Comunicat de presă

În data de 14.10.2022 a avut loc la Luxemburg secțiunea afaceri interne a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), organizat de Președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene. România a fost reprezentată la reuniune de către ministrul afacerilor interne, domnul Lucian BODE.

Pe agendă au figurat subiecte precum: starea generală a spațiului Schengen, ciclul multianual de politică strategică pentru gestionarea europeană integrată a frontierelor, implementarea interoperabilității, extinderea spațiului Schengen fără controale la frontierele interne, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, azil și migrație. În cadrul prânzului de lucru a avut loc un schimb de opinii privind evoluțiile recente pe ruta Balcanilor de Vest.

Cu privire la starea generală a spațiului Schengen, ministrul afacerilor interne a reconfirmat sprijinul pentru acțiunile care vizează întărirea Guvernanței Schengen și a spațiului de liberă circulație. De asemenea, a exprimat apreciere pentru analiza strategică de risc elaborată de FRONTEX, care abordează într-o manieră cuprinzătoare puncte cheie ce trebuie monitorizate în permanență, din perspectiva asigurării unui climat de securitate în cadrul Uniunii Europene.

Referitor la extinderea spațiului Schengen, ministrul afacerilor interne a evidențiat faptul că România îndeplinește condițiile pentru a fi stat membru Schengen cu drepturi depline, și a solicitat luarea unei decizii cât mai curând, pana la finalul acestui an.

În cadrul prânzului de lucru, cu privire la presiunea migratorie înregistrată pe Ruta Balcanilor Vest, demnitarul român a semnalat, ca factor preocupant politica Serbiei de scutire de la obligația deținerii de viză pentru cetățenii unor state terțe cu potențial migrator, evidențiind importanța eforturilor diplomatice de abordare a partenerilor terți ca primă reacție în gestionarea fenomenului.

În ceea ce privește agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul român a evocat efortul considerabil al autorităților pentru gestionarea corespunzătoare a situației, atât la frontiera externă cât și în interiorul țării.De asemenea, a evidențiat importanța consolidării schimbului de informații între toți actorii implicați, în scopul anticipării, prevenirii și combaterii riscurilor la adresa securității UE.

În marja lucrărilor Consiliului JAI, ministrul afacerilor interne a avut întrevederi cu ministrul pentru migrație al Țărilor de Jos, domnul Eric Van Der Burg și cu ministrul federal de interne al Germaniei, doamna Nancy Faeser. Cu ocazia acestor întrevederi a fost prezentat modul de desfășurare a vizitei experților statelor membre sub coordonarea Comisiei europene in România, precum și disponibilitatea pentru dialog și cooperare pentru a arăta modul în care România continuă să îndeplinească toate cerințele din acquis-ul Schengen.


Alte articole:
Sari la conținut