Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne și purtătorii de cuvânt ai Inspectoratului General al Poliției Române, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au susținut o declarație de presă având ca temă măsurile dispuse la nivelul structurilor MAI, în contextul Crăciunului.
Redăm conținutul declarației:
„Tema declarației de astăzi sunt măsurile luate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne pentru ca cetățenii să se poată bucura în siguranță de Sărbătoarea Crăciunului.
Astfel, prin Planul General de măsuri, aprobat de ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, pentru creșterea gradului de siguranță a cetățeanului pe timpul sezonului rece și în contextul sărbătorilor de iarnă, au fost stabilite principalele sarcini ale structurilor Ministerului atât cu privire la menținerea ordinii publice, cât și în ceea ce privește intervențiile în situații de urgență.
Alături de mine se află purtătorii de cuvânt ai Poliției, Jandarmeriei, Poliției de Frontieră și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență pentru a vă prezenta măsurile luate până la acest moment și activitățile care urmează să fie desfășurate în zilele următoare, având în vedere și dispozițiile date în cadrul ședinței de lucru pe care ministrul Lucian Bode, a avut-o, astăzi, cu șefii principalelor structuri ale MAI și cu prefecții.
Aproximativ 25.500 de angajați ai MAI vor fi mobilizați în fiecare zi pentru a interveni în sprijinul cetățenilor în cazul producerii unor situații de urgență, precum și pentru a preveni și combate faptele ilegale, inclusiv cele care pot contribui la răspândirea virusului SARS-CoV-2.
Ministrul Lucian Bode a solicitat echipajelor de ordine publică o prezență activă în stradă mai ales în zonele aglomerate pentru a preveni producerea unor incidente grave, având în același timp capacitatea operațională de a interveni în orice moment în sprijinul cetățenilor, în caz de nevoie.
Pentru că în fiecare an de Sărbători ne confruntăm cu valori de trafic mai mari față de zilele obișnuite, recomandăm conducătorilor auto să manifeste înțelegere față de ceilalți participanți la trafic și să respecte indicațiile polițiștilor rutieri.
Aproximativ 1.300 de polițiști rutieri vor fi mobilizați pentru fluidizarea circulației, evitarea blocajelor și prevenirea accidentelor grave.
Polițiștii vor acorda atenție sporită zonelor cu risc crescut de producere a unor accidente și intervalelor orare cu trafic intens.
Pentru descurajarea conducătorilor auto care vor fi tentați să depășească limitele legale de viteză, echipajele de poliție rutieră vor acționa zilnic cu 280 de aparate radar.
La solicitarea Poliției Române, elicopterele Inspectoratului General de Aviație pot survola cele mai aglomerate trasee, precum Drumul Național 1, Centura Municipiului București și principalele ieșiri din Capitală, pentru a semnala zonele cu probleme.
Pe lângă misiunile în sprijinul structurilor de ordine publică, Inspectoratul General de Aviație este pregătit să execute și misiuni SMURD. În total, sunt pregătite de intervenție 19 aeronave.
În cazul producerii unor fenomene meteo severe, efectivele Ministerului Afacerilor Interne vor fi pregătite să ofere sprijin comunităților afectate. În situații grave, se pot reloca forțe și mijloace din zonele fără probleme în județele unde este nevoie de sprijin suplimentar.
Pentru gestionarea oricăror situații de urgență, în fiecare zi sunt pregătiți să intervină peste 5.000 de pompieri.
O atenție deosebită va fi acordată bisericilor și mănăstirilor unde ne așteptăm la un număr mare de credincioși.
În această lună, efectivele Ministerului Afacerilor Interne au organizat filtre rutiere și acțiuni comune cu celelalte autorități în scopul preveniri și combaterii tăierii și comercializării ilegale de arbori.
Au fost constatate 150 de infracțiuni și au fost aplicate aproximativ 430 de sancțiuni contravenționale, în valoare 600 de mii de lei. Totodată s-a confiscat material lemnos, în valoare de aproape 300 de mii de lei.
Astfel de acțiuni vor continua și în perioada următoare.
