Comunicat de presă

Guvernul a aprobat sâmbătă, 2 octombrie 2021, proiectul de Lege privind căutarea persoanelor dispărute, care îmbunătățește cadrul legal existent, oferind autorităților mijloace și metode eficiente de căutare a persoanelor dispărute.

Proiectul vizează, în principal, constituirea de structuri specializate în cadrul Poliției Române pentru căutarea persoanelor dispărute. Stabilește obligația oricărei unități de poliție de a primi sesizări privind dispariția unor persoane, dar și de a se sesiza din oficiu cu privire la dispariția unei persoane în situațiile în care informațiile primite nu pot fi înregistrate ca sesizări.

De asemenea, se reglementează un mecanism simplu de aderare a persoanelor fizice sau juridice la activitățile de găsire a persoanelor dispărute. Totodată, se simplifică procedura de declanșare a mecanismului de alertă în cazurile de dispariție a minorilor și integrarea în acest mecanism a sistemelor tehnice actuale din domeniul avertizării populației în situații de urgență (aplicația DSU și sistemul RO ALERT).

Proiectul de act normativ prevede condițiile și procedurile de utilizare a unor metode de căutare a persoanelor dispărute care presupun restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți fundamentale ale omului, fiind stabilit dreptul polițiștilor de a solicita și de a obține date informatice atunci când sunt indicii că acestea pot servi la găsirea persoanei dispărute.

Totodată, sunt prevăzute instrumentele organizatorice și operative specifice căutării în teren a persoanelor dispărute, inclusiv cu referire la efectuarea de verificări în spații delimitate folosite ca locuință sau ca sediu.

Sunt reglementate și normele specifice bazelor de date utilizate în activitatea de căutare a persoanelor dispărute, inclusiv constituirea unor dosare ale persoanelor expuse riscului dispariție, dar și stabilirea unor infracțiuni în cazul sesizării nejustificate a dispariției unei persoane sau a obstrucționării procedurilor de căutare.

În ceea ce privește cooperarea internațională, sunt cuprinse aspecte privind primirea și formularea unor cereri de asistență și transmiterea semnalărilor în baze de date internaționale.

Proiectul de lege este construit pe baza unor principii care plasează în centrul demersului persoana dispărută (interesul superior al persoanei dispărute, prioritizarea cazurilor de dispariție, rolul activ al autorităților publice, publicitatea cazurilor de dispariție, confidențialitatea datelor privind viața privată și nediscriminarea).

Proiectul de lege urmează să fie transmis Parlamentului României pentru dezbatere în procedură de urgență.


Alte articole:
Sari la conținut