Comunicat de presă

În ultimele 24 de ore, efectivele Ministerului Afacerilor Interne au acționat la nivel național pentru asigurarea unui nivel normal de siguranță publică și a intervenției rapide în situații de urgență.

Structurile de ordine publică au intervenit la 2.874 de evenimente, în timp ce pompierii au acționat pentru gestionarea a 1.448 situații, dintre care 1.217 pentru acordarea asistenței medicale de urgență. Pe parcursul intervențiilor efectivelor MAI (ordine publică, pompieri, IGAv) au fost salvate 26 de persoane.

Polițiștii rutieri au fost prezenți pe cele mai solicitate drumuri naționale și autostrăzi pentru creșterea gradului de siguranță rutieră. Au fost retrase 263 de certificate de înmatriculare și au fost reținute 835 de permise de conducere, dintre care 86 pentru consum de alcool. De asemenea, 114 șoferi au fost testați cu aparatul Drug test, pentru 13 dintre aceștia luându-se măsura  reținerii permisului de conducere pentru consum de droguri sau alte substanțe interzise.

Având în vedere că foarte mulți cetățeni au ales să petreacă minivacanța de 1 Mai pe litoral, structurile MAI au acordat o atenție suplimentară asigurării ordinii și liniștii publice la nivelul județului Constanța, cu accent pe zonele de desfășurare a evenimentele publice de amploare.

Cea de a treia zi de desfășurare a festivalurilor „Beach, please!” și „Sunwaves 30” a fost, așa cum ne-am obișnuit din zilele precedente, fără evenimente negative.

Principalul obiectiv al forțelor de ordine a fost prevenirea incidentelor și verificarea condițiilor de siguranță.

Măsurile proactive și dispozitivul preventiv, integrat de ordine publică din zona festivalurilor au urmărit verificarea respectării regulilor de comportament, realizarea în siguranță a accesului, precum și gestionarea rapidă a oricăror fapte antisociale.

Obiectivul de prevenire a fost atins și nu au fost înregistrate incidente de ordine publică.

Specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța, în colaborare cu reprezentanții I.P.J. Constanța, au realizat o serie de activități cu caracter preventiv în urma cărora persoanele interesate au fost informate cu privire la efectele consumului de substanțe interzise.

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au acționat proactiv concentrându-și eforturile pe identificarea persoanelor care desfășoară activități ilegale, inclusiv persoane care consumă sau încercă să vândă substanțe interzise.

Astfel, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanța și jandarmii din cadrul Grupării de Jandarmi „TOMIS” Constanța au aplicat 21 amenzi în valoare de 13.890 lei (dintre care 18 sancțiuni fiind aplicate la regimul rutier, potrivit OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice).

În ceea ce privește prevenirea și combaterea consumului ilicit de droguri, prin măsurile active de verificare, au fost oprite din a participa la festival 39 persoane, identificate având asupra lor substanțe interzise la deținere.

De asemenea, reprezentanții Poliției Locale Constanța, în cooperare cu forțele Ministerului Afacerilor Interne, au depistat un bărbat asupra căruia au fost găsite substanțe interzise. În urma celor constatate, persoana a fost condusă la sediul DGPL Constanța pentru luarea măsurilor legale.

De asemenea, în domeniul prevenirii incendiilor, inspectorii I.S.U. Constanța au desfășurat controale la operatorii economici pentru a preveni producerea unor incidente și a verifica respectarea tuturor condițiilor de siguranță, astfel, aceștia au identificate 21 de deficiențe, fiind aplicate 3 amenzi în valoare de 5.500 lei și 18 avertismente.

O atenție deosebită a fost acordată asigurării primului-ajutor. Astfel, echipajele implicate în acordarea asistenței medicale de urgență și de prim-ajutor aflate la cele trei posturi medicale avansate deservite de personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Constanța și de cel al UPU-SMURD Constanța au acordat sprijin unui număr de 98 de participanți, în următoarele situații:

– 29 traumatisme diverse (escoriații, contuzii, etc.);

– alte 69 cazuri cu afecțiuni medicale diverse (probleme cardiace, reacții alergice, etc.)

Cinci persoane, dintre care doi minori, au avut nevoie de investigații suplimentare și au fost transportate la spital.

În continuare, structurile Ministerului Afacerilor Interne acționează proactiv, desfășurând activități pe mai multe paliere, la nivel național, inclusiv în locuri de îmbarcare/debarcare a pasagerilor, pentru depistarea persoanelor cu preocupări ilegale care intenționează să se deplaseze la Constanța.

Mulțumim participanților, care au ales să se bucure de muzică și atmosferă într-un  mod responsabil.


Alte articole:
Sari la conținut