Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu – Ce înseamnă aderarea la Schengen naval și aerian

 

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, la DC News TV
Moderator: Bogdan Chirieac

 

Invitat în studio: Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne

 

Moderator Bogdan Chirieac:
Spuneți-ne despre Schengen. Ce înseamnă Air – Schengen, Sea – Schengen? Ce s-a întâmplat, e de rău, e de bine?

 

Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu:
Până acum sunt mai multe fațete ale acestui subiect. Pentru mine, cel mai important lucru, e o viziune personală, e faptul că noi am dobândit un alt statut. Suntem statut de țară membră Schengen.

 

Moderator Bogdan Chirieac:
Deci stați puțin, că asta e important. România acum are statut de țară membră Schengen?

 

Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu:
Da. Votăm în problemele Schengen, ne spunem părerea acolo, avem ștampila Schengen, trebuie să schimbăm toate ștampilele la frontieră, vor fi un anumit tip de ștampile, avem ștampilele Schengen. O să spuneți că nu înseamnă nimic.

 

Moderator Bogdan Chirieac:
Ba da, înseamnă foarte mult.

 

Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu:

Înseamnă, pentru că din acest statut nu te mai poate scoate nimeni decât dacă vrei tu. Dacă îți faci treaba și performezi, nimeni nu mai poate în acest moment să spună: nu mai ești membru în Schengen, ceea ce e important, e important ca profil de țară, e important că s-a marcat un pas înainte.

Deci a fost o acțiune concertată a mai multor instituții din acest stat, a mai multor actori politici și administrativi relevanți, care împreună, armonizat, și-au stabilit un obiectiv și l-au atins. Acest lucru, într-un context atât de complicat, pe care-l putem discuta, cred că e important să discutăm, în sine reprezintă un plus, în sine reprezintă un câștig. Deci simplul fapt că am trecut de la un statut la altul, cred că din punct de vedere politic, acest lucru este cel mai relevant. Cum din punct de vedere practic, eu sunt de acord, nu este un triumf senzațional, nici nu am luat lucrurile în acest fel, nici nu doresc să le prezint în acest fel, nu am văzut acest dosar decât ca pe o sarcină de serviciu, așa o văd și acum, în continuare, pentru că ea continuă. Nu doresc să o instrumentalizez politic în niciun fel, nici în plan personal, nici în plan, eu știu, instituțional, ci pur și simplu, ceea ce îmi doresc în acest moment, dincolo de continuarea cu succes a operațiunii, ceea ce îmi doresc este să înțelegem corect și deplin acest subiect.

 

Moderator Bogdan Chirieac:
Asta încercăm să facem acum.

 

Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu:
Pentru că el nu a fost înțeles decât, nu știu, parțial să spun așa, că tot vorbim de un Schengen parțial.

 

Moderator Bogdan Chirieac:
Spuneți-mi cum de și-a modificat Austria punctul de vedere?

 

Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu:
Au fost mai multe fronturi pe care s-a lucrat. O iau în ordine ierarhică, spunând de la bun început că fiecare acțiune, pe fiecare front, a avut importanța ei. Pentru că nu se poate reuși doar printr-o singură acțiune de tip, eu știu, individual sau de tip comando diplomatic, între ghilimele, și a fost un front concertat, a fost președintele pe linia sa, primul ministru pe linia sa, ministrul de Externe pe linia sa, ministrul de Interne pe linia sa și fiecare în dreptul lui a făcut ce era de făcut, comunicând exact când a trebuit, armonizându-ne acțiunile și intensificându-le în ultima perioadă. Pot să spun că în ultimele zile, dinainte de Crăciun, a fost o pauză de Crăciun, de ziua de Crăciun și o zi după, și în Ajun de Crăciun am lucrat, a fost pauza de Crăciun, ziua de după, după care s-a reluat imediat până cu o zi înainte de Anul Nou, aceste comunicări au fost zilnic, uneori de la oră la oră, între președinte, premier, cei 2 miniștri, de Interne și Externe. S-a lucrat în foc continuu și fiecare a știut ce face celălalt, nimic nu s-a făcut la întâmplare, nici măcar un telefon poate nu s-a dat fără a se verifica dacă nu s-a mai dat de altcineva, dacă trebuie acolo sau în altă parte, dacă trebuie în acel moment sau puțin mai târziu. Și așa s-a reușit, dacă vreți. Acum, e adevărat că nu a fost o schimbare de la o zi la alta.

 

Moderator Bogdan Chirieac:
Să știți că o parte a presei internaționale, de pildă RFI, dădea ca sigur faptul că nu s-a întâmplat nimic și că nu se va schimba nimic. Erau și oameni politici din România, de la Bruxelles, europarlamentari, care spuneau același lucru.

 

Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu:
Eu cred că în lunile următoare românii vor vedea până la urmă dacă s-a schimbat sau nu ceva, atunci când vor călători pe calea aerului, în principal, mai rar probabil pe cale maritimă.

 

Moderator Bogdan Chirieac:
Dar totuși Austria a anunțat că și-a dat acordul în ultima zi a anului trecut…

 

Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu:
Da, dar nu s-a dat de la o zi la alta. Adică aceste semne au existat, comunicările au existat. Primele semne le-am avut, dacă vreți, eu personal, pe frontul meu, poate alții le-au avut mai devreme, nu știu, dar eu, pe frontul meu, să spun așa, pe linia mea de lucru, ca să mă exprim mai pacifist, încă din octombrie am avut semnale că putem disloca poziția. Adică putem convinge, pentru că Austria, o spun încă o dată, nu e o țară care să fie presată, e o țară care poate fi convinsă cu argumente. Și am avut primele semnale că aceste argumente încep să producă, hai să spunem, reflecții. Ce ar fi dacă? Ce s-ar întâmpla dacă? Care ar fi impactul pe noi? Pentru că, la urma urmei, fiecare țară își face propriile socoteli când ia o astfel de decizie.
Și eu cred că nu peste mult timp va veni ziua în care România o să-și facă și ea propriile socoteli când, în calitate de membru deplin al Schengen-ului, cu toate frontierele în Schengen, își va pune problema să ia o decizie politică, dacă să voteze pentru sau contra intrării unui nou membru în clubul Schengen. Și atunci vom analiza din perspectiva interesului nostru de securitate internă, nu numai din perspectiva intereselor europene.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Persoane depistate cu ședere ilegală, în ultima săptămână de către polițiștii de imigrări. Detalii aici

Față de bărbatul în vârstă de 35 de ani, bănuit de comiterea agresiunii în stația de tramvai, a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore. Detalii aici

Pentru protejarea cetățenilor, efectivele MAI au intervenit la 5.566 de evenimente

În ultimele 24 de ore, 29.712 verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale.

Au fost scoși din trafic, reprezentând un potențial pericol pentru ceilalți participanți, 761 de conducători auto.

6 aeronave au fost ridicate de la sol în ultimele 24 de ore

Sari la conținut