Comunicat de presă

Astăzi, la sediul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, în prezența domnului Lucian Nicolae Bode, ministrul Afacerilor Interne, a doamnei senator Nicoleta Pauliuc, președinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Senatul României, a inspectorului general al IGPF și a şefilor de arme din Ministerul Afacerilor Interne, au avut loc festivităţi prilejuite de sărbătorirea a 157 ani de existenţă instituţională.
Redăm, mai jos, discursul ministrului Afacerilor Interne, Lucian BODE, cu ocazia Zilei Poliției de Frontieră Române:
”Doamnă senator, domnilor secretari de stat,
Domnule inspector general,
Stimați colegi, stimați invitați
Doamnelor și domnilor,
Sunt onorat să particip astăzi la aniversarea unei structuri reprezentative pentru Ministerul Afacerilor Interne, una dintre instituțiile pe care le apreciez în mod deosebit pentru activitatea desfășurată.
Forța și capacitatea instituțională a Poliției de Frontieră de a se moderniza și de a face față provocărilor vremurilor pe care le traversăm reprezintă puncte forte care ne dau încredere și certifică gradul ridicat de profesionalism și eficiență a acestei structuri.
Cei 157 de ani de activitate puși în slujba țării reprezintă pentru Poliția de Frontieră o carte de vizită solidă care vă recomandă între structurile de elită ale Ministerului Afacerilor Interne cu tradiție și potențial mare de dezvoltare.
Sunteți primii care răspundeți pentru modul în care este asigurată securitatea frontierelor naționale, din care să nu uităm ca aproape două treimi sunt frontiere externe ale Uniunii Europene. Aveți obligația să vă îmbunătățiți permanent activitatea și capacitatea de reacție, pentru că prezența dumneavoastră la frontierele țării nu este o simplă misiune zilnică de care vă achitați cu onoare și profesionalism, ci, prin prestația dumneavoastră, contribuiți, fără îndoială, la consolidarea credibilității și imaginii României în lume.
De aceea, așteptările tuturor sunt pe măsura importanței muncii pe care o desfășurați, iar responsabilitatea este uriașă, ceea ce reclamă din partea angajaților acestei structuri rigoare și perseverență în acțiuni.
Apreciez munca și efortul depus de fiecare dintre dumneavoastră pentru consolidarea capacităților de a supraveghea și de a controla frontierele de stat și vă încurajez să vă dezvoltați și să vă perfecționați continuu. În acest fel, veți confirma și pe mai departe valoarea acestei componente esențiale în arhitectura de siguranță și securitate a statului român.
Apreciez capacitatea instituției de a lucra cu fonduri europene, iar rezultatele se văd în proiectele implementate sau în curs de materializare, unele dintre acestea fiind prezentate public recent. E o zonă de activitate pe care o susțin în mod deosebit și pe care vă cer să o continuați pentru că, în fapt, acest tip de activitate este o investiție în siguranța cetățeanului.
V-ați confruntat, anul trecut, cu situații dificile, cu riscuri ce au ținut de asigurarea fluidității traficului de călători și de mijloace de transport prin punctele de trecere a frontierei, fiind astfel în prima linie în efortul comun de a limita răspândirea noului coronavirus.
A fost o mobilizare de forțe susținută, care v-a solicitat enorm fizic și psihic, fapt care este de apreciat și pentru care, cu această ocazie, eu vă felicit! Provocările nu au ținut cont de nicio frontieră, contextul a fost unul inedit, iar dumneavoastră v-ați adaptat foarte bine noilor angajamente care nu au fost deloc puține.
Dacă am crede cu toții că ceea ce a fost mai greu a trecut, iată că presiunea pe frontierele țării începe să crească odată cu relaxarea măsurilor. Volumul de muncă va crește și el treptat, spre un nivel apropiat de cel de dinainte de criza sanitară, iar revenirea la valorile de trafic din anul 2019 este mai aproape decât ne așteptam.
Toată această evoluție reclamă pregătirea din timp a unui răspuns eficient și articulat la problemele cu care vă confruntați, pentru a preveni eventualele situații de risc sau de blocaj.
Vă solicit să fiți vigilenți și proactivi în ceea ce privește o dimensiune extrem de importantă a activității dumneavoastră – prevenirea și combaterea infracționalității transfrontaliere, dar, mai ales, a migrației ilegale. Sunt două linii de acțiune asupra cărora trebuie să insistați și să insistați cu rezultate care să demonstreze capacitatea Poliției de Frontieră de a limita aceste fenomene care reprezintă amenințări extrem de actuale și dinamice și care afectează interesele de securitate ale statului român, climatul social și de ce nu, chiar și bunăstarea cetățenilor.
Sunteți un garant al securității și stabilității frontierelor tării și, totodată, un partener activ și implicat în operațiunile și exercițiile comune organizate sub egida Agenției Europene FRONTEX, pe toate tipurile de frontiere externe ale Uniunii Europene. Ați avut un rol determinant pentru faptul că România îndeplinește astăzi toate condițiile pentru aderarea la Spațiul Schengen și contribuiți din plin la menținerea la cel mai înalt nivel a modului de punere în aplicare a legislației Uniunii Europene.
România are un rol esențial în arhitectura de securitate a Uniunii Europene, iar acest lucru vi se datorează și dumneavoastră.
Stimați polițiști de frontieră,
Astăzi, am premiat doar o mică parte dintre angajații Poliției de Frontieră care s-au remarcat în activitatea desfășurată. Vreau să amintesc faptul că misiunile operative complexe din acest an au demonstrat profesionalismul a numeroși angajați ai Poliției de Frontieră, care au fost recompensați pentru activitatea lor și care fac cinste structurilor în care activează. Este vorba despre profesionalism, dar și despre integritate, pentru care, încă o dată, vă mulțumesc și vă felicit!
Vă îndemn pe fiecare dintre dumneavoastră să onorați cu cinste îndatoririle ce vă revin, să contribuiți la sporirea capacităților instituției și la întărirea ordinii și securității frontierelor României.
Vă doresc sănătate, putere de muncă și succes în îndeplinirea în continuare a misiunilor încredințate, cu maximă seriozitate, profesionalism, devotament și responsabilitate.
La mulți ani, tuturor, cu ocazia zilei armei și vă doresc să rămâneți aceeași structură de încredere pentru cetățeni și pentru partenerii noștri instituționali”.


Alte articole:
Sari la conținut