Comunicat de presă

În ultimele 24 de ore, efectivele Ministerului Afacerilor Interne au continuat misiunile pentru prevenirea și combaterea infracționalității, creșterea gradului de siguranță rutieră, menținerea ordinii și siguranței publice, supravegherea și controlul frontierei de stat, precum și pentru gestionarea situațiilor de urgență.

Astfel, angajații MAI au intervenit la 4.296 de evenimente, 2.815 fiind circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.481 circumscrise situațiilor de urgență.

La nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 899 de posibile infracțiuni, 17 % dintre acestea fiind din oficiu.

În baza probatoriilor administrate de polițiști în cauze penale aflate în lucru, joi, s-au dispus măsuri preventive pentru 78 de persoane, iar în urma investigațiilor desfășurate au fost identificați 57 de autori în 40 de dosare penale cu AN, aflate în evidență.

Polițiștii și jandarmii au prins în flagrant 162 de autori de infracțiuni care au săvârșit 169 de fapte penale. De asemenea, polițiștii au depistat 15 persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale.

În urma acțiunilor desfășurate pentru menținerea siguranței pe drumurile publice și prevenirea accidentelor grave de circulație, polițiștii rutieri au reținut, în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, 454 de permise de conducere și au retras 304 de certificate de înmatriculare.

Pe parcursul misiunilor desfășurate la nivel național, polițiștii și jandarmii au constatat 8.034 de abateri de natură contravențională pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de peste 2.5 milioane de lei. Totodată, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au efectuat 171 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență și au aplicat 779 de sancțiuni contravenționale în valoare de 281.800 de lei.

Dintre misiunile pompierilor, cele mai multe (1.237) au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență, 82 pentru stingerea de incendii, 7 pentru descarcerare. Au fost emise 8 mesaje de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT”.

Pe parcursul intervențiilor pompierilor au fost salvate 12 persoane.
Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 21 de misiuni aero-medicale, fiind salvate 19 persoane aflate în situații de urgență.

În ultimele 24 de ore, un cetățean ucrainean a depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.358 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

De asemenea, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 40.242 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 592 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 32.4%.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 26.246 de mijloace de transport și 100.644 de persoane, dintre care 9.766 de cetățeni ucraineni.


Alte articole:
Sari la conținut