Declarația de presă despre rezultatele activităților desfășurate de structurile Ministerului Afacerilor Interne, în contextul minivacanței prilejuite de sărbătoarea Rusaliilor ortodoxe:

”Bună ziua! Sunt comisar șef de poliție Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne și, împreună cu reprezentanții principalelor structuri MAI, vă voi prezenta rezultatele misiunilor desfășurate de structurile MAI în week-end-ul prelungit ocazionat de Rusaliile ortodoxe.

Principalele misiuni din aceste zile au fost fluidizarea traficului și prevenirea accidentelor grave de circulație, asigurarea desfășurării în siguranță a evenimentelor publice, gestionarea eficientă a intervențiilor în situații de urgență și a controlului în punctele de trecere a frontierei, numărul persoanelor care au tranzitat frontiera fiind cu aproape 6% mai mare față de perioada similară a anului trecut.

Datorită măsurilor luate și a mobilizării efectivelor MAI, nu au fost înregistrate incidente grave, fiind menținut un nivel adecvat al siguranței publice.

În fiecare zi, au fost mobilizate peste 25.500 de efective ale Ministerului Afacerilor Interne.

Structurile de ordine publică au efectuat peste 14.600 de  intervenții, iar structurile pentru situații de urgență au efectuat 7.425 de intervenții, din care 5.739 pentru acordarea asistenței medicale de urgență și 599 pentru stingerea de incendii.

Angajații MAI au salvat peste o sută de persoane din diferite situații de pericol.

Structurile MAI au fost sesizate cu privire la producerea a 4.250 infracțiuni și au aplicat 38.220 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 17 milioane de lei.

În aceste zile, efectivele MAI au efectuat peste 100.000 de verificări cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale.

Având în vedere creșterea semnificativă a valorilor de trafic din aceste zile, echipajele rutiere au fost suplimentate la nivelul întregii țări, beneficiind inclusiv de sprijinul aerian al aeronavelor Inspectoratului General de Aviație.

În atenția polițiștilor au fost șoferii care nu au respectat normele rutiere și au pus în pericol siguranța traficului.

S-a acționat zilnic cu aproximativ 300 de radare, fiind reținute 3.075 de permise de conducere dintre care 59 ca urmare a consumului de droguri sau alte substanțe interzise, în creștere cu 33,9% față de anul precedent.

De asemenea, au fost retrase 1.279 de certificate de înmatriculare

Numărul accidentelor rutiere grave a scăzut cu 25% față de anul trecut  și cu mai mult de o treime față de anul 2022. Tot în scădere este numărul victimelor accidentelor, cu peste 6%.

Ca urmare a fenomenelor hidro-meteorologice periculoase, inclusiv de nivel Cod Roșu, s-au înregistrat efecte în 45 localități din 12 județe, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 9 curți, 2 anexe, 5 beciuri și de pe o stradă, precum și pentru degajarea a 74 de copaci doborâți de vânt și 3 stâlpi prăbușiți, fiind avariate 4 autovehicule, 4 blocuri de locuințe și o casă.

Structurile MAI au fost prezente și la manifestările religioase și evenimentele cu public numeros pentru a preveni producerea unor incidente și pentru a putea interveni rapid  în sprijinul oamenilor în caz de nevoie.

Toate evenimentele s-a desfășurat în condiții de siguranță, la cele mai importante, numărul de participanți variind între 5.000 și 28.000.

Dau acum cuvântul colegilor de la principalele structuri MAI pentru a detalii suplimentare despre misiunile din aceste zile.”

***

Tags

Poliția Română 

Jandarmeria Română 

Poliția de Frontieră 

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență 

Inspectoratul General pentru Imigrări

Inspectoratul General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne 

***

Ministerul Afacerilor Interne acționează pentru protejarea drepturilor și a libertăților fundamentale ale omului, apărarea proprietății publice și private, protecția civilă și gestionarea situațiilor de urgență, menținerea ordinii publice, prevenirea și combaterea faptelor antisociale, respectarea regimului juridic la frontierele de stat, gestionarea statutului juridic al străinilor și îndeplinirea altor atribuții potrivit legii.

 


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Peste 85% din testele efectuate preliminar cu aparatul DrugTest Dräger 5000 au fost confirmate. Citiți aici

Percheziții într-un dosar ce vizează infracțiuni de furt și corupție. Detalii aici

28.538 de verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale. Detalii aici 

30 de persoane salvate de angajații MAI. Detalii aici

6.024 de evenimente la care s-a intervenit operativ. Detalii aici 

Sari la conținut