Discursul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia evenimentului prilejuit de Ziua Poliției de Frontieră

 

Discursul viceprim-ministrului, ministru al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia Zilei Poliției de Frontieră Române

(…) Aș dori să încep discursul meu adresându-mă, în primul rând, doamnei senator Pauliuc, președinte de comisie parlamentară, care ne veghează cu atenție activitatea, să mă adresez, bineînțeles, distinșilor ambasadori ai statelor prietene, astăzi prezenți aici, domnului secretar de stat, domnului director al STS, adjunctului procurorului general, adjunctului procurorul șef DNA, inspectorilor generali din cadrul armelor Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratul General al Poliției, Inspectoratul de Jandarmerie, Inspectoratul de Imigrări, domnului director al DGPI, adjunctului Direcției Generale Anticorupție, tuturor invitaților, tuturor polițiștilor care ne privesc astăzi de aici și din țară.

În primul și în primul rând, din inimă, le urez La mulți ani! Le spun felicitări în numele ministerului, al Guvernului, al meu personal, pentru ceea ce fac și vor continua să facă, pentru rezultatele pe care le au.

Vă mărturisesc că am gândit și pregătit oarecum, în mintea mea, două tipuri de discursuri pentru astăzi, două discursuri practic. Unul axat mai degrabă pe importanța semnificației istorice a momentului, pe simbolismul acestui moment și altul, dat fiind contextul în care ne întâlnim și discutăm și perspectivele imediate, mai pragmatic, axat pe treabă, cum se spune. N-am reușit să mă decid asupra lor, dar nu vă îngrijorați, nici nu m-am decis să le citesc unul după altul, să vă țin aici până târziu, dar am să încerc din toate suficient de mult, ca să spun așa.

În primul rând, fără îndoială, salut și eu această cifră, 159 de ani de aniversare. Este o zi istorică, pentru că nu este doar ziua instituției dumneavoastră. Este o zi care are o semnificație și în planul statalității noastre. Pentru că nu vorbim de frontieră, fără să vorbim despre stat, despre națiune, despre statul nostru național, unitar, indivizibil, suveran, independent. Nu putem vorbi despre ziua instituției dumneavoastră și despre această tradiție de 159 de ani fără să evocăm sacrificiile înaintașilor dumneavoastră.

S-a murit la datorie pe frontiera română în ceasuri de restriște. Și cred că primul gând și prima datorie pe care o avem la rândul nostru e să nu uităm aceste sacrificii, să le purtăm în minte și în suflet, pentru că, inclusiv față de acești eroi ai instituției dvs., avem datoria morală să lucrăm astăzi bine, profesionist și să ne îndeplinim misiunile.

Frontiera română, fără îndoială, are multe semnificații. Este marginea statului, este poartă de ieșire, dar și poartă de intrare. Și din această perspectivă aș putea spune că de modul în care dumneavoastră veți performa mai departe în ceea ce faceți, atârnă, în primul rând, siguranța internă a cetățenilor noștri. Mai ales într-un context geopolitic regional, pe care îl cunoaștem – n-are sens să-l evoc, l-au evocat deja antevorbitorii mei – mai ales într-un context în care ajungem să vorbim la scară structurală de presiunea migrației la nivel european.

Are importanță nu numai pentru siguranța de zi cu zi a cetățenilor, dar și pentru siguranța lor economică. Pentru că protejăm frontiera de acte de contrabandă, de crimă organizată, dăm posibilitatea operatorilor economici interni legitimi care respectă legea, creează locuri de muncă, plătesc taxe și impozite, să-și desfășoare activitatea așa cum o spune și constituția pe baza unei economii de piață libere. Are deci multiple semnificații și în același timp multiple consecințe practice: tot ceea ce faceți dumneavoastră de dimineață și până a doua zi dimineața.

