Comunicat de presă

În data de 01.12.2023, Cătălin Predoiu, Viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne, a participat, la Reuniunea la nivel înalt privind Parteneriatele pentru Talente, activitate organizată de Comisia Europeană, alături de comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johannson, precum și de alți miniștri de interne din UE.

Parteneriatele pentru Talente reprezintă unul dintre aspectele cheie ale dimensiunii externe a Pactului privind migrația și azilul, vizând stimularea mobilității internaționale și dezvoltarea talentelor într-un mod reciproc avantajos pentru statele membre și țările partenere.

În intervenția sa, domnul Predoiu a subliniat că instrumentele de migrație legală joacă un rol esențial în discuția generală referitoare la gestionarea fluxurilor migratorii, iar promovarea căilor legale de migrație către UE poate reprezenta un pas înainte în reducerea migrației ilegale.

A pus, de asemenea, accentul pe obiectivul general de păstrare a competitivității UE în economia mondială, prin atragerea de persoane calificate din întreaga lume, considerând că implicarea partenerilor externi în eforturile de gestionare a migrației este extrem de importantă, iar acțiunea UE trebuie să vizeze prioritar gestionarea la sursă a acestui fenomen, pentru promovarea de soluții durabile și eficiente.

În același timp, demnitarul român a apreciat că sunt necesare instrumente mai bune de monitorizare a modului în care beneficiarii Parteneriatelor pentru Talente își respectă obligațiile, pentru a evita producerea de mișcări secundare și încărcarea sistemelor de azil sau migrație.

Ministrul român a subliniat că, deși MAI nu a participat până acum la acest program european, utilitatea și eficiența lui reclamă implicarea noastră alături de alte state membre ale UE și de Comisia Europeană și că MAI se va alătura acestui efort prin activități specifice și coordonate cu partenerii europeni, fapt apreciat de comisarul european Johansson ca fiind extrem de pozitiv.

,,România, prin MAI, a demonstrat deja o foarte bună performanță în combaterea migrației ilegale. Este momentul să ne implicăm structurat și în managementul migrației legale, adică să pregătim, controlăm și monitorizăm importul de forță de muncă, altfel încât să atingem simultan obiective care țin de competitivitate, piața muncii, dar și asigurarea siguranței frontierelor și reducerea migrației ilegale. MAI va fi poziționat astfel în concertul eforturilor depuse de Comisia Europeană și alte ministere omoloage din UE pentru managementul migrației legale și reducerea migrației ilegale, ceea ce va promova în același timp interesele noastre naționale în acest domeniu, dar și pe orizontală în terțe dosare europene. Sunt bucuros că, astăzi, de Ziua Națională, am avut ocazia să marchez un pas important în promovarea MAI și a intereselor noastre naționale la nivel european.,,

În ceea ce privește România, a fost exprimat interesul atât pentru atragerea forței de muncă calificate din statele terțe în sectoare precum IT, sănătate, producție, turism, transporturi și comerț, cât și pentru întărirea relațiilor de cooperare cu statele terțe pe acest palier, fiind subliniată importanța unei abordări multidisciplinare a subiectului.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Percheziții ale polițiștilor Capitalei într-un dosar de camătă și șantaj, detalii aici

Întâlnirea ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu jurnaliști germani și austrieci, detalii aici

Sari la conținut