Situația resurselor umane în structurile Ministerului Afacerilor Interne

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, la emisiunea „Vocile care contează”, difuzată de postul de televiziune Euronews Romania
Moderator: Vitalie Cojocari
Invitat în platou: Cătălin Predoiu, Viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne

Vitalie Cojocari: Am vorbit și spuneam aici despre o persoană care s-a pensionat. Presa, la sfârșit de an a scris despre un val de pensionări din Poliție. Confirmați că există acest val de pensionari din Poliție și ce cifre aveți?
Cătălin Predoiu: Confirm. În cursul anului 2023, sistemul Ministerului Afacerilor Interne a pierdut aproximativ 10.000 de cadre prin pensionare, din care 2500 în decembrie.
Vitalie Cojocari: Adică sfârșitul de an a reprezentat un vârf?
Cătălin Predoiu: Da, aș putea spune că da. E foarte simplu răspunsul. Statul român oferă încă, prin legislație, condiții mai atractive de a merge la pensie la o anumită vârstă decât de a sta la muncă. Câtă vreme nu schimbăm această filozofie, pe mine nu mă interesează discuții și doctrine politice.
Vitalie Cojocari: Care sunt aceste condiții, domnule ministru?
Cătălin Predoiu: Eu vorbesc de toate sistemele acum, nu numai de Ministerul Afacerilor Interne. Vârstele destul de scăzute și salariile care nu mai corespund nivelului de trai, gradul de complexitate al muncii.
Vitalie Cojocari: Salariile au crescut cu 5 %.
Cătălin Predoiu: Încă o dată, 5 %. Inflația, costul prețurilor și așa mai departe, costul vieții a crescut și el, dar eu mă refer nu numai la valorile numerice ale acestor remunerații, la solde și așa mai departe. Mă refer la ansamblul statului român, care trebuie să-și regândească, global, politica de salarizare. E o gândire foarte atentă cu privire la importanța muncii fiecăruia și la performanța lui. Mă gândesc la legarea acestor performanțe, niște criterii, la o evaluare corectă, nu simplul fapt că acumulezi ani sau indici în funcție înseamnă neapărat că ești și foarte bun. Am deja o experiență destul de extinsă de lucru în administrație. Și pot să vă spun că de multe ori am întâlnit pe etaje inferioare, să le spunem, nu în sens peiorativ, da, ale administrației, oameni cu mult mai valoroși decât cei care conduc instituții.
Vitalie Cojocari: Și nu puteți să faceți, sunteți totuși ministru, nu puteți să faceți ceva, astfel încât oamenii de la etajele inferioare să ajungă sus?
Cătălin Predoiu: Eu, pe unde am fost, să știți că m-am ocupat de asta și pot dovedi, dar aici e vorba și de legislație și nu o face Ministerul Afacerilor Interne. Trebuie regândit, într-adevăr, pentru că în perioada următoare provocările pe linia de ordine publică, siguranță publică, migrație ilegală, trafic de persoane, terorism, siguranță, în sensul cel mai larg, al cetățeanului român…
Provocările acestea vor crește. Deci, importanța acestui sistem e crucială. Eu am fost ministru și la Justiție, după aderare la câțiva ani. Și am știut ce important a fost atunci pentru aderare să dezvoltăm sistemul judiciar și așa mai departe. Pot să vă spun, cu aceeași experiență pe care am acumulat-o, că acum este crucial să dezvoltăm, să perfecționăm, să aliniem statutul din toate punctele de vedere al celui care lucrează pentru siguranța publică, în sensul cel mai larg, la un nivel corespunzător provocărilor.
Vitalie Cojocari: Câți polițiști vă lipsesc, concret, acum?
Cătălin Predoiu: Păi, Ministerul Afacerilor Interne a pierdut în ultimii ani, nu doar anul acesta, în ultimii ani a pierdut cam 30 și ceva de mii de cadre.
Vitalie Cojocari: Și câți ar trebui acum, dacă ați putea angaja, mâine?