Având în vedere creșterea traficului în punctele de trecere a frontierei, recomandăm cetățenilor ca, înainte de a pleca la drum, să consulte aplicația online de pe site-ul Poliției de Frontieră pentru a vedea, în timp real, care sunt timpii de așteptare din fiecare punct, putând să își configureze traseul în funcție de punctul cel mai puțin aglomerat.
La nivelul Poliției de Frontieră s-au luat deja măsuri pentru reducerea aglomerației de la granițe, inclusiv prin suplimentarea personalului și, în colaborare cu autoritățile ungare, deschiderea în toate zilele săptămânii a unor puncte care funcționau doar în week-end, precum și reconfigurarea arterelor de control în funcție de sensul cel mai aglomerat.
Din dispoziția conducerii MAI, echipe formate din reprezentați ai Corpului de Control al ministrului, împreună cu reprezentanți ai structurilor aparatului central și ai inspectoratelor generale, vor fi pregătite să se deplaseze în întreaga țară pentru a verifica eventuale sesizări sau evenimente grave produse în această perioadă.
Pe întreaga perioadă a sărbătorilor, structurile Ministerului Afacerilor Interne vor transmite informări cu privire la misiunile desfășurate, dar și sfaturi utile pentru populație.
Recomandăm cetățenilor ca și în aceste zile de sărbătoare să acorde atenție regulilor de protecție sanitară pentru a nu favoriza răspândirea virusului SARS-CoV-2.
IGPR
În cele ce urmează o să vă prezint principalele măsuri luate de Poliția Română, pentru ca întreaga comunitate să se bucure, în siguranță, de Sfintele Sărbători de Crăciun.
Peste 8.000 de poliţişti vor acţiona, în medie, zilnic, la sfârșitul acestei săptămâni, în sistem integrat, împreună cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne.
Efectivele de poliție planificate în serviciu, în perioada 25 – 26 decembrie 2021, vor acționa pe cele două paliere: unul este cel de prevenire și descurajare, iar al doilea este de combatere a faptelor antisociale și de impunere fermă a legii.
Totodată, activitățile de prevenire a răspândirii și limitare a infectării cu noul coronavirus vor fi desfășurate împreună cu partenerii instituționali.
Astfel, polițiștii, în echipe mixte cu jandarmi, polițiști locali, pompieri și cu reprezentanți ai Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, vor fi angrenați în centre comerciale, piețe, mijloace de transport în comun și pe terase, pentru verificarea respectării măsurilor de protecție sanitară, pentru a proteja sănătatea cetățenilor și pentru a nu permite desfășurarea unor activități care ar duce la creșterea numărului de infectări.
Folosind aproape 4.000 de autospeciale, în medie, zilnic, polițiștii vor acționa în teren.
Peste 5.000 de polițiști sunt de la structurile de ordine publică, peste 1.300 sunt poliţişti de la rutieră, ceilalți fiind de la celelalte structuri: transporturi, investigaţii criminale, investigarea criminalităţii economice, luptători de la acțiuni speciale şi poliţişti de la arme, explozivi şi substanţe periculoase.
Poliţiştii de la rutieră vor fi prezenți în trafic, scopul principal al acestora fiind acela de a preveni accidentele rutiere.
Complementar acestor activități, astăzi, polițiștii oferă ceai și cafea conducătorilor auto, precum și sfaturi preventive cu privire la conducerea autovehiculelor în condiții de iarnă și pe distanțe lungi.
Pentru fluența traficului rutier, polițiștii vor beneficia de sprijinul elicopterelor din cadrul Inspectoratului General al Aviației, ce vor transmite date și informații în timp real.
De asemenea, se acordă o atenție sporită verificării modului de respectare a prevederilor legale privind comercializarea produselor alimentare, a celor specifice sărbătorilor de iarnă.
Totodată, modul de comercializare și folosire a articolelor pirotehnice reprezintă o prioritate, având în vedere consecințele deosebit de grave pe care le poate avea folosirea improprie a acestora.
Nu folosiţi obiecte de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice, decât în condiţiile şi în locurile permise de lege. Deţinerea ilegală a acestora se pedepseşte!
Poliţiştii specializați în investigarea criminalității economice vor acţiona, împreună cu alte autorităţi ale statului, pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, verificarea legalităţii activităţilor desfăşurate de către unităţile de alimentaţie publică şi de cazare a turiştilor.
