Forumul Salzburg

În semestrul II 2022, România, prin Ministerul Afacerilor Interne, asigură Președinția Forumului Salzburg, mecanism regional de consultări politice şi cooperare multilaterală.

Cel mai important eveniment al Președinției române îl reprezintă Conferința ministerială, organizată de Ministerul Afacerilor Interne în perioada 15-16 noiembrie 2022. Totodată, vor fi organizate grupuri de lucru specializate pe problematici de actualitate în domeniile de interes ale Forumului, precum gestionarea frontierelor externe, cooperarea polițienească, protecția martorilor, precum și gestionarea consecințelor agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

Forumul Salzburg a fost creat în luna iulie 2000 şi reuneşte, în prezent, miniştrii de interne din AustriaBulgariaCehiaCroaţia, PoloniaRomâniaSlovaciaSlovenia și Ungaria.

În luna septembrie 2007, a fost înființat Grupul Prietenilor Forumului Salzburg din Balcanii de Vest din care fac parte Albania, Bosnia şi Herţegovina, Republica Macedonia de Nord, Serbia, Muntenegru, precum și Republica Moldova, având în vedere atenţia aparte pe care Uniunea Europeană o acordă acestei zone din perspectiva unei potenţiale noi extinderi.

Președinția Forumului este preluată prin rotație de către statele membre pentru perioade de câte șase luni.

Miniștrii de interne se întâlnesc bianual în cadrul Conferinței ministeriale a Forumului Salzburg, prilej cu care se adoptă o Declarație comună. Conferința ministerială este în mod tradițional urmată de întâlnirea Grupului Prietenilor Forumului Salzburg din Balcanii de Vest și din Republica Moldova.

 


Alte articole:
Sari la conținut