În această dimineață, structurile Poliției Române desfășoară 122 de percheziții în dosare privind combaterea unor infracțiuni grave, precum contrabandă cu țigarete, materiale explozive, spălare a banilor, abuz de încredere.
Menționăm, spre exemplu, acțiunea polițiștilor Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și ai Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Arad, care împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timișoara, pun în aplicare 79 de mandate de percheziție domiciliară.
Activitățile se desfășoară în județele Arad, Suceava, Dolj, Călărași, Sibiu, Iași, Teleorman, Mehedinți, Timiș, Brașov, Covasna, Argeș, Ilfov, Constanța și în municipiul București, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracționale organizate autohtone, dar cu ramificații transfrontaliere în Cehia, Bulgaria și Ucraina, constituite în scopul săvârșirii infracțiunilor de contrabandă cu țigarete, produse accizabile (tutun), materiale explozive (pirotehnice) și spălare a banilor.
Tot în această dimineață, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Mureș, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș, au efectuat 19 percheziții domiciliare, în județele Mureș, Hunedoara, Bihor și Ilfov, într-o cauză penală privind săvârșirea infracțiunii de abuz de încredere.
Din cercetări a reieșit că, din cursul anului 2023 și până în prezent, o societate comercială din județul Mureș, având ca obiect de activitate transportul rutier de mărfuri, nu ar mai fi achitat ratele contractelor de leasing încheiate cu mai multe societăți.
Angajații Ministerului Afacerilor Interne au intervenit, în ultimele 24 de ore, la 3.933 de evenimente dintre care 2.390 circumscrise menținerii ordinii publice și 1.543 de situații de urgență. Prioritățile angajaților aflați la datorie au fost, în continuare, prevenirea și combaterea faptelor ilegale, supravegherea și controlul frontierei de stat și acordarea asistenței medicale de urgență.
Echipajele de ordine publică au prins în flagrant 168 de autori de infracțiuni, care au săvârșit 175 de fapte penale, iar pentru 102 persoane s-au dispus măsuri preventive.
Totodată, au fost depistate 31 de persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale.
Dintre cele 897 de posibile infracțiuni semnalate la nivelul structurilor de poliție, 19,7% au fost sesizări din oficiu.
De asemenea, polițiștii rutieri au avut în atenție identificarea conducătorilor auto care pot pune în pericol siguranța traficului rutier. Ca urmare a acțiunilor desfășurate, polițiștii rutieri au retras 268 de certificate de înmatriculare și au reținute 513 permise de conducere, dintre care 36 pentru consum de alcool și 7 pentru consum de droguri sau alte substanțe interzise.
În intervalul menționat, polițiștii și jandarmii au constatat 7.163 de contravenții pentru care au aplicat amenzi în valoare de peste 2,6 milioane de lei. La rândul lor, pompierii au efectuat 134 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență, fiind identificate 33 de obiective care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu. Au fost aplicate 557 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 931.500 lei.
Dintre misiunile pompierilor, 1.319 au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență, 50 pentru stingerea de incendii și 4 pentru descarcerare. Pe parcursul intervențiilor pompierilor a fost salvate 6 persoane.
În ultimele 24 de ore, piloții Inspectoratului General de Aviație au efectuat 13 misiuni aero-medicale, fiind salvate 12 persoane.
În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, au intrat în țară 22.774 de mijloace de transport și 82.731 de persoane, dintre care 8.098 de cetățeni ucraineni.
Niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră, în ultimele 24 de ore. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.462 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.
Totodată, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 156.266 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 130 fiind acordate în ultimele 24 de ore.
La acest moment, gradul de ocupare a centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 26,1 %.