1. Siguranța online

 • Atenție la informațiile personale pe care le postezi pe rețelele de socializare;
 • Nu accesați linkurile din e-mailurile  în care vă sunt solicitate sume de bani;
 • Tratați cu atenție e-mailurile provenite de la adrese de e-mail necunoscute;
 • Păstrează în siguranță parolele și codurile de acces la platformele de banking și actualizează-le periodic;
 • Verifică activitatea online a copiilor minori - site-urile frecventate, jocurile online, postările pe rețelele de socializare. Există dispozitive de control parental care pot oferi astfel de servicii.

2. Când călătoresc în străinătate

 • Verifică din timp dacă documentele de călătorie sunt în termen de valabilitate; pentru statele din UE adulții pot călători cu cartea de identitate;
 • Verifică condițiile de ieșire din țară pentru statul de destinație, dar și eventualele alerte de călătorie postate pe site-ul MAE;
 • Asigură-te că locuința este în siguranță – ușile și ferestrele sunt închise și, dacă este cazul, sistemele de alarma sunt activate;
 • Atunci când călătorești mai multe zile stabilește cu o persoană apropiată să verifice din când în când că nu există semne de efracție;
 • Nu anunța pe rețelele de socializare că urmează să pleci în concediu, aceste postări pot reprezenta invitații pentru infractori.

3. Condiții de ieșire din țară pentru minori

În cazul în care călătoriţi în străinătate împreună cu un copil minor, vă recomandăm următoarele:

 • Verificați condițiile de ieșire din țară pentru cetățenii români minori;
 • Încheiaţi, înainte de efectuarea deplasării, o asigurare de călătorie pentru copil, care să includă acoperirea cheltuielilor medicale în caz de îmbolnăvire sau accident (inclusiv transportul în România);
 • Informaţi-vă despre riscurile eventuale de boli transmisibile la copii, care pot fi prezente în ţara în care călătoriţi; consultaţi un medic înainte de efectuarea deplasării şi solicitaţi toate infromaţiile privind măsurile de protecţie şi materialele medicale pe care le puteţi lua;
 • Nu lăsaţi copilul nesupravegheat în nici o situaţie, dar mai ales în aeroporturi sau în zone aglomerate (gări, autogări, pieţe, magazine);
 • Nu lăsaţi copilul în compania unor persoane necunoscute.

Click aici pentru toate detaliile privind condițiile de ieșire din țară pentru cetățenii români minori:

 1. minorul însoțit de ambii părinți;
 2. minorul însoțit de unul dintre părinți;
 3. minorul însoțit de reprezentantul legal;
 4. minorul însoțit de o terță persoană (alta decât părinții sau reprezentantul legal);
 5. minorul cu domiciliul/reședința în străinătate;
 6. minorul care urmează să beneficieze de tratament medical în străinătate;
 7. minorul care participă la studii sau concursuri oficiale în străinătate.

4. Copiii în autoturisme

Copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.

Nu se aplică în cazul transportului în autovehicule destinate transportului public sau în cazul transportului în taxi.

 

Copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei sau sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.

 

Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului.

Prin exceptie pot fi montate inclusiv pe locul din faţă destinat pasagerilor doar dacă se indeplinesc cumulat următoarele condiții:

 • dispozitivele sunt destinate în acest sens potrivit instrucţiunilor producătorului;
 • conducătorul dezactivează airbagul frontal corespunzător locului.

Se exceptează de la obligaţia de a fi fixat sau prins cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii ori de a purta centura de siguranţă pe timpul transportului copilul pentru care este eliberat un certificat medical de scutire pe motiv medical grav în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea acestor sisteme de siguranţă iar transportul se realizează pe locurile din spate ale autovehiculului. În cazul copilului în vârstă de până la 3 ani, transportul se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul. Conducătorul de autovehicul care transportă un copil în acest condiţii are obligaţia să aibă asupra sa certificatul medical, în conţinutul căruia trebuie să fie menţionată durata de valabilitate a acestuia.

5. Recomandări în caz de cutremur

 • Clădirile trebuie părăsite fără a genera busculade. Nu fugiți pe scări!
 • Dacă sunteți în locuință, protejați-vă sub tocul ușii;
 • Evitați să folosiți telefonul în alte scopuri decât pentru apeluri către serviciile de urgenţă. În astfel de momente este important să nu fie blocate rețelele telefonice;
 • În caz de evacuare, fiți atenți la corpurile care se pot prabuși. Acoperiți-vă capul!

