Declarația ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia lansării campaniei „Detector pentru viață”

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne:

Bună dimineața tuturor! Particip, astăzi, la această campanie pentru viață. Particip cu toată convingerea că face parte din datoria noastră, a Ministerului Afacerilor Interne, a Departamentului pentru Situații de Urgență, a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și a inspectoratelor județene pentru situații de urgență, de a imagina și de a pune în practică politici și măsuri, operațiuni care să crească nivelul de siguranță al cetățenilor, protecția lor și, nu în ultimul rând, salvarea vieților.

Particip cu convingerea că această campanie va salva vieți. De regulă, când vorbim de intervenții în situații de urgență, dăm drept exemple incendii sau dezastre naturale. Astăzi, ne concentrăm pe incendii (…) și ne imaginăm pompierii care intervin cu utilajele lor, cu instalațiile lor, cu mijloacele lor, dar și cu eroism şi, nu de puține ori, cu sacrificiu, pentru protejarea cetățenilor, pentru salvarea vieților. Și este firesc să ne imaginăm astfel de contexte, pentru că așa se întâmplă în realitate.

Dar eu propun să ne imaginăm astăzi şi un alt fel de context. Să plecăm de la două cifre. Să ne imaginăm o cifră a acțiunilor de prevenție şi apoi, o altă cifră, a evenimentelor. Cu cât această cifră a acțiunilor de prevenție crește, cu atât cifra evenimentelor scade. Dacă cifra evenimentelor scade, în mod corespunzător scade și numărul de intervenții. Dacă numărul de intervenții scade, scad și riscurile, scad costurile. Dar, în același timp, cresc șansele cetățenilor de a fi feriți de evenimente care le pun viața în pericol. Deci, este o corelație atât de simplă între acțiunea de prevenție şi salvarea vieților. De aceea am spus că am convingerea că o astfel de campanie va salva vieți, pentru că, în mod logic, pe bază de argumente, nu poți ajunge decât la această concluzie. Orice acțiune de prevenție crește siguranța cetățeanului și, în final, salvează vieți. Și le salvează nu în condiții dramatice, așa cum se întâmplă de multe ori și de multe ori cu prețul vieții salvatorilor, pompierilor, ci salvează vieți în condiții de siguranță, evitând pericolul.

S-au dat aici câteva cifre, aș mai vrea să dau și eu câteva. În 6.600 de incendii petrecute în 2023, au fost afectate 1.125 de persoane, semeni de-ai noștri. 1.125! Dintre aceștia, în ciuda eforturilor făcute de salvatori, 268 de adulți și-au pierdut viața. 268 de adulți! Și cinci copii!

Sunt absolut convins ca aceste cifre vor scădea dacă noi continuăm pe această cale, pe care o începem astăzi, a prevenției. Şi nu este doar o simplă campanie, nu este doar un eveniment, este vorba de o schimbare, dacă vreți, de abordare în gândirea și acțiunea noastră, în sensul că vom pune, treptat, aceeași atenție, aceeași concentrare și pe prevenție, ca și pe intervenție.

De regulă, cum era și firesc, în anii de început ai modernizării acestui Inspectorat General pentru Situații de Urgență și a constituirii Departamentului pentru Situații de Urgență, atenția s-a concentrat pe intervenție, care însemna pregătire, recrutare de personal, dotări logistice. Ați văzut câte eforturi s-au făcut, câți bani au fost absorbiți din fonduri europene și ce echipamente moderne avem în dotare. Grație eforturilor colegilor noștri! (…)

De asemenea, la nivel de expertiză, suntem printre cele mai bine pregătite țări din Europa în materie de intervenții pentru situații de urgență. Ni se cere sfatul, se cere expertiză de la noi, se cere ajutor în situații critice. Ați văzut în anii precedenți, la cutremurul din Turcia, incendiile de pădure din Grecia, din Franța, suntem respectați. Profesioniștii noștri sunt respectați în lume. Implicit, ministerul este respectat și țara noastră este respectată, grație eforturilor pompierilor salvatori, colegilor lor, medicilor SMURD, toți cei care contribuie, inclusiv în partea de logistică, la acest sistem integrat, care este un bun național, e o valoare națională.

