE) 2016/794 privind Europol, Directiva privind reziliența entităților critice, Pactul privind migrația și azilul: stadiu și perspective, Informare din partea Grupului de combatere a terorismului (GCT) privind o mai bună cooperare între autoritățile competente care se ocupă de combaterea terorismului, COVID-19 și lupta împotriva criminalități, Inteligența artificială: perspective de securitate internă, Comunicare privind Strategia Schengen, Implementarea Interoperabilității, stadiul implementării Sistemului Intrare / Ieșire și al Sistemului european de informare și autorizare a călătoriilor.

Cu privire la subiectul referitor la inteligența artificială, ministrul Lucian Bode a subliniat necesitatea implicării active în utilizarea acestor sisteme în domeniul aplicării legii și a evidențiat importanța găsirii unui echilibru între nevoile operaționale ale autorităților, garanțiile oferite cetățenilor și limitele impuse în utilizarea inteligenței artificiale, astfel încât să nu se aducă atingere scopului final, respectiv acela de combatere a criminalității.

În intervenția susținută pe marginea subiectului COVID-19 și lupta împotriva criminalității, demnitarul român a subliniat necesitatea dezvoltării lecțiilor învățate pe perioada pandemiei, în scopul pregătirii și creșterii rezilienței forțelor de ordine în fața unor noi crize. De asemenea, a apreciat că o atenție deosebită trebuie acordată riscurilor imediate la adresa securității interne, în plină campanie de vaccinare la nivelul Uniunii Europene.

În ceea ce privește noua Strategie Schengen, Ministrul Afacerilor Interne a apreciat readucerea în discuție a extinderii spațiului Schengen, precum și sprijinul acordat în contextul solicitărilor repetate ale României de a parcurge pași concreți spre definitivarea procesului și a salutat publicarea acesteia de către Comisia Europeană.

Totodată, oficialul MAI a reamintit că România este un promotor activ al procesului de modernizare a acquis-ului Schengen, în special în ceea ce privește noile instrumente de asigurare a securității interne a UE, instrumente asumate pe deplin alături de toate statele membre.
De asemenea, ministrul Lucian Bode și-a afirmat convingerea ca în perioada următoare se vor face pași concreți spre adoptarea unei decizii favorabile privind aderarea României la Spațiul Schengen, mulțumind Comisiei Europene pentru susținerea constantă acordată țării noastre în acest sens.

Demnitarul român a reamintit faptul că România aplică tot acquis-ul Schengen relevant și contribuie constant și activ la eforturile generale de consolidare a securității Uniunii, fără beneficiile aferente.
De asemenea, în context, oficialul român a purtat discuții cu comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson și cu omologii europeni despre buna funcționare a spațiului Schengen și consolidarea securității în fața provocărilor și amenințărilor la adresa spațiului Schengen.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a reamintit faptul ca România îndeplinește toate condițiile pentru aderarea la Schengen și menține la cel mai înalt nivel modul de punere în aplicare a legislației Uniunii Europene.
Totodată, domnia sa a reiterat faptul că România dorește să facă parte din acest spațiu de liberă circulație, securitate și justiție, fiind o dorință legitimă în calitate de stat membru al Uniunii Europene.

 


Alte articole:
Sari la conținut