6. Ce înseamnă rucsacul de urgență

Conține obiecte care să vă ajute pentru 3-5 zile în caz de nevoie:
 • apă (minim 4 litri);
 • trusă de prim ajutor;
 • alimente neperisabile;
 • pătură;
 • aparat de radio cu baterii;
 • lanternă;
 • baterii de rezervă;
 • articole de igienă personală;
 • fluier și briceag multifuncțional;
 • fotocopii ale documentelor personale.

Întrebări frecvente

 

Care este procedura de primire în audiență la nivelul conducerii MAI?

Vă puteți înscrie în audiență completând formularul „trimite o cerere de primire în audiență” sau ne puteți transmite solicitarea prin poștă, la adresa: București, Piața Revoluției, nr. 1A, sector 1. Pentru operativitate noi vă recomandăm utilizarea formularului on-line de solicitare a audienței.

Conform normelor interne, la o solicitare de primire în audiență conducătorul instituției poate decide realizarea audienței sau verificarea situației sesizate și transmiterea către dumneavoastră a unui răspuns scris, prin intermediul structurii competente. De aceea, vă recomandăm ca, la completarea formularului pentru solicitarea audienței, să prezentați situația care face obiectul audienței.

Consider că activitățile de cercetare penală efectuate de polițiști într-un dosar penal nu se desfășoară în mod corespunzător. Cui mă adresez?

În acest caz vă veți adresa procurorului din cadrul unității de parchet unde este înregistrat dosarul penal.

Șefii ierarhici ai polițiștilor nu pot să dea îndrumări sau dispoziții privind cercetarea penală, procurorul fiind singurul competent în acest sens.

Cum pot începe o carieră în cadrul Ministerului Afacerilor Interne?

Sunt două variante prin care poți începe o carieră în MAI:

1. Poți urma cursurile unei instituții de învățământ a MAI (Academia de Poliție sau cele șase școli postliceale ale MAI).

Pentru a afla condițiile și perioadele de înscriere consultă secțiunea Carieră – instituții de învățământ din site-ul MAI sau urmărește secțiune Admitere de pe site-ul oficial al instituției de învățământ a MAI pe care vrei sa o urmezi.

2. Poți participa la concursurile organizate pentru ocuparea unor posturi vacante, prin încadrare directă. Această variantă se adresează persoanelor care îndeplinesc criteriile de încadrare și promovează toate etapele specifice de selecție (examinarea dosarului de candidat, proba sportivă, examen medical, testare psihologică și test de verificare a cunoștințelor de specialitate). Alege structura MAI unde ești interesat să te încadrezi (Poliție, Jandarmerie, IGSU, Poliție de Frontieră, Imigrări etc.) și urmărește site-ul oficial al acesteia pentru a fi informat când se scot la concurs aceste posturi. Pentru aceste încadrări există publicitate pentru concursuri, inclusiv în mass-media.

Cum pot să contest o amendă primită?

Singura cale de a contesta o amendă primită este depunerea unei plângeri la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia ori la judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau sediul contravenientul. Termenul este de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal. După împlinirea acestui termen, procesul-verbal neatacat devine titlu executoriu.

Nimeni altcineva, inclusiv superiorii ierarhici ai agentului constatator care v-a aplicat amenda, nu o poate anula.

Unde pot să sesizez o neregulă legată de un angajat al MAI?

Fiecare instituție din MAI are propriile structuri de control pentru verificarea posibilelor abuzuri ale angajaților. Așadar, în funcție de calitatea angajatului MAI – polițist, jandarm, polițist de frontieră etc., vă rugăm să adresați sesizarea dumneavoastră conducătorului instituției căreia aparține respectivul angajat.

 

Puteți accesa formularele on-line de depunere a petițiilor către toate aceste instituții aici: Poliția Română, Jandarmeria Română, Poliția de Frontieră, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Imigrări, Inspectoratul General de Aviație.

 

În cazul în care angajatul pe care intenționați să-l reclamați deține o funcție de conducere a unei instituții MAI utilizați formularul on-line de trimitere a petițiilor pentru Aparatul Central al MAI.

Am schimbat numele sau domiciliul, trebuie să solicit un nou paşaport? Unde depun cererea pentru eliberarea pașaportului?

Da, este nevoie de un pașaport nou atunci când au intervenit modificări privind numele sau prenumele.  Titularul unui paşaport are obligaţia de a nu mai folosi documentul de călătorie cu datele anterioare.