Cătălin Predoiu: Avem capacitatea, la Academia de Poliție să scoatem 600 de absolvenți pe promoție și la școlile de agenți, câteva mii, deci alte câteva mii, 2.000 și ceva, deci, practic, o capacitate insuficientă față de ceea ce avem nevoie. Dar, pe lângă numărul lor, este importantă și pregătirea lor și aici s-au pierdut nu numai oameni, s-au pierdut oameni cu expertiză. Și toate lucrurile astea, combinate, zguduie sistemul, chiar dacă nu se vede din exterior, din interior se simte.
Vitalie Cojocari: De unde veți găsi angajați pentru că…?
Cătălin Predoiu: Nu avem altă formulă. Decât să apelăm din nou la o sursă externă, dar de data asta am subliniat acest lucru responsabililor din minister, vreau să insiste mai mult pe pregătirea profesională. Nu spun că în anii trecuți nu s-a făcut. S-a făcut, dar să facem mai mult.
Vitalie Cojocari: De când credeți că ar putea să înceapă angajări masive în Poliție? E o întrebare cu siguranță…
Cătălin Predoiu: Din momentul în care această meserie va deveni din nou atractivă.
Vitalie Cojocari: La altceva mă refeream. Poate că oamenii care se uită, cei care nu sunt în Poliție, ar avea o pregătire și ar dori să se angajeze, ei de când se pot angaja din zona externă în Poliția Română?
Cătălin Predoiu: Vom organiza concurs cât de curând, să urmărească pagina de internet a Ministerului și pot, da, accede în această profesie nobilă, frumoasă pe care trebuie să o reconstruim în anii care vin.
Vitalie Cojocari: Din punctul dumneavoastră de vedere, în acest moment, care structură a Poliției este cea mai afectată? Ați enumerat câteva, dar vreau să-mi dau seama dacă există una la care vă gândiți și credeți că este cea mai afectată?
Cătălin Predoiu: Poliția Română e cea mai afectată, fără îndoială. Mă duceam cu gândul la faptul că noi trebuie să întărim și Poliția de Frontieră. Am făcut pași și în direcția schimbării concepției cu privire la Jandarmeria Română, de a trece la un sistem în care să utilizăm mai mult jandarmii în stradă și mai puțin pe culoarele unor clădiri care să fie păzite noaptea, deși sunt goale și unde poți foarte simplu să amplasezi o cameră de luat vederi legată la un terminal și să fie supravegheate mai multe clădiri de o singură persoană. Deci, o schimbare de concepție cu privire la Jandarmerie a fost elaborată în cadrul Jandarmeriei, a fost promovată pe cale ierarhică în Minister, am citit-o, am discutat, am analizat, am promovat-o mai departe, se vor face pași anul acesta.
Deci regândim toate aceste chestiuni, digitalizarea, la rândul ei, va avea un mare rol. Am cerut structurilor Ministerului să elaboreze un plan de priorități pentru utilizarea resursei bugetare în anul acesta, astfel încât să concentrăm foarte mulți bani pe dotare și pe logistică și pe digitalizare, adică trebuie să suplinim deficitul acesta de personal cu un surplus de dotări logistice, tehnologizare, de digitalizare și de cooperare între unitățile care structurează forțele de Ministerul Afacerilor Interne. Și aici e mult de lucru, aici e mult de lucru, adică interoperaționalizarea, cum spun dânșii, după părerea mea, comportă îmbunătățiri, dar și prin cooperarea internațională.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Verificări ale polițiștilor de la Autostrăzi, pentru siguranța traficului

Opt camioane încărcate cu materiale de cazarmament pregătite pentru sprijinirea comunităților din județul Galați

Acțiuni în zona aeroporturilor, pentru verificarea transportului de persoane

Bărbat bănuit de furtul unui autoturism, prins în flagrant de polițiștii Capitalei

Pompierii își sporesc capacitatea de intervenție în județul Galați

Sari la conținut