Comunicat de presă

Astăzi, 16 martie a.c., ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae BODE, a participat la evenimentul organizat pentru recepția a 45 de laboratoare mobile de educație rutieră, achiziționate în cadrul proiectului „Educație rutieră – modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră”, derulat la nivelul Poliției Române.

„Sunt adeptul prevenției, iar acest proiect are acest obiectiv și are, totodată, un public țintă diversificat. Este vorba despre un proiect adaptabil, cu impact național, care se va plia foarte bine pe nevoile identificate la nivel local în funcție de specificul zonei, de cauzele generatoare ale accidentelor și de profilul victimelor. Un astfel de proiect de anvergură, care vizează dotarea poliției rutiere cu echipamente moderne, care fac procesul de educare atractiv și interactiv, este binevenit și încurajez de fiecare dată astfel de inițiative prin care sunt atrase fonduri europene și care aduc plus valoare în activitatea curentă a structurilor MAI. În privința siguranței rutiere, lucrurile nu se corectează sau ameliorează de la sine și deodată. Obținerea unui comportament preventiv în trafic ține de un efort constant și continuu, iar efectele se vor vedea pe termen mediu și lung.” a menționat ministrul Lucian Nicolae Bode cu această ocazie.

Valoarea celor 45 de laboratoare mobile este de peste 7,4 milioane de lei (TVA inclus). Autospecialele vor avea dotări tehnice și expoziționale menite să susțină activitatea polițiștilor rutieri în campaniile pentru creșterea gradului de siguranță rutieră prin responsabilizarea cetățenilor, în calitate de participanți la trafic, fie că sunt pietoni sau conducători auto. Laboratoarele mobile au fost distribuite structurilor de poliție rutieră, astfel: 41 pentru serviciile rutiere teritoriale, 3 pentru Brigada Rutieră și unul 1 pentru Direcția  Rutieră.

Informații de background

Proiectul „Educație Rutieră – Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră” cod MySmis 125179  este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare. A fost demarat în iulie 2020 și are o perioadă de implementare de 2 ani.

Bugetul total al proiectului este de 31.405.057,98 lei, din care 20.063.345,58 lei – valoare asigurată din FEDR, reprezentând 85% din valoarea totală eligibilă aprobată.

Scopul proiectului este ca România sa devină o țară sigură din punct de vedere al traficului rutier, pentru cetățenii ei și pentru cei care o tranzitează, prin prevenirea accidentelor de circulație, pentru a se putea înscrie în graficul comun stabilit de statele membre UE – de reducere a numărului de persoane decedate sau rănite grav în evenimente rutiere.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt îmbunătățirea nivelului de cunoaștere și respectare a normelor rutiere, de către participanții la trafic, precum și conștientizarea pericolelor la care se expun cei care încalcă regulile de circulație.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Rezultatele înregistrate la frontieră în ultimele 24 de ore. Detalii aici

Au fost scoși din trafic, reprezentând un potențial pericol pentru ceilalți participanți, 607 conducători auto. Detalii aici

46 persoane salvate de angajații MAI în ultimele 24 de ore. Detalii aici

Peste 6.000 de intervenții ale angajaților MAI, pentru siguranța cetățenilor, în ultimele 24 de ore. Detalii aici

Sari la conținut