Nu este nevoie de un pașaport nou atunci se modifică domiciliul.

Cererile de pașapoarte simple electronice/pașapoarte simple temporare se depun, în țară, preponderent în baza programărilor online efectuate pe platforma www.epasapoarte.ro. În situația în care întâmpinați dificultăți în realizarea unei programări online, accesați tutorialul aici.

Ce documente sunt necesare pentru obținerea unui pașaport simplu electronic/pasaport simplu temporar pentru minorul cetățean român?

Click aici pentru documentele necesare obținerii unui pașaport simplu electronic/pasaport simplu temporar pentru minorul cetățean român.

Click aici pentru documentele de călătorie pe baza cărora cetățenii români minori pot călători în UE.

Click aici pentru toate detaliile privind condițiile de ieșire din țară pentru cetățenii români minori.

 

Cum pot să obțin adeverinţa referitoare la exercitarea dreptului la libera circulaţie în străinătate / istoric paşapoarte?

Cererea privind eliberarea adeverinţei referitoare la limitarea exercitării dreptului la liberă circulaţie în străinatate necesară completării dosarului pentru ocuparea unui loc de muncă în străinătate sau pentru eliberarea adeverinţei privind istoricul de paşapoarte, necesară pentru societăţi comerciale, ambasade sau alte instituţii, poate fi depusă atât personal, cât şi prin mandatar/reprezentant legal, la Ghişeul de relaţii cu publicul din cadrul Direcţiei Generale de Paşapoarte sau la sediul serviciilor publice comunitare de paşapoarte pe raza cărora solicitanţii au domiciliul stabil.

Click aici pentru lista Serviciilor Publice Comunitare de Pașapoarte.

În condiţiile în care cererea se depune prin mandatar/reprezentant legal, aceasta trebuie să fie însoţită de procură specială autentificată/împuternicirea avocaţială/ documentul care sa ateste calitatea de reprezentant legal al persoanei în numele careia se solicita eliberarea adeverinţei, precum şi de documentul de identitate al persoanei împuternicite, ambele documente în original.

Este obligatoriu pașaportul pentru a călatori în spațiul Uniunii Europene?

Cetățenii români pot călători în străinătate în baza unui document de călătorie valabil (pașaport simplu, pașaport simplu electronic/temporar). De asemenea, în prezent, cartea de identitate valabilă constituie document de călătorie pe baza căruia cetățenii români pot călători în statele membre ale Uniunii Europene.

Având în vedere că reglementarea condițiilor de intrare, ședere sau tranzit al unei țări reprezintă un drept al statului în cauză, înainte de călătoria în străinătate, accesați secțiunea „condiții de călătorie” de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, www.mae.ro sau vă puteți adresa misiunii diplomatice a statului respectiv în România.

Cum pot beneficia de cartea electronică de identitate?

Acesta este un proiect pilot, prin urmare, în primă instanţă, se vor elibera cărţi de identitate electronice persoanelor cu domiciliul pe raza Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor al mun. Cluj Napoca, cu varsta peste 18 ani și cărora le-a expirat perioada de valabilitate a actului de identitate, urmând ca ulterior, până la sfârșitul anului 2022, toate serviciile de evidență a populației din țară să poată emite aceste documente.

Cum și unde pot depune cererea pentru eliberarea actului de identitate? Care sunt documentele necesare?

 • Pentru cetățenii români cu domiciliul în România, cererea pentru eliberarea actului de identitate se depune personal, la sediul Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor de pe raza județului de domiciliu, iar actul de identitate se eliberează titularului.

Lista structurilor județene de evidență a persoanelor o găsiți aici:  http://depabd.mai.gov.ro/contact.html

 • Pentru cetăţenii români care au domiciliul în România şi se află temporar în străinătate, eliberarea cărţii de identitate se poate face prin intermediul altei persoane, pe bază de procură specială (disponibilă aici: http://depabd.mai.gov.ro/formulare_de_completat.html), autentificată la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din ţara în care se află solicitantul. În cuprinsul procurii trebuie să se regăsească, în mod obligatoriu, scopul pentru care aceasta a fost eliberată, respectiv depunerea cererii pentru eliberarea actului de identitate şi/sau ridicarea actului de identitate.
 • Cetăţenii români aflaţi în străinătate pot depune cererea pentru eliberarea primului act de identitate împreună cu documentele prevăzute de lege la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare ale României din statul respectiv.

