Declarații ale ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, de la evenimentul prilejuit de intrarea în dotarea IGSU, IGJR și Salvamont a zeci de mijloace tehnice necesare misiunilor de salvare

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne:

Bună dimineața tuturor, domnilor secretari de stat, domnilor inspectori generali, dragi colegi, stimați invitați, inclusiv invitați din partea presei, mulțumim tuturor pentru prezență.

Suntem într-un nou eveniment fericit în care receptăm, dăm în folosință tehnică modernă pentru forțele Ministerului Afacerilor Interne. A devenit un tip de eveniment care se repetă periodic, ceea ce este foarte bine,  este semn că preocuparea pentru echiparea forțelor Ministerului Afacerilor Interne a fost una constantă și inteligentă în ultimii ani și salutară, nu numai pentru interesul ministerului, ci și pentru interesul cetățenilor.

Forțele și armele Ministerului Afacerilor Interne, fie că vorbim de Poliție sau de Inspectoratul pentru Situații de Urgență ori Jandarmerie sau Poliția de Frontieră, trebuie să fie astfel echipate încât să poată interveni în apărarea legii și a cetățeanului pentru păstrarea ordinii publice și salvarea de vieți omenești în orice context, în orice condiții, în orice loc, indiferent cât ar fi de dificil. Șansele de reușită ale acestor colegi, care de multe ori își riscă integritatea fizică și viața apărând legea și apărând cetățeanul, în orice misiune, cresc în măsura în care echiparea este corespunzătoare. Și pot să vă spun că, în ultimii ani, această echipare a fost completată sistematic cu multe investiții și din fonduri bugetare și din fonduri europene.

În ultimii 9 ani de zile, Ministerul Afacerilor Interne a investit în dotarea cu logistică a trupelor sale, nu numai a Inspectoratului pentru Situații de Urgență, ci și a celorlalte arme, peste un miliard de euro. La aceasta se adaugă peste 200 de milioane de euro din fonduri europene, strict pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Această investiție necesită un efort: de organizare, de planificare, de desfășurare, de proceduri de achiziții uneori complicate, care duse la bun sfârșit, înseamnă iată, la modul concret, mijloace tehnice puse la dispoziția colegilor noștri.

Aş vrea, de asemenea, să subliniez că, în anul trecut, Departamentul pentru Situații de Urgență a absorbit 100% fondurile europene care erau programate în bugetul acestui departament din surse externe. Probabil sunt și alte instituții care au realizat această performanță, nu știu, poate Ministerul de Finanțe știe, dar pot să vă spun că acesta este un exemplu instituțional. Şi de aceea toți cei care contribuie la un astfel de rezultat, de la referenți, personal administrativ, financiar, tehnic, evident, colegii din teren și conducerea Departamentului și a ministerului, mă refer la secretarii de stat, merită felicitări.

Un alt lucru pe care doresc să-l subliniez este faptul că în această achiziție complexă, domnul secretar de stat Arafat a prezentat tehnic aceste caracteristici, au colaborat mai multe compartimente, mai multe segmente ale Ministerului Afacerilor Interne – DSU, IGSU, Jandarmerie. Acesta e modelul de succes. Am cerut și cer în continuare conducerilor armelor Ministerului Afacerilor Interne să coopereze, să-și combine eforturile și expertiza, pentru că asta multiplică rezultatul în favoarea ministerului în ansamblu.

Și dacă rezultatul în ansamblul e pozitiv pentru minister, cert e pozitiv și pentru cetățean. Pentru că, repet, noi nu avem altă misiune decât protecția legii și a cetățeanului, siguranța publică. Acestea sunt bunuri și valori fundamentale, mai ales într-o lume complexă ca cea de azi, în care abundă provocările de toate tipurile, de la dezastre naturale până la accidente industriale, provocări pe zona de migrație, ordine publică și așa mai departe. Fără acest bun, valoare socială concretă, pe care cadrele Ministerului Afacerilor Interne o păstrează și o furnizează zi de zi prin eforturi și riscuri, sacrificii, niciun fel de alt domeniu al vieții social-economice nu se poate desfășura.

