Întrevederea oficială a domnului Lucian BODE, ministrul Afacerilor Interne, cu E.S. doamna Adelheid FOLIE, ambasadorul Republicii Austria la București

Întrevederea oficială a domnului Lucian BODE, ministrul afacerilor interne, cu E.S. doamna Adelheid FOLIE, ambasadorul Republicii Austria la București, a avut loc marți, 7 decembrie 2021, la sediul MAI.

În cadrul activității a fost evocat nivelul excelent al relațiilor de cooperare româno-austriece în domeniul afacerilor interne atât în plan bilateral, cât și în cadrul formatelor de cooperare regională precum Forumul Salzburg.

Dialogul a fost structurat pe 4 domenii care au vizat gestionarea frontierelor externe ale Uniunii Europene, aspectele de migrație și azil, cooperarea polițienească pentru combaterea criminalității transfrontaliere, respectiv discuțiile la nivel european pe diferite dosare de interes. Totodată, au fost transmise mulțumiri ambasadorului austriac pentru sprijinul acordat de către Austria în contextul situației dificile generate de pandemie.

Părțile au reiterat sprijinul reciproc pentru continuarea dialogului bilateral, inclusiv la nivel european, pe aspecte strategice ce țin de securitatea și stabilitatea europeană, protejarea frontierelor și gestionarea migrației. România deține un rol deosebit de important în contextul celor mai recente evoluții pe linie de migrație și a demonstrat permanent calitatea de Stat Membru de încredere, fapt recunoscut de către partenerii europeni.

Totodată, partea română a reiterat că obiectivul prioritar al României este aderarea la spațiul Schengen și a exprimat aprecierile sale pentru sprijinul Austriei în acest sens. „Vreau să subliniez că ne menținem obiectivul nostru legat de aderarea la spațiul Schengen. România și-a asumat toate obligațiile care decurg din acquis-ul Schengen, fără însă să beneficieze de aceste drepturi. Este necesar să ne fie recunoscut rolul esențial pe care îl avem în arhitectura de securitate a UE”, a declarat ministrul afacerilor interne, domnul Lucian BODE.

La nivelul celor două părți va fi continuat dialogul bilateral consolidat în domeniul afacerilor interne pentru lupta împotriva infracționalității transfrontaliere și migrației ilegale.


Alte articole:
Sari la conținut