Găsiți aici lista documentelor necesare pentru eliberarea actului de identitate  http://depabd.mai.gov.ro/documente_necesare.html

Sunt cetățean român cu domiciliul actual în străinătate dar urmează să revin definitiv în România. Care sunt documentele necesare pentru eliberarea actului de identitate la schimbarea domiciliului din străinătate în România?

 • cererea pentru eliberarea actului de identitate ca urmare a schimbării domiciliului din străinătate în România;
 • certificatul de naştere;
 • certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soţului supravieţuitor;
 • certificatul/hotărârea judecătorească de divorţ definitivă/irevocabilă, după caz;
 • certificatele de naştere ale copiilor cu vârsta de până la 14 ani, care îşi schimbă domiciliul împreună cu solicitantul actului de identitate;
 • extrasul de carte funciară sau documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, precum şi, după caz, cel cu care se face dovada adresei de reşedinţă; extrasul de carte funciară trebuie să fie obţinut cu cel mult 30 de zile anterior datei depunerii cererii;
 • paşaportul românesc valabil sau expirat, cu menţionarea statului de domiciliu, în original şi copia filei conţinând date personale, sau certificatul de cetăţenie română;
 • actul de identitate şi/sau paşaportul, eliberat/eliberate de către autorităţile străine;
 • documentul cu care face dovada achitării contravalorii actului de identitate.
Lista actualizată a documentelor necesare o găsiți accesând link-ul http://depabd.mai.gov.ro/documente_necesare.html

Sunt cetăţean român cu domiciliul în străinătate dar locuiesc temporar în România. Pot să obțin cartea de identitate provizorie, pentru perioada în care mă voi afla pe teritoriul țării? Care sunt documentele necesare pentru eliberarea acesteia ?

 • cererea pentru eliberarea actului de identitate cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate şi reşedinţa în România;
 • paşaportul, aflat în termen de valabilitate, cu menţionarea ţării de domiciliu şi copia filelor conţinând datele personale şi domiciliul;
 • certificatul de naştere şi/sau de căsătorie, eliberate/ eliberat de oficiile de stare civilă române;
 • certificatul/hotărârea judecătorească de divorţ definitivă/irevocabilă, după caz; dacă cetăţeanul nu poate prezenta certificatul/hotărârea judecătorească de divorţ, dovada statutului civil şi, după caz, a numelui se poate face cu certificatul de naştere sau de căsătorie cu menţiuni pe care solicitantul le are la data depunerii cererii pentru eliberarea actului de identitate; în cazul modificărilor intervenite în străinătate cu privire la datele de stare civilă, solicitantul actului de identitate prezintă certificatul de naştere sau de căsătorie cu menţiunile aplicate care să dovedească statutul civil şi numele pe care solicitantul le are la data depunerii cererii pentru eliberarea actului de identitate;
 • extrasul de carte funciară sau documentul cu care se face dovada adresei de reşedinţă din România; extrasul de carte funciară trebuie să fie obţinut cu cel mult 30 de zile anterior datei depunerii cererii;
 • două fotografii mărimea ¾ cm, având la bază o bandă albă de 7 mm;
 • documentul cu care se face dovada achitării contravalorii cărţii de identitate provizorii.
  Click aici pentru mai multe detalii

Unde se poate achita contravaloarea cărții de identitate?

Contravaloarea cărţii de identitate şi a cărţii de identitate provizorii, aferente cererilor privind eliberarea actelor de identitate soluţionate de către Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, se achită în numerar, la sediul D.E.P.A.B.D. (pe bază de chitanţă).

În conformitate cu prevederile O.G. nr. 84/2001 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor, cu modificările şi completările ulterioare, serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor se organizează la nivelul consiliilor locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, precum şi la nivelul consiliilor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti.

Contravaloarea cărţii de identitate şi a cărţii de identitate provizorii, aferente cererilor privind eliberarea actelor de identitate soluţionate de către serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor, se achită fie la sediul serviciului pe raza căruia solicitantul are domiciliul sau reşedinţa, fie la structura de taxe şi impozite din cadrul primăriei localităţii la nivelul căreia funcţionează serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor, fie prin altă modalitate stabilită de autoritatea publică locală.

Pentru obţinerea unor informaţii concrete privind modalitatea de achitare a contravalorii actelor de identitate, solicitanţii se pot adresa direct la sediul serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu sau reşedinţă, ori pot accesa site-ul propriu al fiecărui serviciu.

