Comunicat de presă

În ultimele 24 de ore, principalele misiuni ale efectivelor Ministerului Afacerilor Interne au fost prevenirea și combaterea faptelor ilegale, creșterea gradului de siguranță rutieră, supravegherea și controlul frontierei de stat și asigurarea intervenției eficiente în situații de urgență.

Astfel, structurile MAI au intervenit la 4.491 de evenimente, 2.947 dintre acestea fiind circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.544 circumscrise situațiilor de urgență.

La nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 858 de posibile infracțiuni, peste 19% dintre acestea fiind din oficiu. În baza probatoriilor administrate de polițiști în cauze penale aflate în lucru, în cursul zilei de ieri, s-au dispus măsuri preventive pentru 31 de persoane, iar în urma investigațiilor desfășurate au fost identificați 9 autori în 7 dosare penale cu AN, aflate în evidență.

De asemenea, echipajele de poliție au depistat 17 persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale.

Polițiștii și jandarmii au prins în flagrant 179 de autori de infracțiuni, care au săvârșit 181 de fapte penale.

În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au reținut 357 de permise de conducere și au retras 106 certificate de înmatriculare.

Polițiștii și jandarmii au constatat 4.423 de contravenții pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de peste 1,8 milioane de lei. Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au efectuat 37 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență și au aplicat 127 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 31.500 de lei.

Dintre misiunile pompierilor, cele mai multe (1.290) au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență, 85 pentru stingerea de incendii și 7 pentru descarcerare. Pe parcursul intervențiilor pompierilor au fost salvate 4 persoane.

Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 15 misiuni aero-medicale, fiind salvate 11 persoane aflate în situații de urgență.

În ultimele 24 de ore, niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.397 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

De asemenea, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 102.722 permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 274 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 34,6%.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 16.928 de mijloace de transport și 76.116 de persoane, dintre care 9.449 cetățeni ucraineni.

***

Recomandăm atenție și responsabilitate crescute în această perioadă, pentru a vă bucura în liniște de Sărbătorile Anului Nou.

Astfel, în situația în care petreceți aceste zile în altă localitate decât cea de domiciliu, nu împărtășiți această informație pe rețelele de socializare pentru că există riscul ca persoane care săvârșesc furturi din locuințe să afle că nu sunteți acasă.

Manifestați atenție la colindători și nu permiteți accesul în locuință persoanelor necunoscute, indiferent de motivul invocat de acestea.

Nu lăsați în priză aparate electrocasnice, precum fierul de călcat sau alte dispozitive care pot provoca incendii, mai ales în cazul în care părăsiți locuința pentru a participa la diverse evenimente.

Nu lăsași copiii nesupravegheați și educați-i cu privire la măsurile de prevenire a incendiilor.

Vă recomandăm ca, la cumpărături, să acordați o atenție sporită bunurilor de valoare, mai ales sumelor de bani sau cardurilor bancare. Nu vă lăsați amăgiți de vânzătorii de ,,chilipiruri” întrucât, de cele mai multe ori, produsele sunt fie contrafăcute, fie provin din săvârșirea unor infracțiuni.

Nu folosiți produse pirotehnice din clasele de risc pentru că există pericolul unor vătămări corporale grave sau chiar al decesului.

Nu utilizați artificiile în încăperi și spații închise, balcoane, holuri de bloc și pe terase.


Alte articole:
Sari la conținut