Întrevederea oficială a domnului Lucian BODE, ministrul Afacerilor Interne, cu E.S. domnul Peer GEBAUER, ambasadorul Republicii Federale Germania la București

Întrevederea oficială a domnului Lucian BODE, ministrul afacerilor interne, cu E.S. domnul Peer GEBAUER, ambasadorul Republicii Federale Germania la București, a avut loc vineri, 19 noiembrie 2021, la sediul MAI.

În cadrul activității a fost evocat nivelul foarte bun al relațiilor de cooperare româno-germane în domeniul afacerilor interne, precum și perspectivele de consolidare a acestora, care beneficiază de întreaga deschidere la nivelul MAI.

Dialogul a fost structurat pe 3 domenii care au vizat cooperarea polițienească pentru combaterea criminalității transfrontaliere, discuțiile la nivel european pe problematica migrației, respectiv colaborarea în domeniul situațiilor de urgență.

Părțile au reiterat sprijinul reciproc pentru continuarea dialogului bilateral, inclusiv la nivel european, pe aspecte strategice ce țin de securitatea și stabilitatea europeană, respectiv protejarea frontierelor externe ale Uniunii Europene. România deține un rol deosebit de important în contextul celor mai recente evoluții pe linie de migrație și a demonstrat permanent calitatea de Stat Membru de încredere, fapt recunoscut de către partenerii europeni.

Totodată, partea română a reiterat că obiectivul prioritar al României este aderarea la spațiul Schengen.

O atenție particulară a fost acordată cooperării cu partea germană în domeniul situațiilor de urgență, care este deosebit de importantă. Prin acțiunile sale de sprijin, România a demonstrat că este un furnizor solid de protecție civilă la nivel european. Partea română a exprimat aprecierile sale cele mai favorabile pentru sprijinul consistent acordat de partea germană (oferta de 12.700 anticorpi monoclonali, respectiv tratarea în R.F. Germania a unor pacienți români) în contextul situației actuale grave generate de pandemie, care a afectat ambele state.

La nivelul celor două părți va fi continuat dialogul bilateral consolidat în domeniul afacerilor interne, inclusiv prin întrevederi tehnice periodice pe problematica luptei împotriva criminalității transfrontaliere.

 


Alte articole:
Sari la conținut