Și de aceea aș vrea să subliniez, în al doilea rând al intervenției mele, rezultatele deosebit de bune pe care le-ați înregistrat, cel puțin în ultima perioadă. Sunt convins că și mai înainte, dar în ultima perioadă, când eu m-am uitat mai atent, obligat de fișa postului, să văd ce se întâmplă în acest domeniu, progresul de la an la an a fost remarcabil. Cifrele pe tot ce înseamnă migrație au scăzut în mod semnificativ. Programele pe care le derulați se desfășoară în cele mai bune condițiuni. Fie că vorbim de proiectul pilot cu Serbia, fie că vorbim de proiectul pilot cu Republica Moldova sau cu Ucraina desfășurate cu sprijinul, coordonarea sub egida dacă vreți a Comisiei Europene. Fie că vorbim de planul de acțiuni cu Austria, pe toate sunt progrese. Și nu sunt progrese pentru că le anunț eu că sunt progrese. Sunt progrese pentru că cifrele arată și pentru că recunosc și partenerii noștri la unison. Pe unii i-ați văzut aici pe ecran. Alții, reprezentanta Frontex, a spus-o de aici. Pot să vă spun că și personal am primit aceleași aprecieri din partea unor ambasadori cu care am stat de vorbă recent, mulți ambasadori, din partea colegilor cu care am stat de vorbă recent, nu mai târziu de zilele trecute cu ocazia Consiliul JAI de la Logrones, Spania. Și am stat de vorbă cu mulți miniștri prezenți acolo. Și am stat pe îndelete de vorbă. Din partea comisarului european Johansson cu care, de asemenea, am stat pe îndelete de vorbă. Aș vrea să știți și nu numai să fiți mândri, dar asta să vă dea și mai multă certitudine, siguranță în ceea ce faceți, încredere în voi și autoexigență că toată lumea apreciază rezultatele dumneavoastră. Și din țară și din străinătate. Și partenerii noștri și, uneori, și criticii noștri recunosc că performanța dumneavoastră a crescut. Critici constructive. Dar toată lumea recunoaște că cifrele pe migrație au scăzut, că frontiera este bine protejată și că faceți o treabă foarte bună, că sunteți un corp profesional de elită. Încă o dată, felicitări pentru acest lucru!

Colegii dumneavoastră aici premiați sunt simboluri prin acte de excelență, dar sunt convins că sunteți egalii lor, cu toții. Mă adresez tuturor celor care ne privesc, colegii lor, care acum sunt la datorie pe frontieră.

Sunt convins că acest nivel de excelență poate fi ridicat în același timp. Și aș vrea să transmit un mesaj direct, onest către distinșii ambasadori, prezenți aici în sală. Vă rog să fiți încredințați că nivelul de performanță la care a ajuns Poliția Română de Frontieră va crește. Nu vom face pași înapoi, vom face pași înainte. Și vă rog să transmiteți guvernelor dumneavoastră că luăm în cel mai serios mod problema migrației, care este o problemă europeană, pe care noi o tratăm ca parteneri europeni, serioși, competenți și capabili. Cu rezultate. Că suntem în cel mai înalt grad deschiși cooperării, pentru a discuta toate aspectele care țin de rezolvarea acestei provocări europene.

Și nu o declar eu problemă europeană. Din nou fac apel și evoc discuțiile pe care le-am avut direct cu miniștrii, comisarul, toată lumea înțelege că discutăm de un pachet de provocări, care nu poate fi rezolvat decât împreună, de toate statele membre, în solidaritate și pe picior de egalitate.

Repet și aici ceea ce am spus în plenul Consiliului JAI. Problema migrației este aici pentru multă vreme de aici înainte. Rămâne de văzut dacă noi, statele membre ale Uniunii Europene, vom avea suficientă înțelepciune și suficientă solidaritate s-o abordăm și să rezolvăm împreună problema migrației. Tratându-ne egal și respectându-ne și dându-ne posibilitatea să ne dezvoltăm plenar resursele de rezolvare a problemei migrației. Enclavizarea, separarea țărilor în Uniunea Europeană în abordarea problemei migrației este cea mai sigură cale spre eșec. Și problema migrației oricum nu va pleca de aici.

Deci, concluzia ar fi să continuăm pe același drum, să ne recunoaștem corect unii altora rezultatele, să nu le instrumentalizăm unii împotriva altora, să nu punem interesul național îngust văzut în raport de interesul național al altui stat și să înțelegem că ne vom servi interesele suverane naționale armonizându-ne și ajutându-ne reciproc.

S-a vorbit și astăzi, se vorbește foarte mult, în general, de multă vreme, de Spațiul Schengen. Sunt unul dintre cei care optez să vorbesc cât mai puțin despre asta, dar să ne concentrăm cât mai mult în teren pe ceea ce facem. Cu toate acestea, da, și eu spun, Spațiul Schengen va fi mai puternic și mai funcțional cu România înauntru.