Click aici pentru mai multe detalii

Care este procedura de angajare pentru cetățenii unui stat terț pe teritoriul României?

 • Angajatorul va obține avizul de angajare de la formațiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări din județul în care are sediul social, context în care va de depune o serie de documente. Inspectoratul General pentru Imigrări soluționează cererea pentru eliberarea avizului de angajare în termen de 30 de zile de la data înregistrării acesteia. În cazurile în care sunt necesare verificări suplimentare, termenul poate fi prelungit cu cel mult 15 zile.
 • Ulterior obținerii avizului de angajare, angajatorul trebuie să vă trimită acest document, iar dvs. veți obține viză de lungă ședere pentru angajare în muncă de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României, valabilă pentru o perioadă de 90 de zile, cu una sau mai multe călătorii. În vederea obținerii documentelor necesare vizei sus menționate, aveți posibilitatea solicitării informațiilor consulare accesând următorul link: http://www.mae.ro/petitions
 • După intrarea în România trebuie să obțineți un permis unic, valabil pentru o perioadă egală cu valabilitatea contractului de muncă, dar nu mai mult de un an, de la formațiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări, din județul în care locuiți (vezi documentele necesare pe site-ul https://igi.mai.gov.ro/permisul-unic-cartea-albastra-a-ue/).

Aveți posibilitatea depunerii documentelor și prin intermediul aplicației online, disponibilă la adresa https://portaligi.mai.gov.ro/portaligi/

Cum pot afla dacă avizul meu de angajare, emis de către autoritățile române, este autentic / valid?

În această situație trebuie să vă adresați structurii teritoriale a Inspectoratului General pentru Imigrări care a emis avizul dvs. de angajare, Solicitarea poate fi depusă, în mod fizic, la sediul structurii sus-menționate sau accesând formularul online de la următorul link:   https://igi.mai.gov.ro/formular-petitii/

Cum pot să depun o cerere de azil?

Cererile de azil se depun, personal, de către străinii aflaţi pe teritoriul României sau într-un punct de control pentru trecerea frontierei de stat. În cazul străinilor minori, cererile de azil pot fi depuse de reprezentantul legal. Minorii care au împlinit vârsta de 14 ani pot depune cereri de azil în nume propriu. Cererile de azil depuse în afara teritoriului României nu sunt admise.

Autoritățile competente să primească o cerere de azil sunt următoarele:

 • structurile Inspectoratului General pentru Imigrări;
 • structurile Poliției de Frontieră Române;
 • unitățile de poliție în cadrul cărora sunt constituite și funcționează centre de reținere și arestare preventivă;
 • structurile Administrației Naționale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiției.

Sunt cetățean al Uniunii Europene și doresc să mă stabilesc pe teritoriul României. Care este procedura de urmat?

În situația în care doriți să stați mai mult de 3 luni pe teritoriul României, atunci trebuie să vă înregistrați rezidența la formațiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări din județul în care locuiți.

În acest context, veți depune o serie de documente, în funcție de scopul șederii în România, pentru obținerea certificatului de înregistrare ( click aici pentru documentele necesare).

Certificatul de înregistrare se emite în aceeași zi și este valabil pentru o perioadă de 5 ani, dar nu mai puțin de un an.

Sunt cetățean al unui stat din afara Uniunii Europene și a Spațiului Economic European și doresc să studiez în cadrul unei instituții de învățământ din România. Care sunt pașii de urmat?

Primul pas este să vă înscrieți la instituția de învățământ la care doriți să studiați și să fiți acceptat de aceasta.

Următorul pas este obținerea vizei de lungă ședere pentru studii, de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României, valabilă pentru o perioadă de 90 de zile, cu una sau mai multe călătorii. În vederea obținerii documentelor necesare vizei sus-menționate, aveți posibilitatea solicitării informațiilor consulare accesând următorul link: http://www.mae.ro/petitions

După intrarea în România trebuie să obțineți un permis de ședere în scop de studii (calitatea poate fi elev, student, masterand sau doctorand ) valabil pe o perioadă egală cu durata totală a studiilor, de la formațiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări din județul în care locuiți ( vezi documentele necesare pe site-ul https://igi.mai.gov.ro/studii/).

Cererea de acordare a dreptului de ședere în scop de studii va fi soluționată în termen de 30 de zile de la data depunerii acesteia. În cazurile în care sunt necesare verificări suplimentare, termenul de soluționare a cererii poate fi prelungit cu cel mult 15 zile.

