Manifestări pentru comemorarea a 30 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989

Guvernul României și Ministerul Afacerilor Interne,  în colaborare cu Asociația Geeks For Democracy și Asociația 21 Decembrie, organizează o serie de manifestări în ziua de 22 decembrie 2019 pentru Comemorarea a 30 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989.

 

Astfel, începând cu ora 11:50,  la intrarea în Ministerul Afacerilor Interne, organizatorii vor face declarații de presă.

 

După păstrarea unui moment de reculegere, de la 12:09, oră la care Elena și Nicolae Ceaușescu au decolat cu elicopterul de pe acoperișul clădirii, persoanele interesate vor fi invitate de către ministrul Ion Marcel Vela să viziteze clădirea Ministerului Afacerilor Interne, unde a funcționat Comitetul Central al Partidului Comunist Român, având acces în spații care nu au fost niciodată deschise publicului, pentru a reconstitui drumul spre democrație si libertate din 21 Decembrie 1989.

 

Astfel,  vor putea fi vizitate: arestul fostei Securități,  aflat în subsolul fostului Comitet Central, dar și balconul din care dictatorul Nicolae Ceaușescu s-a adresat pentru ultima dată public.

 

Vizitatorii vor avea ocazia să vadă două expoziții cu documente și fotografii de referință: „Expoziție documentară dedicată Revoluției din Decembrie 1989”, organizată sub egida Arhivelor Naționale, și „Revoluția din Decembrie 1989 – 30 de ani” cu imagini din arhiva Agenției Naționale de Presă Agerpres.

Vizitarea sediului fostului Comitet Central se va putea realiza până la ora 16:00.

 

Pentru buna desfășurare a evenimentului, vizitatorii sunt rugați să țină cont de următoarele:

 

– Accesul se va face pe intrarea principală a clădirii, începând cu ora 12:09;

– Persoanele în vârstă de peste 14 ani trebuie să aibă asupra lor un act de identitate, iar copiii trebuie însoțiți de un adult;

– Vizitarea clădirii se va face în grupuri organizate și cu respectarea unui traseu prestabilit, care include spațiile reprezentative;

– Ca măsură de siguranță și pentru facilitarea accesului, vizitatorii sunt rugați să nu aibă asupra lor bagaje voluminoase;

– Având în vedere caracterul public al evenimentului, presa și vizitatorii vor putea face fotografii și înregistrări video din interiorul clădirii.

 

Între jurul orei 18:00, în fața sediului Ministerului Afacerilor Interne, vor fi proiectate imagini inedite din perioada 1945-1989, precum și imagini din zilele Revoluției din Decembrie 1989.

 

Se va face apelul solemn prin rostirea numelor Eroilor martiri căzuți în Decembrie 1989.


Alte articole:
Sari la conținut