Și nu o spun doar eu și nu o spun superficial, doar din poziția de om politic pasager, aflat la conducerea Ministerului Afacerilor Interne. O spun pe baza unor studii, lecturi pe care le-am făcut aprofundat, în ultima perioadă, asupra acestei problematici, de când sunt însărcinat cu această onoare de a vă conduce vremelnic și o mai spun din nou, evoc colegii din Consiliul JAI. Nu numai în bilaterale, nu numai în întâlniri oficiale atât colegii miniștri, cât și comisarul european, inclusiv în discuții informale care au loc în marja JAI, sunt unanimi în a susține această constatare logică – consolidarea Spațiului Schengen presupune România înăuntru.

Acum, dincolo de această problematică a migrației, există și altele la fel de importante. S-a menționat aici contrabanda, criminalitatea transfrontalieră, ajutorarea ucrainenilor care accesează teritoriul nostru național și care au nevoie de adăpost și l-au găsit. Au nevoie de locuri de muncă și le-au găsit. Au nevoie de un stat prietenos și l-au găsit. Au nevoie de o societate incluzivă, generoasă, solidară și au găsit-o. Au nevoie de școli și grădinițe pentru copii și le-au găsit. Sunt 32.000 de copii ucraineni în grădinițele noastre astăzi și asta înseamnă foarte mult. Pentru viitor, pentru ceea ce înțeleg ucrainenii din această relație consolidată în vremuri de restriște. Aceste lucruri nu se vor uita. Și ceea ce faceți dumneavoastră astăzi pentru ei nu se va uita. Avem evident, multe, multe chestiuni de abordat, de la dotări până la resurse umane, corelarea cu alte instituții. Niciodată nu se termină slujba în serviciul public, în serviciul cetățeanului. Și toate acestea le vom face împreună cu aceeași dedicație pe care ați demonstrat-o, cu aceleași rezultate, cu valorile pe care m-am bucurat să le aud evocate de către inspectorul dumneavoastră general în discursul său, cu profesionalism, cu integritate, cu competență, cu sacrificiu de sine în termeni de timp alocat, de consum intelectual, de consum fizic. Toate aceste valori, toate aceste elemente de conținut al activității dumneavoastră vor construi rezultatul de mâine. Și eu am foarte mare încredere că veți livra, cum se spune mai puțin academic, veți performa, veți demonstra și veți rezolva un obiectiv de interes cu adevărat național, care înseamnă protecția frontierei, protecția cetățeanului și celelalte obiective pe care le știți că le avem în legătură cu problemele mai sus evocate.

Am văzut filmele pe care le-ați prezentat. Sunt nu numai bine făcute, dar au surprins corect activitatea dumneavoastră. Și m-a bucurat să văd oameni tineri, frumoși, entuziaști, sigur pe ei, cărora se vede că le place meseria și aș vrea și astă să rămână un mesaj și pentru dumneavoastră de încredere și pentru prietenii noștri aici de față, pentru noi toți, pentru că dacă nu ne bucurăm de ce facem, dacă nu înțelegem pentru ce facem, dacă nu ne câștigăm propriul respect față de noi înșine, atunci totul nu este decât o activitate de rutină.

Dumneavoastră ați demonstrat că faceți mai mult decât atât. Faceți performanță, faceți pasiune și demonstrați nu numai profesionalism, ci și generozitate. Astea sunt, după părerea mea, ingredientele serviciului public.

Vă mulțumesc pentru că le demonstrați în fiecare zi, vă felicit încă o dată pentru activitatea dumneavoastră și vă doresc din suflet, din inimă, din minte mult, mult succes. Nu uitați, voi fi alături de dumneavoastră, împreună, pe acest drum.

Vă mulțumesc, mult succes, La mulți ani!


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Percheziții ale polițiștilor Capitalei într-un dosar de camătă și șantaj, detalii aici

Întâlnirea ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu jurnaliști germani și austrieci, detalii aici

Bulgaria și România continuă colaborarea activă și eficientă în protejarea frontierelor externe ale UE și în combaterea criminalității transfrontaliere, detalii aici

Discursul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, la începerea lucrărilor la noul sediu al Spitalului de urgență al MAI „Prof. Dr. Dimitrie Gerota”, detalii aici

Sari la conținut