Aveți posibilitatea depunerii documentelor și prin intermediul aplicației online, disponibilă la adresa https://portaligi.mai.gov.ro/portaligi/

Care sunt documentele necesare pentru controlul vehiculelor la trecerea frontierei?

La controlul de frontieră, alături de un document de călătorie valabil (cartea de identitatea/pașaport), potrivit normelor legale, conducătorul unui mijloc de transport trebuie să prezinte:

 • permisul de conducere valabil și corespunzător categoriei din care face parte vehiculul condus;
 • certificatul de înmatriculare al autovehiculului;
 • dovada inspecției tehnice periodice, valabilă în momentul prezentării în punctul de trecere a frontierei.

În cazul minorilor, este necesară traducerea declarației notariale în limba statului în care se efectuează călătoria?

Nu este nevoie de traducerea declarației notariale pentru cetățenii minori, întrucât aceasta se prezintă organelor poliţiei de frontieră exclusiv la ieşirea din România.

În ce condiții o persoană fizică poate ieși/intra din/în România conducând un autovehicul înmatriculat pe numele altei persoane fizice sau juridice?

La trecerea frontierei de stat a României, conducătorul unui autovehicul trebuie să prezinte permisul de conducere valabil și certificatul de înmatriculare al autoturismului.

Personalul Poliției de Frontieră nu solicită alte documente suplimentare din care să reiasă raporturile juridice dintre conducătorul autovehiculului și proprietarul mijlocului de transport (procură, contract de închiriere, contract de vânzare-cumpărare, contract de comodat, împuternicire etc.).

În ceea ce privește normele legale referitoare la dreptul de a conduce un autovehicul care nu este înmatriculat pe numele conducătorului auto din statele pe care doriți să le tranzitați este necesar să vă adresaţi reprezentanțelor diplomatice ale acestor state.

Pașapoartele românești temporare sunt recunoscute de toate celelalte state?

Paşaportul simplu temporar este documentul de călătorie, pentru cetăţenii români care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, şi nu se află în una dintre situaţiile de suspendare a dreptului de a călători în străinătate, iar în perioada imediat următoare au nevoie urgentă, demonstrată, de un paşaport valabil.

Pașapoartele românești temporare sunt valabile în majoritatea statelor. Pentru mai multe detalii, recomandăm consultarea site-ului Ministerului Afacerilor Externe: http://mae.ro

Statele Uniunii Europene impun o perioadă minimă de valabilitate a documentului de călătorie la data intrării pe teritoriul acestora?

Legislația europeană nu prevede restricții în ceea ce privește perioada minimă de valabilitate a documentelor de călătorie emise de statele membre în momentul intrării pe teritoriul altor state din Uniunea Europeană.

Am primit un mesaj pe telefon prin care mi s-au solicitat datele de pe cardul bancar. Cum procedez?

Pentru a nu deveni victima unei infracțiuni de fraudă informatică, nu furnizați datele. Instituțiile bancare din România nu solicită datele de pe card prin telefon.

Sesizați poliția la orice încercare de fraudă, chiar dacă nu ați fost victima acesteia! Datele pe care le oferiți polițiștilor pot duce la identificarea făptașului.

Pentru mai multe informații privind fraudele informatice, vă rugăm accesați https://sigurantaonline.ro/ce-fac-in-caz-de-frauda/

 

Ce înseamnă comportament agresiv în trafic?

Prin comportament agresiv se înțelege efectuarea de către conducătorul unui vehicul pe drumuri publice a unor manevre de natură a pune în pericol siguranța participanților la traficul rutier.

Exemple:

 • deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens;
 • întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
 • pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;
 • circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;
 • folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație;
 • conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roți;
 • mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la trafic care circulă în spatele acestuia;
 • realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
 • conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public

Sunt o victimă a violenței în familie. Ce trebuie să fac?

În cazul acesta, vă recomandăm să vă adresați imediat poliției, în scris la sediul unității de poliție de pe raza de domiciliu sau prin apel telefonic la 112. Click aici pentru mai multe detalii despre violența domestică, (definire, plângeri prealabile, ordine de restricție etc.)

Unde pot sesiza un abuz asupra animalelor?

