Prevenire și responsabilizare privind respectarea normelor legale privitoare la limitarea efectelor pandemiei de COVID-19

În cursul zilei de ieri, 25 ianuarie, în întreaga țară, au fost desfășurate aproape 1.500 de acțiuni de control cu privire la modul de respectare a măsurilor de protecție sanitară. Verificările au fost efectuate de aproximativ 16.700 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne și polițiști locali, angajați de la ANSVSA, ANPC, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, reprezentanți ai autorităților publice.

Astfel, au fost verificați 4.327 de operatori economici, aproximativ 9.100 de obiective de interes, precum restaurante, terase, fast food-uri, dar și 75.564 de persoane. De asemenea, au fost verificați peste 200 de operatori de transport persoane.

În total, au fost aplicate 4.807 sancțiuni contravenționale ce însumează 855.350 de lei. Majoritatea, respectiv 4.125, au vizat nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea, nepurtarea măștii de protecție sau nerespectarea distanțării fizice.

Pentru nerespectarea de către agenții economici, instituții publice sau persoane fizice a măsurilor privind organizarea ori participarea la evenimente publice sau private, organizarea programului de lucru sau a transportului de persoane ori nerespectarea restricțiilor privind deplasarea persoanelor, au fost aplicate aproximativ 670 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 251.500 de lei.

În urma controalelor efectuate, personalul MAI a întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor, faptă prevăzută de art. 352 CP.

Recomandăm tuturor cetățenilor să respecte măsurile de protecție sanitară: evitarea zonelor aglomerate, păstrarea distanței față de alte persoane, purtarea măștii de protecție sanitară, spălarea sau igienizarea frecventă a mâinilor, evitarea călătoriilor cu mijloace de transport în comun aglomerate.

Personalul MAI va continua activitățile pentru prevenirea și combaterea faptelor care favorizează răspândirea virusului SARS-CoV-2.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Accidentele rutiere grave cu aproximativ cu 52% mai puține decât anul 2023  

Persoane decedate în accidente rutiere prezintă o scădere de aproximativ 43% comparativ cu aceeași perioadăde anul trecut

Tâlhăriile sunt cu 41% mai puține față de perioada similară a anului trecut

Infracțiunile comise cu violență sunt cu 13% mai puține față de perioada similară a anului trecut

Declarație de presă privind rezultatele din perioada 1-3 mai și măsurile dispuse la nivel național. Citește aici

Sari la conținut