În același timp însă, cred că trebuie să extindem strategiile noastre și în domeniul prevenției şi să ne concentrăm mai mult pe această zonă. Ce înseamnă prevenție? În primul rând înseamnă informare. Trebuie să promovăm această informare cu privire la tipul de pericole, natura lor, cum pot fi ele prevenite, anticipate, evitate în rândul cetățenilor. Pentru că în acest fel putem să facem din cetățeni partenerii noștri, anticipând situațiile de intervenție, ușurându-le și uneori evitându-le.

Informarea conduce la conștientizare. Conștientizarea la rândul ei declanșează o serie de comportamente sociale. De pregătire – faptul că îți cumperi un astfel de echipament care nu costă mult, că ți-l instalezi destul de ușor – e vorba de două șuruburi care trebuie aplicate. Că asculți de ceea ce ți se spune și poți să iei măsuri din timp. Este un comportament social civilizat, te protejează pe tine, în primul rând, dar este și o formă de generozitate socială și de colegialitate, de camaraderie civică. Pentru că utilizând astfel de mijloace cum este acesta, sunt și altele, fiind preventiv, fiind atent, fiind la urma urmei civilizat, protejezi pe cei care trebuie să intervină pentru a te salva.

Și așa cum pompierul salvator, medicul SMURD, specialiști, polițiști, jandarmi intervin și își riscă viața pentru tine, cetățean, tot așa, și tu, cetățean, cred ca este corect să fii măcar puțin prudent și să intri într-un parteneriat cu administrația, cu autoritățile, cu pompierii salvatori. Asta înseamnă o societate modernă, asta înseamnă o societate civilizată.

Parte din această campanie sunt și alte acțiuni care fac parte din Săptămâna Protecției Civile. Sunt mai multe acțiuni care presupun și training și antrenament, nu numai informare. Deci nu numai că prezentăm, vorbim, povestim, explicăm, dar ajutăm pe cei care doresc să intervină, să învețe cum să o facă în mod corect.

Zilele trecute, un cetățean a fost salvat chiar din vârful munților, dintr-o situație critică, prin acțiunea combinată a sistemului nostru integrat – Salvamont, ambulanță SMURD, elicopter, Serviciul de ambulanță. Deci toată lumea a contribuit câte puțin și, din fericire, o viață a fost salvată. O viață de care, mai departe, depind și alte vieți.

În același timp, însă, astfel de intervenții pot fi făcute pentru moment, pe loc, și de către cei care se află la locul unui incident, până când vin profesioniștii antrenați, plătiți, să își ducă la capăt misiunea, să înceapă şi să o ducă la capăt. Uneori minutele sunt decisive și pot face diferența între salvarea unei vieți sau pierderea unei vieți.

Am avut ocazia să discut recent cu colegi din alte țări și ce am constatat este că, în alte țări europene, dacă în materie de dotări şi de organizare, de sistem de integrare, ei sunt doi-trei pași în urma noastră, spun bine ce spun, doi-trei pași în urma noastră, în schimb, în materie de prevenție și de educație civică cu privire la intervenția spontană, pe loc, în situații de urgență a celor din jurul cetățeanului aflat în nevoie până când vin salvatorii profesioniști, suntem noi în urmă.

De regulă, avem, dacă vreți, o mentalitate de tip contractualist: „Domnule, e treaba altuia, de aia e plătit, de aia este încadrat în administrație, la IGSU, la pompieri, să vină să salveze, să intervină”.

Să știți că în alte țări, sisteme de organizare pe bază de voluntariat, de pregătire civică, de prevenție, de intervenție la primele măsuri se fac structurat, sistematic şi cetățenii participă în mod voluntar la acestea. Și poate că așa cum ei trebuie să învețe de la noi, cum să ne organizăm integrat, cum am făcut-o în sistemul IGSU – DSU, şi noi poate trebuie să ne uităm puțin cum fac dânșii prevenția și cum stimulează voluntariatul.

Și cred că această Săptămână a Protecției Civile, această campanie care începe astăzi pentru demonstrația și montarea efectivă a 10.000 de detectoare de fum, este un bun pas înainte.

Dar vreau să vă spun că nu va fi singurul. Prevenția înseamnă în același timp, pe lângă informare și conștientizare, aplicarea unor cunoștințe practice de către cetățeni. Înseamnă și mai multă exigență din partea noastră, a IGSU, prin inspectoratele județene, în efectuarea misiunilor de evaluare și de control.

