Astăzi, elevii și profesorii se reîntorc la clasă pentru noul an școlar.
Pentru pregătirea acestui moment, Ministerul Afacerilor Interne a lansat, încă de anul trecut, Programul „Siguranță în Școli”. În cadrul acestuia, am acționat pentru prevenirea și combaterea violenței în unitățile de învățământ, a traficului și a consumului de droguri. Am invitat în cadrul acestui program mai multe ministere, care ni s-au alăturat: în primul rând Ministerele Educației și Sănătății, dar și Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, precum și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Culturii și Dezvoltării.
În cadrul programului, aproximativ 18.100 de unități de învățământ preuniversitar au beneficiat și beneficiază de măsuri de siguranță publică.
Astăzi, cu ocazia începutului de an școlar, 26.000 de efective MAI sunt implicate în menținerea ordinii și siguranței publice. Dintre acestea, 8.000 sunt dedicate, exclusiv, unităților de învățământ, fiind sprijinite de peste 3.600 de mijloace tehnice.
Au fost dispuse măsuri suplimentare pentru adaptarea patrulelor în proximitatea unităților de învățământ. Aceste patrule vor asigura ordinea în timpul sosirii și plecării elevilor și vor contribui la organizarea activităților rutiere în zonele adiacente.
Anul acesta, MAI a lansat Programul „Vocea ta e soluția”, o platformă de comunicare și cooperare a Poliției Române cu asociațiile de elevi, părinți și profesori. Acțiunile noastre sunt prompte și eficiente în combaterea violenței, traficului și consumului de droguri în școli.
De asemenea, MAI continuă ofensiva împotriva traficului și consumului de droguri, lansată în iunie 2024. Am alocat sute de milioane de lei prin Programul Foaia de Parcurs AntiDrog. Au fost alocate sute de posturi pentru structurile antidrog și am continuat investițiile în tehnică specifică. Am lansat sute de operațiuni care au dus la destructurarea a zeci de rețele de traficanți și la confiscarea unor cantități mari de droguri de toate tipurile, precum și la desființarea culturilor ilegale.
Recent, s-a încheiat și programul „Litoral 2024”, în care MAI a acționat, în medie zilnică, cu peste 1.419 de polițiști, jandarmi, pompieri salvatori și specialiști din cadrul Agenției Naționale Antidrog și Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane. Acest program a fost desfășurat pentru siguranța milioanelor de turiști care și-au petrecut vacanța pe litoral, dar și pentru siguranța locuitorilor județului Constanța.
În cadrul programului „Litoral 2024”, au fost desfășurate peste 21.000 de intervenții ale Poliției și Jandarmeriei. Acestea au inclus organizarea și fluidizarea traficului, patrulări, asigurarea siguranței la festivaluri și adunări publice, precum și intervenții judiciare pentru depistarea și prinderea infractorilor. De asemenea, s-au efectuat intervenții pentru prevenirea incendiilor și stingerea a aproximativ 650 de incendii.
Analiza și bilanțul activității „Litoral 2024” au indicat că programul s-a desfășurat cu succes. Pe baza datelor statistice și a rapoartelor structurilor, precum și a analizei manageriale operative din centrala MAI, doresc să felicit și să mulțumesc tuturor angajaților MAI care au participat la acest program.
În final, reiau instrucțiunea pentru toți șefii de structuri, mari sau mici, de la secretari de stat și șefi de armă, până la fiecare șef de compartiment și structură din teritoriu: Este esențial să crească nivelul de pregătire profesională și integritate în toate colectivele MAI! Să acționeze procedural și eficient, respectând drepturile și libertățile cetățenești, utilizând tehnica din dotare și cooperând interdepartamental și interarme! Succes!