Comunicat de presă

În perioada 28-29 iulie 2022, domnul Lucian Nicolae BODE, ministrul afacerilor interne, a efectuat o vizită oficială în Republica Elenă.

Programul vizitei a cuprins întâlnirea ministrului afacerilor interne cu pompierii români care participă la misiunile de stingere a incendiilor din Grecia, precum și o întrevedere bilaterală cu domnul Christos STYLIANIDES, ministrul pentru crize climatice și protecție civilă.

În contextul în care Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă participă, în perioada 01 iulie – 01 august 2022, cu un modul naţional specializat de stins incendii de pădure la un program pilot de pre-poziţionare, ministrul afacerilor interne i-a felicitat pe pompierii români aflați în misiune în Grecia.

Informații de background:

Programul pilot de pre-poziţionare este organizat de Direcţia Generală Protecţie Civilă Europeană şi Operaţiuni de Ajutor Umanitar – DG ECHO, în vederea consolidării rezilienţei autorităţilor elene în gestionarea acestui tip de risc.

Scopul programului vizează reducerea timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, eficientizarea activităţii de pregătire a modulelor de intervenţie aparţinând statelor membre, precum şi îmbunătățirea interoperabilității între forțele participante.

Primul contingent, a cărui misiune s-a desfășurat în perioada 01-16 iulie 2022, a însumat 28 de pompieri şi 8 mijloace tehnice (3 autospeciale de stingere a incendiilor de pădure, 1 cisternă, 1 autospecială cu capacitate mărită de trecere, 1 microbuz, 2 autospeciale de primă intervenție şi comandă).

Schimbarea efectivelor s-a realizat la 16.07.2022, alţi 28 de pompieri înlocuind personalul din Atena pentru perioada 17.07-01.08.2022.

În cadrul discuțiilor cu ministrul Stylianides, demnitarul român a subliniat importanța solidarității față de poporul elen, grav afectat de incendiile care au izbucnit și în această vară, precum și disponibilitatea României de a oferi sprijin în astfel de situații. Apartenența la UE dar și cei aproape 20 ani de stat membru al Mecanismului European de Protecție Civilă au fost extrem de benefici pentru Sistemul de Management al Situațiilor de Urgență din România, care s-a dezvoltat enorm, devenind unul eficient și eficace. Gradul de maturitate la care a ajuns Sistemul de Urgențe din România se reflectă în rolul extrem de activ pe care România îl joacă în ultimii 5-6 ani la nivel european.

În cadrul dialogului, cei doi miniștri și-au exprimat satisfacția față de plasarea, printre prioritățile Președinției cehe a Consiliului UE, a domeniului protecției civile, context adecvat pentru abordarea chestiunilor legate de creșterea flexibilității răspunsului în momente excepționale și eficientizarea Mecanismului de Protecție Civilă a Uniunii.

Domnul ministru Lucian BODE a susținut poziția României de continuare a procesului de reflecție privind consolidarea Mecanismului și asigurarea unei contribuții semnificative la acesta.

In cadrul discuțiilor partea elenă s-a arătat interesată de extinderea și aprofundarea cooperării cu România atât în cadru bilateral, cât și la nivel european. Partenerii greci s-au arătat interesați în special de schimbul de experiență cu colegii români în domeniul salvării montane.

Legat de aderarea României la spațiul Schengen, ministrul Lucian BODE a subliniat că acesta a fost și rămâne un obiectiv important pentru România. De aceea, este imperios să fie recunoscut rolul esențial pe care România îl are în arhitectura de securitate a UE. România aplică tot acquis-ul Schengen relevant și contribuie constant și activ la eforturile generale de consolidare a securității Uniunii, fără beneficiile aferente. De altfel, în actualul context de la frontiera estică a Uniunii, în care România se află în linia 1 a eforturilor de solidaritate și își îndeplinește fără rezerve obligațiile, România demonstrează, încă o dată, că își îndeplinește mai mult decât onorabil obligațiile, fără drepturi corespondente.

Ministrul de interne român a mulțumit omologului său grec pentru sprijinul constant al Greciei în ceea ce privește atingerea acestui obiectiv.

 

 


Alte articole:
Sari la conținut