Comunicat proiect ”Campania de conștientizare privind importanța implementării SIS și EES””

Lansarea Proiectului „Campanie de conștientizare privind importanța implementării SIS și EES, cod proiect ROFSIB2022OS2A14P03, finanțat prin Fondul de Securitate Internă 2014-2020, componenta Frontiere și Vize

 

Direcția Generală Afaceri Europene, Schengen și Relații Internaționale urmează să implementeze în perioada următoare proiectul „Campanie de conștientizare privind importanța implementării SIS și EES”, cod proiect ROFSIB2022OS2A14P03, finanțat prin Fondul de Securitate Internă 2014-2020, componenta Frontiere și Vize.

 Acest demers se înscrie într-un proces amplu ce are ca scop dezvoltarea cu succes la nivel național a sistemelor europene de informații și securitate.

La nivelul Uniunii Europene, implementarea noilor sisteme reprezintă un obiectiv politic major, preconizat a se derula până în anul 2023, cu impact direct în asigurarea unui nivel ridicat de securitate pentru cetățenii europeni.

Proiectul menționat își propune să abordeze două sisteme europene: Sistemul de intrare/ieșire (EES) și Sistemul de Informații Schengen (SIS), acestea reprezentând și primele sisteme ce vor trebui implementate, conform calendarului european. 

SIS este una dintre cele mai importante măsuri compensatorii care contribuie la menținerea unui nivel ridicat de securitate în spațiul de libertate, securitate și justiție al Uniunii, prin sprijinirea cooperării operaționale dintre autoritățile naționale competente, în special polițiștii de frontieră, poliție, autoritățile vamale, autoritățile din domeniul imigrației și autoritățile responsabile cu prevenirea, depistarea, investigarea sau urmărirea penală a infracțiunilor sau cu executarea pedepselor.

 EES va permite înregistrarea și stocarea datei, orei și locului de intrare și ieșire și a refuzului intrării în ceea ce îi privește pe resortisanții țărilor terțe la frontierele externe, precum și furnizarea accesului statelor membre la aceste informații.

Prin implementarea acestui proiect se va obține o imagine clară asupra stadiului dezvoltării și implementării celor două sisteme de informații la nivelul structurilor MAI și eliminarea eventualelor impedimente în respectarea termenelor de implementare stabilite la nivel UE. De asemenea, activitățile dezvoltate prin proiect își propun să crească nivelul de conștientizare a personalului din cadrul structurilor MAI (în special IGPR, IGPF, IGJR, IGI, DGP, DEPABD, DRPCIV, CNSIS), cu privire la noutățile aduse de SIS recast și cu privire la procedurile privind EES.

Totodată proiectul urmărește și conștientizarea publicului cu privire la drepturile pe care le are și modul de exercitare a lor în legătură cu procesarea datelor lor personale în SIS și EES.

Perioada de implementare este de 10 luni, în intervalul 28 ianuarie 2022 – 28 noiembrie 2022, iar valoarea bugetului aprobat este de 92.400 de euro (457.324,56 lei)  din care 69.300 euro reprezintă fonduri europene nerambursabile, iar 23.100 euro finanțare națională.

Prin proiect se vor realiza activități de conștientizare și informare a personalului din cadrul structurilor teritoriale ale MAI, prin realizarea unor activități la fața locului și prin distribuirea de pliante și afișe cu informații relevante referitoare la cele două sisteme, dedicate atât personalului propriu, cât și publicului larg.

Activitățile se vor circumscrie următoarelor domenii: managementul frontierelor, cooperare polițienească, SIS/SIRENE și protecția datelor cu caracter personal și se vor desfășura în 28 de județe din țară.

Având în vedere domeniile vizate, la activitățile la fața locului vor participa echipe mixte formate din personal al MAI (DGAESRI, IGPR, IGPF, CNSIS și ORPDP).

De asemenea, vor fi derulate campanii de informare, prin postarea informațiilor cu privire la noutățile aduse de SIS recast și EES, pe rețelele de socializare ale MAI (Facebook, Instagram, Twitter), precum și pe site-urile de intranet ale structurilor vizate (IGPF, IGPR, IGJR, IGI, DGP, DEPABD, DRPCIV, CNSIS).

 

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

 

Comunicat proiect ”Campanie de conștientizare privind importanța implementării SIS și EES”


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

37 de persoane salvate în ultimele 24 de ore, vezi știrea aici

În cursul zilei de ieri, în aplicația eDAC, au fost efectuate 33.475 de verificări, detalii aici

Structurile Poliției Române desfășoară, în această dimineață, 71 de percheziții domiciliare pentru combaterea infracțiunilor grave. Vezi știrea aici

Parteneriat Româno-German în Domeniul Negocierilor Situațiilor de lipsire de libertate, detalii aici

În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au reținut 657 de permise de conducere. Detalii aici

Angajații MAI au intervenit, în ultimele 24 de ore, la 4.000 de evenimente. Citește aici

Sari la conținut