Comunicat de presă

Efectivele specializate ale Ministerului Afacerilor Interne efectuează, astăzi, 104 de percheziții domiciliare și 11 acțiuni operative pentru combaterea faptelor ilegale din domeniile combaterii criminalității organizate și investigarea criminalității economice.

În această dimineață, polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră –  ITPF Timișoara, împreună cu polițiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române –  DCCO, efectuează 85 de  percheziții domiciliare pe raza județelor Timiș, Arad, Satu Mare, Caraș Severin, Alba, Olt, Dâmbovița și municipiul București,  sub coordonarea procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara, Biroul Teritorial Arad și Biroul Teritorial Caraș-Severin, în patru cauze penale având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de migrați.

În cauză s-a reținut că,  din anul 2022, mai multe persoane, cetățeni români și cetățeni străini, s-au constituit în patru grupuri infracționale, având ca scop principal adăpostirea în locații aflate pe  teritoriul României, și ulterior transportarea grupurilor  de migrați spre țari din Europa Centrală sau de Vest, prin trecerea ilegală  a frontierei de stat a României, în vederea obținerii de importante foloase materiale.

Au fost interceptate  și oprite un număr de aproximativ 40 de  transporturi ilegale în care au fost implicați membrii grupurilor infracționale, transporturi în care au fost identificați un număr de peste 800 de migranți care intenționau să treacă ilegal frontiera de stat a României spre state din Uniunea Europeană.

Peste 90 de persoane urmează a fi conduse la audieri.

Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate  București, Timișoara, Alba, Oradea, Craiova, Serviciilor  de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, Arad, precum și ai Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea,  Serviciilor Teritoriale ale Poliției de Frontieră Timiș, Arad, Caraș- Severin, Mehedinți, Satu Mare, Sectoarelor Poliției de Frontieră Nădlac, Curtici şi Vârşand, Inspectoratelor de Poliție ale județelor Timiș,  Caraș-Severin, Arad, Alba, Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei București, Gruparea Mobilă de Jandarmi Glad Voievod Timișoara, Inspectoratelor Județene de Jandarmi  Arad, Caraș-Severin, Alba și Satu Mare.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către DIICOT – Biroul Tehnic şi Criminalistic și Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

De asemenea, menținerea ordinii și liniștii publice, creșterea gradului de siguranță rutieră, supravegherea și controlul frontierei de stat, precum și acordarea asistenței medicale de urgență reprezintă principalele misiuni desfășurate de angajații Ministerului Afacerilor Interne, în ultimele 24 de ore.

Structurile Ministerului Afacerilor Interne au intervenit, în ultimele 24 de ore, pentru gestionarea a 4.135 de evenimente, dintre care 2.495 circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.640 circumscrise situațiilor de urgență.

La nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 783 de posibile infracțiuni, peste 17% dintre acestea fiind din oficiu. În baza probatoriilor administrate de polițiști în cauze penale aflate în lucru, în cursul zilei de ieri, s-au dispus măsuri preventive pentru 69 de persoane.

Au fost prinși în flagrant 132 autori de infracțiuni care au săvârșit 139 de fapte penale, și au fost depistate 15 persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale.

Tot în ultimele 24 de ore, echipajele de poliție au acționat, la nivelul întregii țări, pentru creșterea gradului de siguranță rutieră. Au reținut 514 de permise de conducere (dintre care 45 pentru consum de alcool și 7 pentru consum de droguri sau alte substanțe interzise) și au retras 257 de certificate de înmatriculare.

Polițiștii și jandarmii au constatat 7.804 de contravenții pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de peste 2.6 milioane de lei.

Tot ieri, pompierii au desfășurat 80 controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență, fiind identificate 16 obiective care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu. Pentru abaterile constatate pompierii au aplicat 320 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 198.000 de lei.

În ceea ce privește misiunile desfășurate de pompieri, cele mai multe (1.195) au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență, 57 pentru stingerea de incendii și 8 pentru descarcerare. Pe parcursul intervențiilor acestora au fost salvate 8 persoane.

Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 8 misiuni aero-medicale, fiind salvate 5 persoane aflată în situații de urgență.

La rândul lor, și polițiștii au intervenit pentru salvarea a 3 persoane, în urma producerii unor accidente rutiere.

În ultimele 24 de ore, niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.399 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

De asemenea, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 119.166 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 369 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 30,3%.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 17.836 de mijloace de transport și 68.382 de persoane, dintre care 6.155 de cetățeni ucraineni.


Alte articole:
Sari la conținut