Comunicat de presă

Ministrul afacerilor interne, domnul Lucian Nicolae BODE, a primit marți, 22 martie 2022 vizita unei delegații a Congresului american, condusă de domnul Stephen Lynch, președinte al Subcomisiei pentru Securitate Națională, Comitetul pentru Supraveghere și Reformă din Camera Reprezentanților.

Întrevederea a avut loc în contextul vizitei pe care delegația congresului american o efectuează în Romania, în perioada 21-22 martie 2022, pe fondul situației din Ucraina.

În cadrul discuțiilor, domnul ministru BODE a transmis aprecierea pentru coordonarea strânsă cu Statele Unite, precum și cu întreaga comunitate internațională pentru un răspuns unitar în ceea ce privește situația din Ucraina. A subliniat provocările fără precedent în plan umanitar cu care se confruntă autoritățile române, evidențiind eforturile depuse pentru acordarea asistenței imediate pentru cetățenii ucraineni, precum și pentru facilitarea accesării acesteia de către Ucraina pe termen mediu și lung, inclusiv în faza post-conflict, De asemenea, s-a referit la măsurile privind gestionarea fluxului masiv de refugiați care au intrat pe teritoriul României, flux aflat în prezent pe o curbă descendentă. Un alt aspect punctat de domnul ministru Bode a vizat măsurile speciale luate în această perioadă la nivelul Ministerului Afacerilor Interne pentru prevenirea riscurilor din sfera aplicării legii, cum ar fi traficul de persoane și pentru protejarea persoanelor vulnerabile, cum sunt femeile și copiii, și mai ales minorii neînsoțiți.

Congresmenul Stephen Lynch și-a exprimat aprecierea pentru eforturile depuse de România, atât la nivelul autorităților, cât și al populației civile, în plan umanitar pentru ajutorarea cetățenilor ucraineni. A transmis întreaga disponibilitate a SUA de a sprijini România pentru a face față acestor provocări, în plan securitar și umanitar. A reiterat importanța consolidării relației de prietenie româno – americane în această perioadă dificilă.

În contextul mai amplu al relației bilaterale, un obiectiv important este reprezentat de accederea României în Programul Visa Waiver al SUA, dialogul cu partenerii americani pe această problematică desfășurându-se activ la toate nivelurile: „România îndeplinește în mare măsură criteriile de accedere în Program, dovedind chiar și în contextul dificil pe care îl traversăm, că este un furnizor important de securitate și stabilitate în regiune”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, domnul Lucian BODE.

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Rezultatele înregistrate la frontieră în ultimele 24 de ore. Detalii aici

Au fost scoși din trafic, reprezentând un potențial pericol pentru ceilalți participanți, 607 conducători auto. Detalii aici

46 persoane salvate de angajații MAI în ultimele 24 de ore. Detalii aici

Peste 6.000 de intervenții ale angajaților MAI, pentru siguranța cetățenilor, în ultimele 24 de ore. Detalii aici

Sari la conținut