Ministrul Carmen Dan a prezentat prioritățile României în domeniul afaceri interne, membrilor comisiei LIBE

Ministrul Carmen Dan a prezentat prioritățile Președinției României la Consiliul UE în domeniul afacerilor interne, membrilor Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne din Parlamentul European

Ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, a prezentat astăzi, 23 ianuarie 2019, în Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) din Parlamentul European, prioritățile României în domeniile pe care le coordonează pe perioada deținerii președinției la Consiliul Uniunii Europene.

”Uniunea se confruntă în prezent cu diverse provocări, atât interne, cât și externe, precum procesul de retragere a Marii Britanii din Uniune, migrația și securitatea în vecinătatea sa imediată și dincolo de continentul european. De aceea, calea pe care o propunem și pe care dorim să o urmărim cu consecvență este mai multă unitate și coeziune. Cetățenii europeni trebuie să rămână în centrul proiectului european! Doar astfel, vom reuși ca valorile familiei noastre europene să fie menținute și promovate”, a subliniat ministrul Carmen Dan în deschiderea discuțiilor pe domeniul afaceri interne.

Carmen Dan a vorbit și despre obiectivul Președinției române de a consolida cooperarea autorităților pentru a combate amenințarea teroristă și radicalizarea, atât online, cât şi offline. În context, a declarat că în domeniul combaterii radicalizării trebuie identificate soluţii pentru prevenirea şi gestionarea adecvată a cauzelor și nu doar a efectelor.

Oficialul român a prezentat, de asemenea, două inițiative ale Președinției României la Consiliul UE în domeniul afacerilor interne. Prima privește dezvoltarea activității polițienești bazate pe tehnologia, mobilitatea și analiza informației, iar cea de-a doua urmărește consolidarea cooperării polițienești și adaptarea acesteia la particularitățile multiculturale ale comunităților formate la nivelul statelor membre din cetățeni ai altor țări.

În ceea ce privește gestionarea frontierelor externe și funcționarea spațiului Schengen, PRES RO va depune eforturi pentru a găsi soluții în vederea avansării negocierilor cu privire la consolidarea mandatului Agenției Europene pentru Poliţia de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex).

În domeniul migraţiei, Președinția română va continua discuțiile pentru identificarea unor soluții cu privire la Sistemul european de azil și politica de returnare a imigranților ilegali. Totodată, se vor depune eforturi pentru ajungerea la un acord politic privind ofițerii de legătură în materie de imigrație pentru a începe faza de trialog.

În ceea ce privește politica privind vizele, Președinția română va continua activitatea în vederea finalizării negocierilor privind Codul comunitar al vizelor, precum și avansarea discuțiilor asupra regulamentului care vizează actualizarea Sistemului de Informații privind Vizele. În plus, vor fi stimulate discuțiile din cadrul Consiliului UE cu privire la posibilele măsuri care vizează asigurarea unei formări uniforme a personalului competent în ceea ce privește politica comună a UE în materie de vize.

Interoperabilitatea și implementarea sistemelor informatice dezvoltate la nivelul UE sunt alte două subiecte importante pe agenda acestui semestru.

În domeniul protecţiei civile, Președinția română va sprijini finalizarea lucrărilor legate de Mecanismul de protecție civilă al Uniunii, punând accent pe acțiunile de pregătire necesare ale UE și ale statelor membre, în mod colectiv, pentru a putea răspunde unor situații de urgență complexe, care au o probabilitate scăzută de a se produce, dar pot avea un impact major asupra societății noastre din ce în ce mai conectate.

* * * 

În contextul pregătirii întâlnirii cu membrii Comisiei LIBE, ministrul Carmen Dan a avut o serie de întrevederi în ultima săptămână cu Claude Moraes, președintele Comisiei LIBE, Cecilia Wikstrom, preşedintele Conferinţei Preşedinţilor de Comisii și raportor al Parlamentului European pentru reforma Regulamentului Dublin, și cu Birgit Sippel, membru al Parlamentului European și raportor pentru pachetul legislativ privind probele electronice.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Persoane depistate cu ședere ilegală, în ultima săptămână de către polițiștii de imigrări. Detalii aici

Față de bărbatul în vârstă de 35 de ani, bănuit de comiterea agresiunii în stația de tramvai, a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore. Detalii aici

Pentru protejarea cetățenilor, efectivele MAI au intervenit la 5.566 de evenimente

În ultimele 24 de ore, 29.712 verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale.

Au fost scoși din trafic, reprezentând un potențial pericol pentru ceilalți participanți, 761 de conducători auto.

6 aeronave au fost ridicate de la sol în ultimele 24 de ore

Sari la conținut