În situația în care dumneavoastră aveți cunoștință despre un abuz împotriva unui animal, iar acesta se află într-o situație de pericol, vă recomandăm să sesizați serviciul de urgență 112, în vederea intervenției imediate a organelor de poliție. Poliția Animalelor, prin structurile de intervenție constituite la nivel județean vor interveni în ajutorul animalelor în astfel de cazuri.  

Unde pot susține testul pentru a beneficia de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce?

În baza unei cereri scrise adresate șefului poliției rutiere a județului sau a municipiului București, testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație se poate susține la orice serviciu al poliției rutiere, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege.  

Am pierdut permisul de conducere. Pot să obțin un duplicat al acestuia?

Titularul permisului de conducere, poate să solicite Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor pe raza căruia are stabilit domiciliul sau reședința, emiterea unui duplicat al permisului de conducere.

La schimbarea domiciliului este obligatoriu să solicit preschimbarea permisului de conducere?

În acestă situație, nu este obligatoriu să solicitați preschimbarea permisului de conducere.

Sunt cetățean român cu domiciliul în România dar în prezent locuiesc în străinătate. Urmează să îmi expire permisul de conducere și vreau să știu dacă pot depune cererea de eliberare a permisului de conducere românesc prin mandatar ?

În cazul cetăţenilor români care au domiciliul sau reşedinţa în România şi se află temporar în străinătate, cererea poate fi depusă prin mandatar, împuternicit prin procură specială autentificată de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României. Procura poate fi autentificată şi de autorităţile străine, caz în care trebuie să îndeplinească condiţiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila. În această situație cererea pentru eliberarea permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului se semnează de titular în faţa funcţionarului consular, care confirmă acest lucru prin semnătură şi ştampilă.

Unde pot solicita eliberarea cazierului auto (istoric sancțiuni)?

Titularul permisului de conducere are dreptul să obțină, la cerere, informații cu privire la numărul de puncte de penalizare care i-au fost aplicate. Acestea se pot obține personal, la sediul poliției rutiere din județul care il are în evidență.

Documentele necesare eliberării istoricului auto sunt :

 • act de identitate (original);
 • permis de conducere (original);
 • cerere (model).

Pentru posesorii de permise de conducere străine, această evidență se ține de către autoritățile competente din statul emitent.

Unde se poate depune cererea de preschimbare a permisului de conducere străin cu document similar românesc ?

La Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor pe raza căruia solicitantul are stabilit domiciliul sau reședința.

Care sunt documentele necesare pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar?

Pentru persoanele majore, dar și pentru minorii cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani este nevoie de următoarele documente:
 • cererea pentru eliberare cazier
 • actul de identitate aflat în termen de valabilitate.
Eliberarea cazierului judiciar pentru minori sub 14 ani În cazul în care certificatul de cazier judiciar se solicită pentru un minor de până la 14 ani, acesta se poate obține de către părinte/tutore, sau de către un împuternicit al acestora.
 • cerere eliberare cazier judiciar;
 • actul de identitate al părintelui/tutorelui, în copie și original;
 • certificatul de naștere al minorului, în copie și original.
Acte necesare pentru obținerea cazierului prin împuternicire În cazul în care cererea se depune prin împuternicit, lista cu acte necesare pentru cazier cuprinde atât copia actului de identitate a solicitantului, cât și actul de identitate al împuternicitului. De asemenea, este nevoie de procura autentificată în condiţiile legi.

Certificatul de integritate comportamentală este același lucru cu certificatul de cazier judiciar? Cum se poate obține și cine îl eliberează?

Având în vedere definitivarea activităților vizând operaționalizarea Registrului prin modernizarea Sistemului Informatic al Cazierului Judiciar Român – ROCRIS, începând cu data de 01.07.2021 la nivelul ghișeelor de cazier judiciar se eliberează certificate de integritate comportamentală, în baza Legii nr. 118/2019 privind Registrul persoane automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor.

Certificatul de integritate comportamentală este documentul eliberat persoanelor fizice, care atestă lipsa înscrierilor în Registru sau, după caz, datele înscrise în Registru cu privire la acestea.

Conform art. 16 alin. 1 din Legea nr. 118/2019, persoana fizică poate obține propriul certificat de integritate comportamentală în aceleași condiții în care poate obține, potrivit Legii nr. 290/2004, propriul certificat de cazier judiciar.

Astfel, cererea-tip, cu datele cu caracter personal completate și motivată se depune personal la orice unitate sau subunitate de poliție în care funcționează ghișeu de eliberare a certificatelor de cazier judiciar.

