Declarație de presă

Astăzi, 13 noiembrie 2020, începând cu ora 10.10, la sediul MAI a avut  loc o declarație de presă susținută de domnului comisar șef de poliție Bogdan Berechet, șeful Poliției Capitalei și doamna  comisar-șef de poliție Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI.

Regăsiți, în continuare, textul declarației precum și  imagini video de la activitate:

Comisar-șef de poliție Monica Dajbog:

„Vă mulțumesc că ați dat curs invitației noastre!
Alături de mine este domnul comisar șef Bogdan Berechet, directorul general al Poliției Capitalei.
Așa cum ați văzut în ultimul an, culminând cu zilele trecute, Ministerul Afacerilor Interne are toleranță zero față de infracționalitate, indiferent ce formă îmbracă.
Ziua Z, așa cum a fost numită, a fost debutul unui plan operativ de mare complexitate pus în aplicare la nivel național de echipele operative ale Poliției, Poliției de Frontieră și Jandarmeriei, cu acțiuni în cascadă, menite să destructureze grupurile de crimă organizată.
Astăzi, vă anunțăm noi acțiuni de impact, care, cu siguranță, vor constitui semnale de alarmă pentru oricine încearcă să încalce legea.
Chiar în acest moment sunt în derulare 56 de percheziții domiciliare la nivel național, ce vizează dosare penale în care se fac cercetări pentru constituire a unui grup infracțional organizat, contrabandă, camătă, șantaj, evaziune fiscală, spălare de bani, înșelăciune și uz de fals, infracțiuni de luare și dare de mită, nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
Perchezițiile sunt efectuate sub supravegherea procurorilor de la unitățile de parchet competente împreună cu Poliția, Poliția de Frontieră și Jandarmeria.
La acest moment, vă pot comunica câteva informații despre acțiunile aflate în derulare.
În județele Brăila, Mureș și Buzău, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, efectuează 6 percheziții domiciliare și pun în executare 10 mandate de aducere, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de camătă și șantaj, luare și dare de mită.
Concret, jucătorii unei echipe de fotbal din Liga a II-a, au fost oblșigați să joace sub capacitatea lor sportivă, pentru trucarea unor meciuri din campionatul 2017-2018 și pentru obținerea unor venituri, inclusiv din pariuri sportive.
La momentul comiterii faptelor aceștia aveau calitatea de jucători profesioniști de fotbal în liga a II-a.
Jucătorii au fost determinați să aibă această conduită, prin constrângeri și amenințări exercitate de persoane care le împrumutaseră sume de bani cu camătă.
La acțiunea de astăzi participă și polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Brăila, Buzău, Bistrița-Năsăud, Mureș și Vâlcea, sprijiniți de echipe ale serviciilor pentru acțiuni speciale.
Persoanele depistate vor fi conduse la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, pentru audieri și luarea de măsuri legale.
Alte 14 percheziții domiciliare au loc în Maramureș și Bistrița-Năsăud, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat, contrabandă, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, evaziune fiscală și spălare de bani.
O altă acțiune importantă are loc în București și Ilfov într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și uz de fals, fiind efectuate chiar în aceste momente 6 percheziții.
Acțiunile colegilor mei urmăresc documentarea activității infracționale a persoanelor bănuite de fapte penale, recuperarea prejudiciilor și indisponibilizarea bunurilor obținute din săvârșirea de infracțiuni sau deținute ilegal.
Toate persoanele depistate în urma acestor acțiuni vor fi conduse la audieri, în vederea luării măsurilor legale.
Pe parcursul zilei, în funcție de evoluția anchetei în fiecare caz, Poliția Română va oferi informații ce pot fi făcute publice.
Permiteți-mi acum să îi ofer cuvântul directorului general al Poliției Capitalei, comisar-șef de poliție Bogdan Berechet pentru a vă prezenta un caz deosebit ce a necesitat multe ore de muncă și fler polițienesc.
……………….

