Peste 230 de percheziții în dosare penale privind săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, trafic de minori, trafic de droguri și criminalitate informatică

Structurile Poliției Române, sub coordonarea D.I.I.C.O.T., desfășoară o amplă operațiune în cadrul căreia sunt puse în executare peste 230 de mandate de percheziție domiciliară și 223 de mandate de aducere.

Astfel, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și ai structurilor teritoriale de combatere a criminalității organizate, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. și cu sprijinul Jandarmeriei Române, efectuează peste 40 de acțiuni operative, pentru probarea activității infracționale și destructurarea grupurilor infracționale specializate în comiterea infracțiunilor de trafic de persoane, trafic de minori, trafic de droguri și criminalitate informatică.

Activitățile beneficiază de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale și Unității Centrale de Analiză a Informațiilor din Poliția Română și de sprijinul serviciilor pentru acțiuni speciale, din cadrul inspectoratelor de poliție județene.

Sunt desfășurate 23 de acțiuni operative pe linia combaterii traficului de droguri, fiind puse în executare 151 de mandate de percheziție domiciliară. De asemenea, polițiștii și procurorii efectuează 12 acțiuni operative pe linia combaterii traficului de persoane și minori, fiind puse în executare 71 de mandate de percheziție domiciliară.

Perchezițiile au scopul de a obține probe despre activitatea ilegală a grupurilor de criminalitate organizată, pentru tragerea lor la răspundere penală a persoanelor implicate, precum și identificarea bunurilor susceptibile de a fi confiscate sau destinate recuperării prejudiciilor.

Acțiunea face parte dintr-o serie de inițiative similare, desfășurate la nivelul Poliției Române și D.I.I.C.O.T., începând cu anul 2018 și relevă preocuparea structurilor specializate în combaterea criminalității organizate de a investiga în mod constant activitatea infracțională a grupurilor criminale organizate, care activează pe teritoriul național sau având componentă transnațională, dar și alte fapte grave, asociate criminalității organizate.

În ultimele 24 de ore, principalele misiuni ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne au fost prevenirea și combaterea faptelor ilegale, menținerea ordinii și liniștii publice, supravegherea și controlul frontierei de stat și acordarea asistenței medicale de urgență.

Astfel, angajații MAI au intervenit în cazul a 5.080 de evenimente, 2.912 fiind circumscrise menținerii ordinii publice, iar 2.168 situațiilor de urgență.

La nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 926 posibile infracțiuni, aproximativ 22% dintre acestea fiind sesizări din oficiu. Totodată, echipajele de ordine publică au prins în flagrant 183 de autori de infracțiuni, care au săvârșit 192 de fapte penale și au depistat 20 de persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale.

În aceeași perioadă, pentru 71 de persoane au fost dispuse măsuri preventive.

În cadrul acțiunilor specifice, polițiștii rutieri au reținut 618 permise de conducere, dintre care 52 pentru consum de alcool și 9 pentru consum de droguri sau alte substanțe interzise. Totodată, au fost retrase 381 de certificate de înmatriculare.

Tot ieri, polițiștii și jandarmii au constatat 11.029 de contravenții pentru care au aplicat amenzi în valoare de peste 3,5 milioane de lei. La rândul lor, pompierii au efectuat 125 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență, fiind identificate 23 de obiective care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu.

Au fost aplicate 398 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 614.500 de lei.

Dintre misiunile pompierilor, 1.154 au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență, 246 pentru stingerea de incendii și 10 pentru descarcerare. Pe parcursul intervențiilor pompierilor au fost salvate 7 persoane.

La rândul lor, polițiștii au salvat o persoană aflată în pericol de înec, iar jandarmii au salvat o persoană cu intenții suicidale.

Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 14 misiuni aero-medicale, fiind astfel salvate 12 persoane.

În ultimele 24 de ore, niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.464 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

Totodată, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 157.079 permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 142 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

La acest moment, gradul de ocupare a centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 24,5 %.

În data de 02.04.2024, polițiștii de frontieră au efectuat formalitățile de control (atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire) pentru aproximativ 127.000 de persoane, cetățeni români și străini, și peste 51.000 de mijloace de transport care au tranzitat punctele de frontieră de la nivelul întregii țări. Pe sensul de intrare în România, prin punctele de frontieră au tranzitat 53.628 de persoane, dintre care 6.592  de cetățeni ucraineni.

Reamintim că, începând cu 31 martie 2024, polițiștii de frontieră din cadrul aeroporturilor și porturilor maritime nu mai efectuează controlul de frontieră pentru persoanele care călătoresc spre și dinspre state din spațiul Schengen.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Bărbat urmărit național  – depistat de polițiștii Capitalei. Detalii aici

Mandate de aducere puse în aplicare de polițiștii Capitalei. Detalii aici

Verificări ale polițiștilor de la Autostrăzi, pentru siguranța traficului

Opt camioane încărcate cu materiale de cazarmament pregătite pentru sprijinirea comunităților din județul Galați

Acțiuni în zona aeroporturilor, pentru verificarea transportului de persoane

Bărbat bănuit de furtul unui autoturism, prins în flagrant de polițiștii Capitalei

Pompierii își sporesc capacitatea de intervenție în județul Galați

Sari la conținut