La data de 20 martie 2024, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 11 Poliție au pus în executare un mandat de percheziție domiciliară, în județul Ilfov, într-un dosar penal în care sunt efectuate cercetări privind săvârșirea infracțiunilor de furt, acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, prejudiciul fiind de aproximativ 5.000 de lei.
Cercetările au fost declanșate la data de 13 ianuarie 2024, când Secția 11 Poliție a fost sesizată, prin sistem 112, de către o tânără, în vârstă de 28 de ani, cu privire la faptul că, în aceeași zi, în jurul orei 20.00, un bărbat pe care l-ar fi cunoscut în luna decembrie 2023, prin intermediul unei aplicații online, i-ar fi sustras mai multe bunuri, din locuința situată în Sectorul 3.
Astfel, din investigațiile desfășurate, s-a stabilit că tânăra s-ar fi întâlnit cu bărbatul în cauză la adresa ei de domiciliu. La data menționată, în timp ce se afla în locuința victimei, profitând de neatenția ei, bărbatul i-ar fi sustras mai multe bijuterii, telefonul mobil, portofelul ce conținea bani, actele de identitate și carduri bancare.
Totodată, la scurt timp după comiterea faptei, în jurul orei 20.30, de pe un card bancar sustras de bărbat, ar fi fost efectuate mai multe tranzacții, fără consimțământul acesteia.
În urma activităților specifice a fost identificat un bărbat, în vârstă de 32 de ani, bănuit de comiterea faptelor.
În vederea probării activității infracționale a bănuitului, la data de 20 martie 2024, a fost pus în executare un mandat de percheziție domiciliară, fiind identificate și ridicate mai multe bunuri de interes în cauză, printre care și cardurile bancare pe care bănuitul le-ar fi sustras.
De asemenea, a fost identificat și telefonul mobil, pe care bărbatul l-ar fi valorificat la o societate, în regim de amanet.
Bunul a fost recuperat de către polițiști.
Bărbatul a fost depistat și condus la audieri, iar în baza probatoriului administrat, cel în cauză a fost reținut pentru 24 de ore. Ulterior, față de acesta a fost dispusă măsura arestului preventiv pentru 30 de zile.
Cercetările sunt continuate de către Secția 11 Poliție, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt, acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.
Facem precizarea că efectuarea percheziţiei domiciliare este o etapă în cadrul procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, ce are drept scop administrarea probatoriului necesar soluţionării cauzei, care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.