Și vreau să vă anunț că am cerut mai multă exigență în acest domeniu. Tocmai pentru a ușura sarcina pe partea de intervenție. Am cerut integritate, fără excepție, în acest domeniu al prevenției, respectiv secțiunea evaluare și control din partea autorităților. Aici nu poate încăpea o logică care funcționează pe la noi în multe domenii – „Merge și așa, lasă că vedem data viitoare, ştiți, e băiat bun, îl cunoaștem” sau și alte lucruri de care nu vreau să vorbesc, ca să nu înnourez această zi senină şi această campanie pozitivă. Nu merge așa aici! Nu merge! N-ar trebui să meargă nicăieri, de fapt, dar aici cu atât mai mult, pentru că vorbim de vieți.

Orice delăsare, orice neglijență, orice indulgență nejustificată în materie de evaluare și de monitorizare și control, în final se poate traduce în vieți. Şi ale cetățeanului și ale cetățeanului pompier-salvator, care poate n-ar trebui să intervină dacă se iau măsuri de prevenție.

Deci nu este doar o acțiune de PR, nu este doar, hai să spunem, o acțiune izolată, este un efort structurat, încadrat într-o strategie a prevenției pe care noi dorim să o adăugăm strategiilor noastre de intervenție.

La urma urmei, prevenția este un act de inteligență și de înțelepciune și noi vom continua pe această cale a unei administrații inteligente și în parteneriat cu cetățenii. Vreau să vă spun că nu a fost ușor să punem în operă, respectiv colegii noștri să organizeze și să pună în operă, toate acțiunile pe care le veți vedea în săptămâna care urmează, inclusiv aceasta, pentru că reclamă personal, reclamă eforturi, pe care pompierii IGSU in principal, prin inspectoratele județene, le vor face, și doresc să mulțumesc aici atât domnului secretar de stat Arafat, cât și domnului Iamandi și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, colegilor din teritoriu, care au înțeles să ieșim puțin din aceste tipare ale unei rutine, care presupune intervenție și  prevenție doar prin mijloace de comunicare și să facem un pas mai departe în a intra în aceste acțiuni concrete, de sprijin a cetățenilor pentru a își monta aceste detectoare.

Ele pot constitui un bun exemplu pentru vecini, pentru rude, pentru oricine intră într-o astfel de locuință și în felul ăsta se poate propaga, în sensul bun al cuvântului, un comportament inteligent, responsabil, civic.

Nu în ultimul rând, aș dori să mulțumesc partenerilor de la E.ON Gaz, Delgaz Grid. Înțeleg că nu e prima campanie de acest tip, probabil nu va fi nici ultima, sunt convins că vor veni și alți parteneri alături de noi și este un exemplu concret de ceea ce poate însemna parteneriatul public-privat.

Deci, iată că avem în această fotografie o familie frumoasă, alcătuită din administrație, în cazul de față Ministerul de Interne, DSU, IGSU, inspectoratele județene pentru situații de urgență, avem mediul privat de afaceri și avem și cetățeni. Nu în ultimul rând presa, aici de față, căreia îi mulțumim.

Toate aceste lucruri, sunt convins, vor salva vieți, așa cum spuneam la început și așa vreau să și închei.

Vreau să transmit tuturor, care au organizat această campanie și care vor participa la ea, inclusiv celor care vor relata despre ea, că e important să cunoască lumea despre ce se întâmplă pozitiv.

Vreau să transmit mulțumiri și dorința mea, ca ei să înțeleagă, să realizeze, să conștientizeze și să creadă într-un fapt atât de simplu: desfășurând aceste campanii, salvează vieți!

Le mulțumesc, vă mulțumesc dumneavoastră! La revedere!


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Bărbat bănuit de furtul unui autoturism, prins în flagrant de polițiștii Capitalei

Pompierii își sporesc capacitatea de intervenție în județul Galați

Au fost dislocate, de la nivelul IGSU, 80 de mijloace tehnice: 1 Volă, 19 camioane de intervenție, 43 de microbuze, 9 buldoexcavatoare, 6 autospeciale de primă intervenție și comandă și 2 autocare în zonele afectate de inundații. Detalii aici 

În sprijinul pompierilor de la ISU Galați, au ajuns, în această dimineață, 960 de pompieri din cadrul a 24 de inspectorate județene pentru situații de urgență, ISU București-Ilfov, Școala Boldești, Unitatea Specială de Intervenție în Situații de Urgență. Detalii aici

34 de cetăţeni străini, opriţi la frontiera cu Ungaria

Sari la conținut