Doamnelor și domnilor
Conducerea MAI și-a stabilit ca prioritate întărirea siguranței cetățeanului prin intensificarea luptei împotriva infractorilor, a crimei organizate.
Astfel de acțiuni de combatere a infracționalității, de destructurare a grupurilor constituite în vederea încălcării legii, vor continua și în perioada următoare, rezultatele acestor acțiuni urmând a fi făcute publice de îndată!”

Comisar șef de poliție Bogdan Berechet:

„În seara de 11.11.2020, în urma unei operațiuni complexe, polițiști din cadrul Poliției Capitalei, au prins, un bărbat, de 37 de ani, cu dublă cetățenie (română-moldoveană), bănuit de furturi din bancomate, prin aruncarea în aer, precum și de alte infracțiuni grave.
Din autoturismul acestuia, blocat în trafic, noaptea trecută, în Sectorul 6, au fost ridicate mai multe mijloace materiale de probă: telefoane mobile, stație de emisie recepție, aparate de bruiaj, cagule, măști, spray iritant-lacrimogen, mănuși de diferite tipuri.
Pentru probarea activității infracționale a bărbatului depistat, colegii mei din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, au efectuat 5 percheziții domiciliare, în București și Ialomița.
Din imobilele percheziționate au fost ridicate: dispozitive artizanale denumite generic “pizza slide”, materiale explozive, sume de bani, bijuterii, dispozitive cu electroșoc, telefoane mobile, staţii de emisie-recepţie, aparatură de bruiaj și seturi de plăcuţe de înmatriculare auto.
De asemenea, au fost ridicate mai multe documente de legitimare emise de diverse state, având fotografia suspectului, dar sub nume diferite.
Totodată, au fost ridicate 3 autoturisme de lux, dintre care unul reclamat ca furat în anul 2019, dintr-o localitate din județul Ialomiţa.
Bărbatul este cercetat în mai multe cauze: 2 furturi din bancomate prin explozie, respectiv cazul înregistrat în Bucureşti, la 20 mai 2019, pe B dul Th. Pallady, cunoscut opiniei publice ca „bancomatul aruncat în aer, în sectorul 3” şi un alt caz din judeţul Brăila, unde, de asemenea, un bancomat a fost aruncat în aer.
În ambele situaţii ar fi folosit o materie explozivă, generic denumită ,,pizza slide”, cu ajutorul căreia, cu intenţia de a sustrage sumele de bani aflate în interior, a provocat explozia ATM- urilor, dar și distrugeri şi degradări ale sediilor agenţiilor bancare.
Suspectul mai este cercetat pentru furtul a 3 autoturisme de lux ce au fost folosite în cazul furturilor din bancomate.
Un alt caz din judeţul Călăraşi, se referă la tâlhărie calificată şi lipsire de libertate în mod ilegal, când ar fi pătruns în locuinţa unei familii şi prin violenţă a sustras bani şi bijuterii. În momentul părăsirii locuinței, persoanele vătămate au fost lăsate legate cu cătușe.
Până la acest moment, prejudiciul total este de 1.000.000 de lei.
Cel în cauză a fost a fost arestat preventiv, pentru 30 de zile.
Cercetările sunt continuate de Poliţia Capitalei, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în vederea documentării întregii activități infracționale şi identificării tuturor persoanelor implicate, existând indicii cu privire şi la comiterea altor infracţiuni cu același mod de operare, inclusiv pe teritoriul altor state.”

 

Video: https://www.facebook.com/ministeruldeinterne/videos/418471222510363

 


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

37 de persoane salvate în ultimele 24 de ore, vezi știrea aici

În cursul zilei de ieri, în aplicația eDAC, au fost efectuate 33.475 de verificări, detalii aici

Structurile Poliției Române desfășoară, în această dimineață, 71 de percheziții domiciliare pentru combaterea infracțiunilor grave. Vezi știrea aici

Parteneriat Româno-German în Domeniul Negocierilor Situațiilor de lipsire de libertate, detalii aici

În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au reținut 657 de permise de conducere. Detalii aici

Angajații MAI au intervenit, în ultimele 24 de ore, la 4.000 de evenimente. Citește aici

Sari la conținut