De asemenea, în scopul prevenirii producerii unor evenimente negative, poliţiştii vor intensifica verificările la societăţile comerciale, în special la cele care colectează şi transportă valori monetare, precum unităţile bancare, în hipermarketuri și centre comerciale, pentru a verifica modul în care se respectă prevederile legale privind paza obiectivelor şi sistemele de pază.
Recomandăm tuturor cetăţenilor să aibă în vedere un minim de măsuri de autoprotecţie, pentru a petrece minivacanța de Crăciun în liniște și sănătate!
Dacă plecați cu trenul, fiți foarte prudenți în gară! Aici pot acționa hoții de buzunare. Nu vă lăsați bagajele nesupravegheate!
Dacă plecați cu mașina, interesați-vă despre condițiile meteo și alegeți corect ruta. Asigurați-vă că autoturismul funcționează în parametrii optimi, că aveți valabile asigurarea obligatorie (R.C.A.) și inspecția tehnică periodică (I.T.P.)!
Nu uitați că anvelopele de iarnă sunt obligatorii pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei!
Circulaţi cu viteză adaptată condiţiilor din trafic şi nu uitaţi de politeţea rutieră.
Pentru un plus de siguranţă, în mers, măriţi distanţa dintre vehicule!
Vă reamintim că viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile de drum sau trafic reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România!
Asiguraţi-vă că încuiați locuinţa când plecaţi de acasă!
Aveţi mare grijă de bunurile dumneavoastră atunci când vă aflaţi la piaţă, în magazine, în mijloacele de transport în comun!
Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi şi nu le permiteţi să poarte cheia locuinţei la vedere!
În caz de nevoie sau dacă aţi asistat ori aveţi cunoştinţă despre comiterea vreunei fapte antisociale, apelaţi cu încredere la cel mai apropiat poliţist, ori sunaţi la 112 – Apelul Unic de Urgenţă!
IGJR
În perioada următoare, prilejuită de sărbătorile de iarnă, Jandarmeria Română va suplimenta efectivele prezente în stradă și va participa la măsurile dispuse la nivelul MAI pentru asigurarea unui climat de ordine, siguranță și liniște publică, la nivel național. În acest context vom lua măsuri pentru ca în zilele următoare să desfășurăm activități suplimentare pentru prevenirea incidentelor și a faptelor ilegale.
În următoarele zile, vom veghea ca toate manifestările programate să aibă loc în spațiul public să se desfășoare fără incidente și în deplină siguranță. Facem apel la toți cei care vor participa la aceste manifestări să evite implicarea în activități sau în acțiuni de natură să tulbure buna desfășurare a evenimentelor, să respecte recomandările forțelor de ordine, să acorde o atenție deosebită copiilor, iar în cazul în care sunt martorii săvârşirii unor fapte de natură antisocială, să solicite sprijinul jandarmilor din apropiere.
Prin măsurile pe care le-am luat, suntem pregătiți să intervenim în cel mai scurt timp în sprijinul cetățenilor, indiferent că se află într-o situație de urgență sau într-o situație de risc.
De asemenea, vom acorda o atenție deosebită verificării modului de respectare a măsurilor de protecție sanitară printr-o prezență activă în zonele unde se organizează evenimente cultural-artistice, în piețe și târguri de Crăciun, în marile centre comerciale, în gări, autogări sau în zonele unde vor exista aglomerări de persoane.
Jandarmii vor fi prezenți și în zona bisericilor pentru a ne asigura că activitățile religioase să se desfășoare într-un mediu de liniște și siguranță.
Pentru a ne asigura că toate evenimentele decurg în siguranță, 7000 de jandarmi vor acționa zilnic pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite și pentru rezolvarea oricăror situații care aduc atingere liniștii publice și siguranței persoanelor.
De asemenea, vom fi prezenți în stațiunile montane pentru siguranța turiștilor. Jandarmii montani din cele 70 de posturi de pe întreg teritoriul național, se vor afla permanent pe traseele şi în stațiunile turistice, echipați și pregătiți să intervină pentru salvarea persoanelor aflate în dificultate, dar şi în cazul constatării unor abateri de la normele legale.
