Comunicat de presa

Aproximativ 25.600 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au fost la datorie, zilnic, în acest sfârșit de săptămână, în contextul Paștelui Catolic și al Floriilor Ortodoxe. Structurile operative ale MAI au avut ca principală misiune prevenirea evenimentelor negative și a faptelor antisociale.

Ca urmare a mobilizării unui număr suplimentar de polițiști și jandarmi, în această perioadă, s-a asigurat intervenția promptă în peste 8.300 de situații. De asemenea, efectivele din structurile pentru situații de urgență au efectuat 4.306 intervenții, peste 3.500 dintre acestea fiind pentru acordarea asistenței medicale de urgență.

Polițiștii și jandarmi au asigurat măsurile de ordine publică în zona a 2.330 de lăcașuri de cult ortodoxe unde peste 310.000 persoane au participat la slujba de Florii.

Cele mai importante manifestări, din punct de vedere al numărului de participanți, au avut loc în București, la Patriarhia Română unde, sâmbătă, au fost peste 8.000 de persoane prezente la slujba de Florii. Totodată, la Catedrala Sfânta Treime din Baia Mare au participat 6.000 de persoane.

De asemenea, forțele de ordine au fost prezente și la 420 de lăcașuri de cult catolice unde s-au asigurat că manifestările religioase s-au desfășurat în condiții de siguranță pentru cele peste 70.000 persoane prezente.

În această perioadă, s-au asigurat, totodată, măsurile din competență pentru 492 manifestări publice.

Ca urmare a abaterilor constatate la regimul circulației pe drumurile publice au fost reținute 2.136 de permise de conducere, dintre care 37 pentru conducere sub influența drogurilor sau altor substanțe interzise și au fost retrase 815 certificate de înmatriculare. Polițiștii rutieri au acționat zilnic, cu aparate radar pe tronsoanele de drum cunoscute cu risc crescut de producere a evenimentelor rutiere.

Polițiștii de frontieră aflați în punctele de control au asigurat, în medie zilnică, tranzitul frontierei de stat pentru aproximativ 220.000 persoane și peste 57.000 mijloace de transport.

Inspectoratul General de Aviație al MAI a executat, în acest sfârșit de săptămână, 52 de misiuni, 47 dintre acestea fiind pentru situații de urgență, iar în 5 misiuni piloții au acordat sprijin aerian polițiștilor aflați în misiuni de dirijare a traficului rutier, pe principalele drumuri naționale și autostrăzi.

Au fost salvate, pe cale aeriană, 40 de persoane aflate în dificultate. Misiunile SMURD au fost realizate prin punctele de operare aeromedicale, astfel: Târgu Mureş – 7 persoane salvate, Bucureşti – 6 persoane salvate, Iaşi – 6 persoane salvate, Galaţi – 5 persoane salvate, Craivoa – 5 persoane salvate, Arad – 4 persoane salvate, Jibou – 3 persoane salvate, Caransebeş – 2 persoane salvate, Constanţa – 1 persoană salvată şi Braşov – 1 persoană salvată.

Specialiștii Agenției Naționale Antidrog și ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane au desfășurat, la nivel naţional, activități preventive, cu accent pe locurile aglomerate, zonele turistice sau de agrement.


Alte articole:
Sari la conținut