În dezordine nu poate lucra nimeni. În nesiguranță nu poate performa nimeni. Cetățenii noștri au nevoie de aceste valori, de aceste bunuri. Și colegii noștri lucrează zi de zi în stradă pentru ele, inclusiv în zilele de sărbătoare, cum a fost recent, când în stradă s-au aflat în jur de 25.000 de cadre, zilnic, ale Ministerului Afacerilor Interne, pentru ca oamenii să-și petreacă sărbătorile în liniște și cu pace. Noi vom continua acest efort care, repet s-a desfășurat pe mai mulți ani.

Și nu întâmplător menționez faptul că recent am lansat în dezbatere publică și acum se află în proces de avizare o strategie pe termen lung, pe 7 ani de dezvoltare a Departamentului pentru Situații de Urgență, respectiv Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Această strategie are un caracter extrem de important pentru siguranța publică și siguranța națională în același timp. Și eu sper ca în curând să se finalizeze acest proces de avizare și să trecem mai departe la adoptarea strategiei, pentru că blocarea ei înseamnă blocarea intereselor cetățenilor, și pe termen lung punerea în pericol a acestor bunuri de care noi vorbim, siguranța publică și a cetățeanului.

Această activitate nu se poate face la întâmplare, nici intervenția în situații de urgență, nici acordarea de ajutor medical de urgență, aceste lucruri se fac planificat, strategic, structurat pe termen mediu și lung. Deci strategia aceasta, care e în dezbatere publică și în proces de avizare, este extrem de importantă pentru noi și de aceea am cooperat loial și cooperam loial cu toate ministerele și instituțiile unde a fost distribuită pentru a fi avizată și așteptăm de la dânșii același tip de cooperare loială și inteligentă pentru că aici nu e loc de competiție sau orgoliu instituțional, aici este vorba de interesul cetățeanului și noi nu ne putem juca cu asta. Noi nu lucrăm pentru noi, noi lucrăm pentru cetățean și orgoliile nu-și au rost între instituții.

Deci o dată cu adoptarea acestei strategii în curând sper, vom face încă un pas în a planifica pe termen lung dezvoltarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență. E valabil să știți și pentru celelalte arme. E o muncă continuă, intenționăm să facem pe termen lung chiar și în an electoral.

Aș vrea, de asemenea, să transmit cu această ocazie și acest mesaj: pentru Ministerul de Interne faptul că este un an electoral nu înseamnă decât că are mai multe provocări în plus, sub aspectul păstrării ordinii, liniștii publice, respectării legalității. Dar din punct de vedere al dezvoltării, al exercitării atribuțiilor, al neutralității politice, lucrurile se vor desfășura normal și ne vom continua munca la aceeași parametri de exigență.

Voi fi foarte atent în anii, în anul care vine, pe lângă temele prioritare pe care le cunoaștem și le-am enunțat de atâtea ori, la absorbția fondurilor bugetare, absorbția fondurilor europene, la nivelul de integritate și profesionalism în rândul cadrelor.

Acestea fiind spuse, doresc încă o dată să mulțumesc celor care au făcut posibil acest eveniment, să le urez celor care vor folosi aceste superbe mașini și instalații,  misiuni ușoare din care să se întoarcă cu bine și cu succes, multă sănătate și liniște tuturor.

Vă mulțumesc foarte mult!


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Persoane depistate cu ședere ilegală, în ultima săptămână de către polițiștii de imigrări. Detalii aici

Față de bărbatul în vârstă de 35 de ani, bănuit de comiterea agresiunii în stația de tramvai, a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore. Detalii aici

Pentru protejarea cetățenilor, efectivele MAI au intervenit la 5.566 de evenimente

În ultimele 24 de ore, 29.712 verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale.

Au fost scoși din trafic, reprezentând un potențial pericol pentru ceilalți participanți, 761 de conducători auto.

6 aeronave au fost ridicate de la sol în ultimele 24 de ore

Sari la conținut