Comunicat de presă

Trei noi elicoptere ușoare, tip H135, destinate gestionării situațiilor de urgență, au intrat în dotarea structurilor Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne

Astăzi, 9 iunie, la sediul Inspectoratului General de Aviație al M.A.I., Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a participat la activitatea de recepție a ultimelor trei dintre cele șase elicoptere H135, destinate gestionării misiunilor de evacuare medicală, căutare și salvare în condiții dificile, în special la munte și intervenții aeriene pentru cazuri medicale critice, achiziționate în baza proiectului VIZIUNE 2020.
Oficialul MAI a apreciat că noile elicoptere vor scurta timpii de intervenție pentru salvarea de vieți omenești și a subliniat importanța atragerii de fonduri externe pentru dezvoltarea unor sectoare esențiale din România.

Totodată, ministrul Lucian Bode a dat asigurări că vor continua investițiile pentru creșterea gradului de dotare și că va susține proiectele viitoare initiate de structurile Ministerului Afacerilor Interne.

Elicopterele ușoare au ca destinație căutarea-salvarea din mediul montan și executarea misiunilor aeromedicale solicitate. De asemenea, acestea vor fi echipate cu sistem de troliere, pentru îndeplinirea misiunilor de căutare-salvare din zone greu accesibile.
Prin achiziționarea celor 6 elicoptere ușoare multifuncționale și dispunerea acestora în unitățile aeromedicale existente și în cele ce se vor înființa în zona montană va crește numărul intervențiilor pentru acordarea asistenței medicale de urgență si transportul victimelor în stare gravă la unitățile spitalicești, cu cel puțin 20% (peste 700 misiuni). Beneficiul va fi cuantificat în numărul de pacienți care vor avea acces la asistență medicală de urgență, într-un timp mai scurt de intervenție.

De asemenea, aeronavele vor asigura atât continuitatea intervențiilor în punctele de operare aeromedicală, prin înlocuirea celor ce se află în lucrări de mentenanță planificată, cât și instruirea personalului navigant în cadrul Detașamentului de Instruire și Perfecționare.

Elicopterele au fost achiziționate prin Proiectul VIZIUNE 2020 din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare – Axa Prioritară 5 – Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea și gestionarea riscurilor – Obiectivul specific 5.2 Creșterea nivelului de pregătire pentru o reacție rapidă și eficientă la dezastre a echipajelor de intervenție, în care Inspectoratul General de Aviație al M.A.I. are calitatea de partener, iar Inspectoratul General pentru Situații de Urgență deține calitatea de lider. În cadrul acestui proiect, Inspectoratul General de Aviație al M.A.I. are alocat un buget de 1.022.924 LEI, dintre care 85% din fonduri europene nerambursabile și 15% din bugetul de stat.

Obiectivul specific al proiectului, consolidarea capacității aeriene de răspuns și de pregătire a piloților, va fi atins prin achiziționarea celor 6 elicoptere H135 și a 6 elicoptere medii/grele variante naval, respectiv uscat.

La evenimentul organizat la sediul Inspectoratului General de Aviație al M.A.I. au participat domnul Georges Durdilly, directorul general AIRBUS HELICOPTERS România, secretarul de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, domnul Cristian Roman, secretarul de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, domnul general-maior Dan-Paul Iamandi, inspector general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, precum și reprezentanți ai Ambasadei Germaniei la București.


Alte articole:
Sari la conținut