Persoanelor care vor alege să își petreacă timpul în stațiunile turistice montane le recomandăm să se informeze asupra stării vremii, itinerariului, a condiţiilor climatice locale și să aleagă doar traseele montane deschise pe timp de iarnă.
Un alt obiectiv prioritar pentru această perioadă este verificarea cu strictețe a respectării legislației referitoare la regimul materialelor pirotehnice. Vor fi desfășurate acţiuni pentru atragerea atenției asupra pericolelor la care se expun cei care utilizează neautorizat materiale pirotehnice. Reamintim că deținerea, comercializarea și folosirea neautorizată a oricăror astfel de materiale este interzisă.
IGPF
Aş dori să încep prin a preciza că, în această perioadă, Politia de Frontieră Română lucrează la capacitatea maximă, cu toate resursele si tehnica disponibile.
La nivelul instituţiei au fost dispuse, încă de la începutului lunii decembrie, când valorile de trafic înregistrate la frontieră au început să crească, măsuri de adaptare atât a misiunilor, cât şi a resurselor umane şi materiale, astfel încât să se asigure un control eficient şi operativ al persoanelor care tranzitează graniţa.
De la începutul lunii decembrie până la data de 22 decembrie, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări, au efectuat formalitățile de control aproximativ 2,1 milioane persoane, cetățeni români și străini, cu aproximativ 730 mii de mijloace de transport.
Dintre acestea, pe sensul de intrare au fost aproximativ 1,2 milioane persoane, iar pe cel de ieşire peste 900 mii de cetăţeni români si străini.
Vârful valorilor de trafic a fost înregistrat în perioada 17-19 decembrie, când la nivel naţional au efectuat formalităţile de frontieră, pe ambele sensuri de deplasare, aproximativ 500 mii de persoane, dintre care 260 mii de persoane au fost doar la graniţa cu Ungaria.
În această perioadă, numărul persoanelor care s-au prezentat la intrarea în România s-a triplat.
În perioada următoare, va fi suplimentat numărul personalului planificat la controlul documentelor.
La nivelul întregii ţări, aproximativ 4.000 de poliţişti de frontieră vor desfăşura, zilnic, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat.
Vor fi suplimentate arterele de control pe sensul de ieşire sau intrare în ţară, după caz, până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere a frontierei.
De asemenea, vor fi folosite staţiile mobile de control.
Ofiţeri din cadrul IGPF şi structurile teritoriale vor merge in punctele de frontiera, pentru sprijin în derularea activităţilor operative.
Doresc să reamintesc că, în aceasta perioadă, pe sensul de intrare în țară, la controlul de frontieră, participă şi reprezentanții Direcțiilor de Sănătate Publică judeţene, în vederea efectuarii triajului epidemiologic si dispunerii măsurilor medicale.
Nu în ultimul rând, vreau să precizez că reprezentanţii Poliției de Frontieră Române menţin permanent legătura cu autorităţile de frontieră din statele vecine, alături de care se efectuează controlul de frontieră, în vederea dispunerii unor măsuri comune de fluidizare.
Menţionez că, la acest moment, valorile de trafic sunt crescute pe sensul de intrare în țară, la frontiera cu Ungaria, în punctele de frontieră Urziceni, Petea și Valea lui Mihai.
În continuare recomandăm participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor deschise traficului internaţional, astfel încât să evităm apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea. La graniţa cu Ungaria sunt operaţionale 12 puncte de trecere a frontierei.
Informaţii privind situaţia punctelor de frontieră deschise traficului internaţional şi media timpului de aşteptare se regăsesc pe aplicaţia Trafic on-line, pe site-ul Politiei de Frontieră http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/
Pentru derularea cu operativitate a formalităţilor, recomandăm cetăţenilor să pregătească din timp documentele de călătorie, certificatul verde, respectiv documentele care atesta excepţia la măsura carantinării instituită de reprezentanţii DSP aflaţi în puncte.
Având în vedere obligativitatea completării Formularului Digital pentru toate persoanele care intră in Romania, recomandăm participanţilor la trafic ca acesta să fie completat anterior prezentării în punctul de trecere la control.
