Măsuri de intensificare a controalelor efectuate de efective ale MAI și alte instituții responsabile, privind respectarea regulilor și restricțiilor stabilite pentru limitarea evoluției îmbolnăvirilor cu COVID-19

În perioada 19 – 25 martie 2021, au fost desfășurate peste 10.500 de acțiuni punctuale, ce au vizat, în special, verificări la obiectivele supuse restricțiilor și zonele cu risc epidemiologic ridicat. Astfel, au fost verificați peste 34.000 de operatori economici, aproximativ 1.300 de operatori transport persoane, aproape 67.000 de locații de interes, dintre care aproximativ 27.000 de restaurante, terase, fast food-uri, precum și peste 610.000 de persoane.

La aceste activități, au participat, la nivel național, în medie zilnică, aproximativ 17.500 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, personal din cadrul structurilor pentru situații de urgență, precum și polițiști locali, reprezentanți A.N.S.V.S.A., A.N.P.C., ai Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, reprezentanți din partea autorităților publice locale.

Ca urmare a abaterilor constatate în urma acestor controale, au fost aplicate, în total, aproape 45.000 de sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 9.067.000 de lei. Cele mai multe au vizat nepurtarea măștii de protecție; nerespectarea de către agenții economici, instituții publice, persoane fizice a măsurilor privind organizarea sau participarea la evenimente publice sau private; transport persoane; organizarea programului de lucru; restricții privind deplasarea/libera circulație.

De asemenea, în perioada de referință, personalul structurilor MAI a întocmit 23 dosare penale în care se efectuează cercetări față de săvârșirea infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor.
În perioada 19 – 25.03.2021, la linia telefonică TEL VERDE, au fost primite 75 de apeluri telefonice, care au fost direcționate pentru verificări la nivelul municipiului București și a 22 județe.
Efectivele Ministerului Afacerilor Interne se vor afla în continuare la datorie pentru a verifica modul în care sunt respectate măsurile legale stabilite la nivel național pentru prevenirea și combaterea răspândirii îmbolnăvirilor provocate de virusul Sars-CoV-2.

Reamintim necesitatea respectării măsurile de protecție sanitară: spălarea sau dezinfectarea frecventă a mâinilor, purtarea corectă a măștii de protecție, păstrarea distanțării fizice de alte persoane, evitarea locurilor aglomerate.

Totodată, solicităm tuturor cetățenilor să se informeze din surse sigure cu privire la noile reguli ce vor intra în vigoare și să dea dovadă de o conduită responsabilă.


Alte articole:
Sari la conținut