Mesajul Ministrului Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode, cu ocazia Anului Nou

În mod firesc, finalul de an este pentru fiecare dintre noi un moment de reflecție, de introspecție, în care analizăm cu atenție evenimentele importante, lucrurile care au mers bine, dar și modul în care ne-am raportat la provocările întâmpinate, atunci când eforturile noastre nu au produs rezultatele așteptate.

Anul care se încheie a fost unul complicat, marcat de momente dificile și de încercări care au afectat în profunzime normalitatea și care ne-au pus în fața unei realități dificile.

➡️ Anul 2022 pentru structurile MAI a însemnat gestionarea efectelor unui conflict militar la granițele țării noastre, la granițele Uniunii Europene, care a generat cea mai mare criză umanitară si de securitate de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Conflictul armat declanșat de Federația Rusă în Ucraina a cauzat cea mai mare deplasare de populație din lume, iar România a fost în prima linie, fiind printre primele țări care au sărit în ajutorul celor aproximativ 3,2 mil de ucraineni care au tranzitat țara noastră de la debutul conflictului armat, oferindu-le protecție și asistență, indiferent dacă au ales să rămână în România sau să-și continue drumul.

➡️ Anul 2022 a însemnat protejarea frontierelor externe ale Uniunii Europene, gestionarea migrației, gestionarea eficientă a tranzitului masiv de mărfuri, în condițiile unei creșteri cu peste 80% a traficului automarfarelor prin punctele de frontieră de la granița cu Ucraina.

➡️ Anul 2022 a însemnat solidaritate, care s-a manifestat nu doar cu ocazia războiului din Ucraina, ci s-a materializat în sprijinul pe care țara noastră l-a acordat și în acest an altor state, în lupta cu incendiile de vegetație, răspunzând apelurilor formulate prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

➡️ Anul 2022 a fost anul în care România a dovedit că îndeplinește toate condițiile tehnice pentru aderarea la Spațiul Schengen. Am avut două misiuni tehnice voluntare de evaluare cu rezultate pozitive care au confirmat faptul că autoritățile române implementează în mod corespunzător acquis-ul Schengen. Niciun veto nu ne ia aceste realizări!

➡️ Anul 2022 a adus României  un succes de etapă prin recunoașterea eforturilor de prevenire și combatere a traficului de persoane. Raportul anual privind Traficul de Persoane la nivel mondial (TIP Report 2022), elaborat de Departamentul de Stat al SUA a plasat România în Grupa a 2-a, țara noastră fiind astfel scoasă de pe lista de supraveghere.

➡️ Anul 2022 a adus o consolidare a eforturilor noastre în lupta cu infracționalitatea sub toate formele ei, prin derularea a peste 1200 de acțiuni de amploare pentru combaterea criminalității grave și organizate, peste 10.000 de percheziții domiciliare, fiind dispuse măsuri preventive față de aproximativ 2.600 de persoane și măsuri asigurătorii în valoare de peste 220 milioane de lei.

➡️ Anul 2022 a însemnat continuarea și  demararea unor proiecte de impact care fac viața oamenilor mai sigură și mai ușoară (operaționalizarea sistemului informatic de monitorizare electronică, sistemul e-SIGUR de gestionare a traficului rutier, Cartea electronică de identitate etc).

➡️ Anul 2022 a fost anul investițiilor în siguranța românilor, toate structurile MAI derulând proiecte importante de investiții menite să crească capacitatea operațională si să contribuie la modernizarea instituțională.

Le mulțumesc tuturor angajaților Ministerului Afacerilor Interne pentru efortul pe care l-au depus în acest an și, în mod special, polițiștilor, jandarmilor, pompierilor, polițiștilor de frontieră și lucrătorilor celorlalte structuri ale ministerului care, în aceste zile, sunt la datorie pentru ca românii să petreacă sărbătorile în siguranță. Știu că nu este ușor să fii departe de familie la cumpăna dintre ani și, tocmai de aceea, efortul lor trebuie să fie apreciat de noi toți.

Le mulțumesc, totodată, partenerilor noștri instituționali interni și internaționali, Guvernului României și celorlalte instituții ale statului și cetățenilor care ne-au sprijinit inițiativele, astfel încât să fim aproape de comunități și de oameni.

Anul 2023 ne va pune cu siguranță în fața unor noi provocări, dar am încredere că experiența acumulată și lecțiile învățate ne vor da forța necesară pentru a duce la îndeplinire toate proiectele importante pentru țară.

Structurile MAI vor fi și pe parcursul anului 2023 alături de oameni, fiind principala instituție la care cetățenii apelează atunci când identifică o problemă.

Vom fi în continuare furnizori de securitate, siguranță și servicii publice de calitate.

Vă doresc ca anul 2023 să fie mai bun, să-l întâmpinăm cu încredere și cu determinarea de a construi împreună  viitorul acestei țări așa cum ni–l dorim pentru copiii noștri!

Un An Nou fericit, tuturor! La mulți ani!


Alte articole:
Sari la conținut