Comunicat de presă

Ministrul Afacerilor Interne, domnul Lucian Nicolae BODE, a participat luni, 23 mai 2022, alături de Ambasadorul Italiei la București, E.S. domnul Alfredo Durante MANGONI și de ministrul Justiției, domnul Cătălin PREDOIU, la ceremonia de comemorare a 30 de ani de la dispariția tragică a magistraților italieni Giovanni Falcone și Paolo Borsellino, ambii uciși de mafie și deveniți în lume simbol al luptei împotriva criminalității organizate.

„Omagiem, astăzi, eroii ultimilor 60 de ani, așa cum au fost numiți Giovanni Falcone și Paolo Borsellino de revista Time Magazine în anul 2006. Magistrații care au resetat lupta împotriva mafiei în Italia și au plătit cu viața pentru setea lor de dreptate au devenit exemple pentru generațiile de magistrați și polițiști ce le-au călcat pe urme în lupta împotriva celor mai periculoși infractori.

Ceea ce au reprezentat Falcone și Borsellino nu a murit! Moștenirea lor este vie și astăzi prin miile de polițiști, procurori și judecători care și-au făcut un țel, un crez, din a trimite infractorii acolo unde le este locul, pentru că nimeni nu poate ucide dreptatea”, a declarat ministrul Afacerilor Interne la ceremonia organizată de Ambasada Italiei la București.

De asemenea, domnul Lucian Nicolae Bode a mulțumit polițiștilor, procurorilor și judecătorilor din România, Italia și din întreaga lume pentru lupta continuă împotriva criminalității organizate, în slujba cetățenilor onești.

Ambasadorul Italiei la București,  Excelenta Sa Alfredo Maria Durante Mangoni, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode și ministrul Justiției, Cătălin Predoiu au depus coroane de flori în memoria magistraților uciși în atentate cu bombă, din Italia, în anul 1992.

La ceremonie au mai participat domnul Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, alți oficiali ai Ambasadei Italiei la București, precum și reprezentanți ai altor instituții partenere.

*

Informații de background:

Giovanni Falcone și Paolo Borsellino, doi magistrați italieni, au devenit simbolul luptei împotriva criminalității organizate după ce, în urmă cu 30 de ani, au fost uciși în atentate organizate de mafie la data de 23 mai 1992, respectiv 19 iulie a același an.

În atentatele cu bombă îndreptate împotriva celor doi magistrați și-au pierdut viața 8 polițiști și Francesca Morvillo, soția lui Giovanni Falcone, ea însăși fiind, de asemenea, magistrat.

 


Alte articole:
Sari la conținut