Solicitanții vor putea depune cererea-tip completată în prealabil sau vor putea opta pentru tipărirea acesteia din sistemul informatic, de către personalul de la ghișeu, caz în care le va reveni doar obligația semnării documentului.

Certificatul de integritate comportamentală se poate solicita și de către avocatul persoanei fizice, în baza împuternicirii avocațiale emise cu respectarea prevederilor Legii nr. 51 /1995 sau de către un alt împuternicit, pe baza unei procuri autentificate de către un notar public.

Certificatul de integritate comportamentală se eliberează în termen de cel mult 3 zile de la data solicitării și este valabil 6 luni de la data eliberării.

Cererea pentru obținerea certificatului de integritate comportamentală trebuie să respecte formatul stabilit prin Hotărârea nr. 127/2020 pentru stabilirea modelelor formularelor-tip folosite în activitatea privind Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor (anexa 1). Conform art. 2 alin. 2 din hotărârea anterior menționată, formularul prevăzut în anexa nr. 1 se asigură, la solicitarea persoanei fizice, de către instituţia care eliberează documentul solicitat prin acesta.

Modelul de cerere pentru eliberarea certificatului de integritate comportamentală îl găsiți aici:

https://b.politiaromana.ro/ro/utile/cazier-judiciar/obtinerea-certificatului-de-cazier-judiciar-de-catre-persoana-fizica/certificat-de-integritate-comportamentala

Cum obțin certificatul de cazier judiciar?

Pentru persoane fizice

Se depune personal cererea-tip, cu datele complete de stare civilă şi motivată, la orice subunitate de     poliție în care există ghișeu de cazier judiciar. Cererea trebuie să fie însoțită de actul de identitate.

Copia actului de identitate poate fi trimisă și prin e-mail, la unitatea căreia vă adresați.

Lista cu datele de contact poate fi consultată aici: https://www.politiaromana.ro/ro/politia-romana/unitati-teritoriale

Persoanele domiciliate în străinătate pot solicita eliberarea certificatului de cazier judiciar prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.

În situația în care nu puteți depune cererea personal, certificatul de cazier judiciar se poate solicita şi printr-o altă persoană împuternicită, conform procedurilor legale.

Certificatul de cazier judiciar se eliberează, de regulă, pe loc sau în cel mult 3 zile de la data solicitării, în cazurile în care cererea-tip este depusă în România.

Mai multe detalii, aici:

https://b.politiaromana.ro/ro/utile/cazier-judiciar/obtinerea-certificatului-de-cazier-judiciar-de-catre-persoana-fizica/obtinerea-certificatului-de-cazier-judiciar

https://www.politiaromana.ro/ro/utile/documente-eliberari-acte/cerere-certificat-cazier-judiciar/obtinerea-certificatului-de-cazier-judiciar-persoane-fizice-&page=1

  Pentru persoane juridice

Cererea pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar se depune la orice unitate de poliție conectată la ROCRIS (Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român).

În acest caz, solicitarea de eliberare a cazierului se depune de către persoana juridică prin reprezentantul legal, care trebuie să își dovedească calitatea, la orice unitate ori subunitate de poliție conectată la la Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român.

La depunerea cererii tip motivată, reprezentantul legal al persoanei juridice trebuie să mai prezinte și următoarele acte:

 • dovada calității de persoană juridică;
 • dovada că deponentul este reprezentantul legal al persoanei juridice solicitante (Anexa 38 din HG nr. 345/2010);
 • copie de pe actul de identitate al reprezentantului legal;

Copia actului de identitate poate fi trimisă și prin e-mail, la unitatea căreia vă adresați.

Lista cu datele de contact poate fi consultată aici

Certificatul de cazier judiciar se eliberează persoanelor juridice în cel mult 3 zile de la data solicitării.

Informații complete pot fi găsite aici

Cum se poate obține certificatul de cazier în situația românilor aflați în străinătate?

Românii aflați în străinătate care au nevoie de certificat de cazier judiciar îl pot cere la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.

Aceste instituții pot elibera, după efectuarea verificărilor necesare în bazele de date, adeverinţe în care consemnează rezultatele verificărilor. Adeverințele respective au valoarea juridică a unui certificat de cazier judiciar și se utilizează exclusiv în străinătate. În acest caz, certificatul de cazier judiciar se eliberează în cel mult 30 de zile de la data depunerii, iar în cazul adeverințelor în termen de 10 zile de la data solicitării.

Sari la conținut