Începând cu data de 20 decembrie a.c., s-a constat că aproximativ 42% din persoanele care au intrat in România au completat acest formular la momentul prezentării în PTF.
Revin cu precizarea că acest documentul se completează on-line şi nu trebuie tipărit.
Verificarea existenţei acestuia nu afectează timpul de aşteptare la frontieră, fiind citit automat de dispozitivele Poliţiei de Frontieră.
As dori să închei, cu precizarea că Poliția de Frontieră a întărit dispozitivul de supraveghere al frontierei de stat și acționează în sistem integrat cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, fiind desfășurate misiuni comune cu echipaje de la Politia Română și Jandarmeria Româna, în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranţa publică în zona de competenţă.
IGSU
Mai sunt doar două zile și ne întâmpină unul dintre cele mai așteptate evenimente de peste an, Crăciunul! Sărbătorile de iarnă reprezintă un prilej de bucurie, iar amintirea acestor momente nu trebuie să fie umbrită de tragedii.
Pentru gestionarea tuturor solicitărilor primite, în perioada următoare, peste 5.000 de pompieri sunt pregătiți să acționeze, zilnic, pentru asigurarea protecției și siguranței cetățenilor.
În acest sens, pompierii pot interveni cu peste 3.500 de mijloace tehnice, dintre care aproape 800 de echipaje de stingere, 136 de mașini de descarcerare, 324 ambulanțe SMURD tip B2, 31 de unităţi de terapie intensivă mobilă, 7 ambulanţe de terapie intensivă mobilă specializate în tratament neonatologic, precum şi 40 de autospeciale pentru transport personal şi victime multiple.
Chiar dacă perioada Crăciunului este aglomerată pentru toată lumea, NU trebuie să neglijăm respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor. Este suficient un moment de neatenție pentru ca un incendiu să cuprindă întreaga locuință.
Pentru evitarea unor astfel de evenimente, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vă recomandă respectarea a trei reguli simple:
- Manifestați prudență maximă la utilizarea sobelor sau a altor echipamente folosite pentru încălzirea locuinței. Stingeți întotdeauna focul în sobă înainte de culcare și nu folosiți mijloace de încălzire (sobe, reșouri, calorifere electrice, aeroterme și altele) cu defecte sau improvizații. Nu aprindeți focul prin utilizarea lichidelor inflamabile. Orice mică improvizație poate conduce la evenimente cu pagube sau chiar cu pierderi de vieți.
- În al doilea rând, este foarte important să respectați câteva măsuri atunci când vorbim de amplasarea și decorarea pomului de Crăciun. Ancorați bine bradul, NU folosiți instalații ornamentale cu improvizații, NU lăsați în funcțiune instalațiile electrice atunci când plecați de acasă, NU aprindeți și NU amplasați artificii sau lumânări în apropierea bradului. În doar câteva secunde, acesta se poate transforma într-o torță! Lemnul de conifere este ușor inflamabil, iar atunci când se usucă, se aprinde și mai ușor.
- Cea de-a treia situație cu care ne confruntăm în această perioadă a anului este generată de utilizarea mijloacelor pirotehnice. Pe cât de spectaculoase sunt artificiile și petardele, pe atât de periculoase pot fi dacă sunt folosite necorespunzător. În ultimii ani au fost înregistrate cazuri când pompierii au acționat pentru stingerea incendiilor generate de utilizare mijloacelor pirotehnice sau pentru acordarea asistenței medicale de urgență persoanelor care au fost rănite de aceste obiecte. Pentru evitarea oricăror evenimente, NU permiteți jocul copiilor cu petarde și artificii. De asemenea, utilizarea lor se va realiza numai cu respectarea instrucțiunilor menționate de producător.
Ne dorim să ne bucurăm împreună de aceste zile, fără evenimente care să vă pună viața în pericol! Țineți cont de sfaturile noastre, respectați măsurile de prevenire a incendiilor și respectați în continuare măsurile necesare pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus!
Pompierii vă urează sărbători liniștite, lipsite de evenimente care să vă pună în pericol viața sau bunurile! Crăciun fericit!”