Comunicat de presă

Structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne din județele Vrancea și Vaslui vor participa, în perioada 2 – 7 octombrie a.c., la „Exercițiul de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populației, economiei și a teritoriului pentru apărare – MOBEX VN-VS-23”. În acest an, au mai avut loc exerciții similare în județele Timiș, Caraș-Severin, Harghita și Covasna.

Astfel de exerciții se desfășoară periodic, fiind aprobate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării în anul precedent organizării lor. Exercițiile se desfășoară în format inter-instituțional, pe timp de pace, pe întreg teritoriul național, în scopul verificării modului de realizare a completării cu resurse umane și materiale a structurilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale.

În cadrul exercițiului MOBEX VN-VS-23, structurile de poliție au un rol important, fiind responsabile pentru chemarea rezerviștilor la unități, în conformitate cu prevederile Legii nr. 446 din 2006 privind pregătirea populației pentru apărare, cu modificările și completările ulterioare.

Ministerul Afacerilor Interne participă la toate exercițiile de acest tip, în cooperare cu structurile de specialitate din Ministerul Apărării Naționale, Serviciul Român de Informații, Serviciul pentru Telecomunicații Speciale și Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.

În același context, sunt verificate și modalitățile de realizare a completării cu resurse umane și materiale ale structurilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne.

***

Exercițiul MOBEX se organizează în conformitate cu prevederile Legii nr. 355/2009 privind regimul stării de mobilizare parțială sau totală a forțelor armate și a stării de război și ale Legii nr. 477/2003, republicată, privind pregătirea economiei naționale și a teritoriului pentru apărare, cu modificările și completările ulterioare.


Alte articole:
Sari la conținut