Comunicat de presă

Întrevederea domnului Lucian Nicolae BODE, ministrul afacerilor interne, cu E.S. domnul ambasador Stefan TOMAŠEVIĆ a avut loc astăzi, 09.06.2021, la sediul MAI.

Vizita a avut caracter de curtoazie, în cadrul discuțiilor fiind abordate subiecte precum: consolidarea cooperării la frontieră și între structurile specializate în combaterea criminalității transfrontaliere, pentru prevenirea și combaterea migrației ilegale și a traficului de migranți; consolidarea cooperării în domeniul situațiilor de urgență, inclusiv prin semnarea unui acord bilateral de cooperare; recentele demersuri întreprinse pentru recunoașterea reciprocă a certificatelor de vaccinare emise de cele două state; cooperarea în format multilateral – INTERPOL și SELEC.

Un alt subiect de interes abordat în cadrul dialogului bilateral a vizat schimbul de bune practici privind campaniile de vaccinare împotriva COVID-19 în cele 2 state.

În cadrul dialogului, ministrul afacerilor interne a reafirmat disponibilitatea de a continua susținerea partenerilor sârbi în procesul de aderare la UE, inclusiv prin transfer de expertiză și derularea de proiecte comune cu finanțare externă nerambursabilă. În context, partea sârbă a pus la dispoziția delegației MAI un document în care prezintă ultimele progrese înregistrate în domeniu.

Domnul ambasador a avansat ministrului afacerilor interne propunerea de a avea o întrevedere bilaterală cu omologul sârb, la Belgrad sau la București, în viitorul apropiat, demersul fiind considerat oportun de partea română, ținând cont în special de recentele evoluții privind migrația ilegală, înregistrate pe ruta Balcanilor de Vest.

În încheiere, părțile au convenit continuarea discuțiilor la nivel tehnic, în cadrul grupurilor de experți, având în vedere diversitatea și complexitatea problematicilor de interes comun.

 

 


Alte articole:
Sari la conținut