Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a participat, marți, 20 iulie a.c., la ședința condusă de premierul României, Florin Cîțu, referitoare la situația înregistrată în județele afectate de fenomenelor hidro-meteorologice periculoase.

La ședința, care s-a desfășurat în sistem videoconferință, au participat prefecții, șefii structurilor centrale și teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, precum și reprezentanți ai ANM și INHGA.

În cadrul ședinței au fost discutate măsurile necesare pentru limitarea efectelor fenomenelor severe din ultimele zile.
Regăsiți mai jos, intervenția ministrului afacerilor interne, Lucian Bode.

”Am asistat în ultimele zile la o intensificare și extindere a fenomenelor meteo extreme, provocate de ploile abundente, care au afectat mai bine de jumătate din țară, aprox. 30 de județe aflându-se sub avertizări de cod galben, portocaliu sau roșu.
Dinamica fenomenelor este în continuă evoluție și reclamă reacții rapide, eficiente, resurse corect dimensionate și o mobilizare exemplară pentru a putea interveni cât mai repede în sprijinul comunităților grav afectate.

Protejarea vieții oamenilor și a bunurilor acestora reprezintă prioritatea noastră absolută în astfel de situații de grea încercare pentru multe comunități.

Vă cer să fiți implicați total în gestionarea situației, în coordonarea acțiunilor de intervenție având în vedere că pericolul nu a trecut: avem și pentru următoarele cel puțin 24 de ore avertizări de vreme severă în mai multe zone din țară, ceea ce reclamă o mobilizare susținută din parte structurilor cu atribuții la nivelul județelor vizate.

Cetățenii se bazează pe noi și trebuie să fim capabili să îi ajutăm la nevoie.
Vă solicit să vă asigurați că există spații de cazare și relocare temporară pentru cazul în care se impune evacuarea unor persoane și să fiți conectați în permanență la realitățile din teren.

Luați măsurile care se impun. Aceste măsuri nu se iau din birou, ci de pe teren, de la fața locului!
Sunt situații critice în care reacția dumneavoastră trebuie să fie bine planificată, coordonată și racordată la realități, de aceea fiți primii care cunoașteți ceea ce se întâmplă în zona dumneavoastră administrativă.

Este vital să mențineți același nivel de mobilizare și implicare până ce situația hidro-meteorologică revine la normal și nu mai este niciun pericol pentru cetățeni.

Activitatea dumneavoastră este atent monitorizată și evaluată și nu uitați că ați fost învestiți mai întâi de toate cu o responsabilitate și mai apoi cu o funcție!
Aveți obligația să răspundeți cu profesionalism și în mod eficient provocărilor oricât de dificile ar fi acestea, pe măsura acestei responsabilități.

Domnule prim-ministru, vreau să le mulțumesc tuturor celor implicați în acest efort de echipă, tuturor efectivelor care au intervenit în ultimele zile în sprijinul populației afectate de aceste precipitații abundente.
Așa cum a spus și domnul prim-ministru, Guvernul României este aproape de toți cei care au avut de suferit de pe urma acestor calamități naturale, prin acordarea de ajutoare materiale, asigurate în regim de urgență, în aceste momente fiind în pregătire și acordarea celor financiare.

Solidaritatea în aceste clipe este o datorie față de toți cei care au avut de suferit.
Vreau să vă asigur că pentru structurile Ministerului Afacerilor Interne, intervențiile în sprijinul celor afectați au fost și rămân o prioritate.
Ați prezentat domnule prim-ministru o situație de la DSU care se referă la intervalul 7.00 – 16.30 pentru ziua de astăzi. În intervalul 15 iulie ora 7.00 – 10 iulie 16.30 au fost înregistrate efecte în 80 de localități din 20 de județe. S-a intervenit pentru evacuarea apei în 192 de case, iar în acest moment sunt evacuate 181 de persoane din județele Alba și Prahova.
Din păcate am avut și două decese la Satu Mare și, respectiv, Iași.

La momentul acesta sunt intervenții în desfășurare pentru înlăturarea efectelor fenomenelor hidro-meteorologice în localități din mai multe județe printre care Alba, Argeș, Botoșani, Prahova, Neamț.

Traficul rutier este blocat pe un drum județean din Dâmbovița și restricționat pe două drumuri naționale din Alba.”


Alte articole:
Sari la conținut