Rezultatele acțiunilor din ultima săptămână pentru limitarea îmbolnăvirilor cu COVID-19

În perioada 5 – 11 martie a.c., zilnic, peste 17.200 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri, polițiști locali, reprezentanți ANSVSA, ANPC, specialiști din Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii, Ministerul Transporturilor și reprezentanți ai autorităților publice locale au verificat obiectivele supuse restricțiilor și zonele cu risc epidemiologic ridicat.

În această săptămână, au fost desfășurate aproape 11.000 de acțiuni punctuale și au fost verificați peste 32.000 de operatori economici, aproximativ 1.600 de operatori transport persoane, 61.000 de locații de interes, precum restaurante, terase, fast food-uri.

De asemenea, aproape 525.000 de persoane au fost verificate cu privire la  respectarea măsurilor de protecție sanitară. S-a constatat că 30.790 de persoane nu purtau masca de protecție și aproximativ 4.900 au încălcat restricțiile de circulație.  De asemenea, peste 320 de cetățeni nu au respectat măsurile privind carantina/izolarea, iar 112 de persoane pe cele privind distanțarea fizică.

În plus, au fost constatate nereguli cu privire la organizarea ori participarea la evenimente publice sau private, organizarea programului de lucru sau a transportului de persoane.

În total, în ultima săptămână, au fost aplicate 37.024 sancțiuni în valoare de peste șapte milioane de lei.

Totodată, pentru săvârșirea infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor s-au întocmit 13 dosare penale.

La linia telefonică TELVERDE 0800.800.165 au fost primite 69 de apeluri, care au fost direcționate pentru verificări la nivelul municipiului București și a 18 județe, fiind semnalate în special nereguli privind purtarea măștii de protecție și păstrarea distanțării fizice.

Angajații MAI, împreună cu personalul celorlalte instituții implicate în gestionarea efectelor pandemiei, vor continua acțiunile pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Reamintim cetățenilor necesitatea de a respecta măsurile de protecție sanitară: spălarea sau dezinfectarea frecventă a mâinilor, purtarea corectă a măștii de protecție, păstrarea distanțării fizice de alte persoane și evitarea locurilor aglomerate.


Alte articole:
Sari la conținut