Comunicat de presă

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au continuat, în ultimele 24 de ore, misiunile ce le revin pentru prevenirea și combaterea infracționalității, creșterea gradului de siguranță rutieră, menținerea ordinii și siguranței publice, supravegherea și controlul frontierei de stat, precum și pentru gestionarea situațiilor de urgență.

Efectivele MAI au intervenit la 4.568 de evenimente, 3.213 fiind circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.355 circumscrise situațiilor de urgență.

La nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 869 de posibile infracțiuni, peste 28% dintre acestea fiind din oficiu.

În baza probatoriilor administrate de polițiști în cauze penale aflate în lucru, sâmbătă, s-au dispus măsuri preventive pentru 28 de persoane, iar în urma investigațiilor desfășurate au fost identificați 20 de autori în 14 dosare penale cu AN, aflate în evidență.

În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii au prins în flagrant 218 autori de infracțiuni care au săvârșit 230 de fapte penale. De asemenea, polițiștii au depistat 14 persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale.

În urma acțiunilor desfășurate pentru menținerea siguranței pe drumurile publice și prevenirea accidentelor grave de circulație, polițiștii rutieri au reținut, în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, 666 de permise de conducere și au retras 289 de certificate de înmatriculare.

Pe parcursul misiunilor desfășurate la nivel național, polițiștii și jandarmii au constatat 14.894 de abateri de natură contravențională pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de peste 3.3 milioane de lei. Totodată, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au efectuat 38 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență și au aplicat 139 de sancțiuni contravenționale în valoare de 111.500 de lei.

Dintre misiunile pompierilor, cele mai multe (1.114) au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență și 99 pentru stingerea de incendii. Au fost emise 17 mesaje de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT”.

Pe parcursul intervențiilor pompierilor au fost salvate 6 persoane.

Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 15 misiuni aero-medicale, fiind salvate 14 persoane aflate în situații de urgență.

În ultimele 24 de ore, niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.358 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

De asemenea, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 40.795 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 65 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 32.6%.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 27.883 de mijloace de transport și 113.395 de persoane, dintre care 10.893 de cetățeni ucraineni.

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte articole:
Sari la conținut